Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Senatorii ar vrea să restricţioneze transportul CFR gratuit al studenţilor

• propunerea de modificare vine din partea a doi senatori PSD şi PNL • Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România critică această tentativă de a restricţiona gratuitatea la transport pe calea ferată şi solicită Parlamentului României să menţină textul de Ordonanţă în forma sa iniţială

 

Comisia de buget din Senat a aprobat, zilele trecute, un amendament semnat de senatorii Eugen Teodorovici (PSD) şi Florin Cîţu (PNL), potrivit căruia studenţii şi elevii de liceu vor avea gratuit transportul feroviar doar între localitatea de domiciliu şi cea în care se află instituţia de învăţământ. Proiectul semnat de cei doi vine ca o modificare a textului iniţial al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2017 privind acordarea de gratuităţi la transportul pe calea ferată. “Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în tot cursul anului calendaristic studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află unitatea de învăţământ la care frecventează cursurile”, se arată în amendamentul admis de Comisia de buget din Senat, iniţiat, aşa cum aminteam mai devreme, de Eugen Teodorovici şi Florin Cîţu.

De precizat că, în textul iniţial al OUG nr. 2/2017, era specificat doar faptul că studenţii facultăţilor acreditate beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.

 

Organizaţiile studenţeşti cer menţinerea facilităţii la transportul cu trenul

Vestea că facilitatea la transportul cu trenul va fi restricţionată doar la sectorul de drum: localitate de domiciliu - unitate de învăţământ i-a nemulţumit pe studenţi.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită Parlamentului României să respingă propunerile de modificare şi să nu accepte niciun amendament care îşi propune să restrângă dreptul studenţilor de a călători gratuit cu mijloacele de transport feroviar.

Reprezentanţii organizaţiei atrag atenţia asupra faptului că facilitatea acordată elevilor şi studenţilor se regăseşte la capitolul “Tineret” din Planul de Guvernare 2017-2020 al Guvernului Grindeanu, iar Guvernului României, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, prin comunicatele emise şi prin deciziile luate, şi-au asumat public că studenţii beneficiază de transport gratuit pe calea ferată indiferent de vârstă şi indiferent de distanţă sau de rute. De asemenea, unul dintre principalele obiective finanţate prin Legea bugetului de stat pentru anul 2017, menţionat într-un comunicat de presă emis de Guvernul României, se regăsea în bugetul Ministerului Transporturilor, şi anume „asigurarea gratuităţii transportului CFR pentru studenţi”, fără a fi precizată vreo restricţie.

“Introducerea din motive economice a amendamentului privind limitarea călătoriilor pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ la care studiază este unul invalid, întrucât până la momentul adoptării Legii bugetului de stat pentru anul 2017, atât de către comisie, cât şi de Parlamentul României, nu a fost depus niciun amendament cu privire la această măsură, respectiv nu a fost sesizată nicio dificultate în implementarea respectivei măsuri”, se precizează într-un comunicat de presă al ANOSR. Mai departe, conducerea Alianţei solicită Parlamentului României să adopte OUG nr. 2/2017 în forma iniţială emisă de Guvernul României, fără a restricţiona în vreun fel drepturilor câştigate de studenţi, statul român fiind responsabil de creşterea numărului de participanţi la învăţământul superior, în special a celor din categorii socio-economice defavorizate sau subreprezentate în prezent în sistem, asumându-şi o serie de obligaţii în acest sens. “De asemenea, solicităm coaliţiei PSD-ALDE să îşi respecte angajamentele luate prin Planul de Guvernare 2017-2020 atât prin acţiunile Guvernului României, cât şi prin acţiunile deputaţilor şi senatorilor respectivelor partide”, se mai arată în comunicatul ANOSR cu precizarea că, la acest moment gratuitatea la transportul feroviar pentru studenţii înmatriculaţi la forme de învăţământ cu frecvenţă în instituţii de învăţământ superior acreditate este în vigoare şi se acordă fără restricţii, indiferent de vârstă sau de rutele călătoriilor.  
Categorie articol: 

Comentarii