Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sentinţă finală în cazul «Braconaj la lumina farurilor»

Curtea de Apel Galaţi a admis, zilele acestea, apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a menţinut pedeapsa instanţei de fond în cazul braconierului Georgian Coteţ, în vârstă de 32 de ani, zis "Cuţit", domiciliat în comuna Râmnicelu, prins în flagrant în noaptea de 5/6 noiembrie 2013, după ce a vânat ilegal iepuri pe Fondul de Vânătoare nr. 38 Suteşti.
Aşa stând lucrurile, Coteţ rămâne cu pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pronunţată de Judecătoria Brăila pentru săvârşirea infracţiunilor de vânătoare fără autorizaţie şi fără permis, vânătoare prin utilizarea pe timp de noapte a autovehiculului, uz de armă letală fără drept şi deţinere ilegală de armă letală. În cazul celui de-al doilea inculpat din dosarul "Braconaj la lumina farurilor", Dan Coteţ, judecătorii au dispus disjungerea cauzei penale. Mai trebuie precizat că şapte persoane cercetate iniţial în acelaşi dosar - Dumitru Şerbu (cel care a condus autoturismul braconierilor în momentul în care au fost depistaţi de poliţişti), Adrian Stoean zis "Colonelu" (membru AJVPS Brăila), Viorel Văraru (de la care braconierul Coteţ împrumutase arma de vânătoare), Marius Sorin Iancu, Ion Bratosin zis "Gagarin", Tudorel Doru Pencu şi Marian Mandache - au fost scoase de sub urmărirea penală, înainte de intrarea în vigoare a dispoziţiilor noului Cod Penal.

Flagrantul

Poliţiştii de la Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Brăila au aflat, încă din mai 2013, că Georgian Coteţ, din comuna Râmnicelu, împrumută arme de vânătoare de la diverşi deţinători legali şi vânează ilegal animale sălbatice pe Fondul de Vânătoare nr. 38 Suţeşti. În aceste împrejurări, oamenii legii au iniţiat mai multe descinderi în zona Fondului de Vânătoare Suţeşti, Constantineşti, Râmnicelu şi Mihail Kogălniceanu, pentru prevenirera braconajului cinegetic. Raziile au dat roade, pentru că, în noiembrie 2013, poliţiştii au reuşit să-l prindă în flagrant pe braconierul Coteţ.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în noaptea de 5/6 noiembrie 2013, poliţiştii îmbarcaţi în autoturismul de serviciu MAI 12464 au observat un autoturism suspect, care se deplasa pe câmp, dinspre localităţile Râmnicelu - Constantineşti, folosind atât luminile farurilor, cât şi un proiector cu care lumina puternic solele agricole. Poliţiştii au urmărit autoturismul respectiv timp de o oră, observând totodată că, din direcţia acestuia, se trăgeau focuri de armă.
Bănuind cu cine au de-a face, oamenii legii au pornit în urmărirea braconierilor, folosind semnale acustice. Aceştia, însă, au refuzat să oprească. După doi kilometri de urmărire pe câmp, la ora 1:15, poliţiştii au reuşit să blocheze maşina braconierilor, Cielo cu numărul de înmatriculare BR-03-LAW, condus de Dumitru Şerbu. Prinderea în flagrant s-a desfăşurat între localităţile Suţeşti şi Constantineşti, pe partea dreaptă a DJ 221.

Cu probele la purtător

Afară de Şerbu, în autoturism se mai afla Dan Coteţ, deţinător legal de armă de vânătoare, care ţinea în mână arma marca IJ cu ţevi lise suprapuse, iar la brâu o cartuşieră cu 27 de cartuşe cal. 16x2. Suspectul avea în buzunarul hainei încă 10 cartuşe. Pe bancheta din dreapta faţă era un proiector cuplat la bateria acumulator a maşinii, cu ajutorul căruia braconierii vânau pe timp de noapte.
Poliţiştii l-au mai identificat, pe bancheta din dreapta spate a maşinii, pe inculpatul Georgian Coteţ, care ţinea în mâini arma de vânătoare semiautomată Beretta cal. 12x1. La picioarele braconierului se afla o cartuşieră cu 13 cartuşe, din care 8 confecţionate artizanal. Coteţ nu este deţinător legal de armă de foc, iar arma aparţinea consăteanului Viorel Văraru, de la care o împrumutase. Poliţiştii au mai găsit în autoturism alte probe incriminatoare: un sac cu şapte iepuri, recent ucişi prin împuşcare.
Georgian Coteţ împuşcase 4 iepuri de câmp, iar Dan Coteţ 3 iepuri, folosindu-se de lumina farurilor şi a proiectorului. Direcţia Silvică Brăila, gestionarul Fondului de Vnătoare nr. 38 Suţeşti, a precizat că învinuiţii nu erau autorizaţi să vâneze iepuri în acea zonă şi că paguba pricinuită este de 4.654 lei.
A doua zi, poliţiştii de la Biroul Arme şi Muniţii au obţinut mandat de percheziţie şi au verificat casa lui Georgian Coteţ, reuşind să găsească aici o cantitate apreciabilă de muniţie, dar şi un adevărat atelier de confecţionat muniţie: 120 de tuburi de cartuşe de vânătoare, 20 de capse de iniţiere, 430 grame alice, 59 grame pulbere, două prese de sertizat (confecţionat) cartuşe, mai multe proiectile, bure plastic, căpăcele pentru cartuş, o măsură pulbere, precum şi o piele de mistreţ cu cap, intrată în descompunere.
Inculpatul a recunoscut că, în luna octombrie 2013, a mers la vânătoare cu un amic de-la său, Adrian Stoean, reuşind să împuşte un porc mistreţ pe care l-au împărţit în părţi egale. Stoean, care este deţinător legal de armă letală, a negat că ar fi vânat mistreţul, însă poliţiştii tot i-au confiscat arma. Valoarea porcului mistreţ ucis este de 4.432 lei.
Iniţial, Georgian Coteţ a fost arestat preventiv, iar după o lună instanţa a dispus liberarea acestuia sub control judiciar. Mai trebuie precizat că, în cazul suspecţilor Dumitru Şerbu şi Adrian Stoean, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unei amenzi administrative.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii