Mergi la conţinutul principal

Se «coace» un referendum la Însurăţei

• mai multe sesizări au venit, recent, pe adresa redacţiei noastre, cu privire la dorinţa cetăţenilor din oraşul Însurăţei de a organiza un referendum pe tema revenirii la statutul de comună • cauza: impozitele prea mari

 

Supărare maximă la Însurăţei după modificările apărute anul trecut la nivelul impozitelor locale. Mai exact, nemulţumiţi că le-au crescut taxele şi impozitele, locuitorii oraşului au în plan solicitarea organizării unui referendum pe tema declasării Însurăţeiului la categoria comună, astfel încât dările locale să mai scadă. Cel puţin, asta reiese dintr-o serie de sesizări primite la adresa redacţiei “Obiectiv - Vocea Brăilei”, cea mai recentă fiind semnată de omul de afaceri Daniel Cîrîc, patronul SC “Agrodaniel” SRL. Primarul oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe (PSD) recunoaşte că discuţiile privind acest subiect nu sunt deloc noi la nivelul locuitorilor şi precizează că au avut loc chiar şi în rândul unora dintre consilierii orăşeneşti, însă până în prezent nu s-au concretizat în vreo iniţiativă legislativă.

Revenind la sesizarea primită de la Cîrîc, acesta susţine că situaţia a devenit insuportabilă pentru majoritatea cetăţenilor din oraş în privinţa impozitelor prea mari, astfel că încearcă să strângă semnături pentru organizarea acestui referendum.

“Plecând de la modificările la impozite din 2016, unde pe lângă terenul de construcţii se mai bagă 400 mp la impozit pe teren - construcţii în plus, iar alte categorii de teren (vii, livezi, păşune) mai mici de 400 mp intră automat tot la impozite «teren - construcţii» şi luând în calcul coeficienţii de corecţie, rang, majorări etc. rezultă că doar un specialist în hermeneutică mai poate desluşi ce se întâmplă! (...) Acum, toţi locuitorii vor un referendum de trecere de la oraş, la comună, unde impozitul este de 3 ori mai mic. Însurăţeiul are 6.500 de locuitori, din care 3/4 sunt pensionari şi asistaţi social, în oraş nu există niciun obiectiv industrial, gaze etc. În 1990 Însurăţei avea 11.000 locuitori, două abatoare, o fabrică de brânză, una de spirt, un vinalcool, două CAP-uri, un IAS, două livezi, două heleştee. Acum, singurele investiţii au fost legate de un podeţ de 1 milion de euro, folosit doar de hoţi, şi o staţie de deşeuri de 1 milion de euro, căreia i s-a tăiat recent panglica, dar este nefuncţională!”, a declarat Cîrîc, iritat de situaţie.

 

Probleme şi cu apa potabilă din Însurăţei

 Daniel Cîrîc s-a arătat deranjat şi de managementul Primăriei Însurăţei, în special în ceea ce priveşte modul în care se acceptă apa potabilă de proastă calitate. Omul susţine că a realizat pe bani proprii un studiu al apei şi rezultatul nu a fost unul mulţumitor, deşi autorităţile par să îi ignore semnalele de alarmă.

“Acum doi ani, eu am contractat o firmă specializată de la Bucureşti şi am plătit toate analizele. Rezultatele au fost următoarele: de două ori mai mult fier, de trei ori mai mult mangan decât limita permisă şi populaţii bacteriologice. În cele din urmă au conchis că apa nu este potabilă. Eu am scris la CUP Dunărea şi i-am rugat să schimbe sintagma «apă potabilă» în «apă industrială» pentru toată populaţia, pentru că aşa îmbolnăvesc sistematic copiii. Au venit la Însurăţei reprezentanţi de la Companie şi de la DSP. În şedinţa de consiliu, unde domnul primar este membru în Consiliul de Administraţie al CUP Dunărea, au luat nişte apă de la robinetul de afară şi într-un gest penibil au mimat cât de bună este apa. Le-am spus să nu se joace, pentru că e caz penal cu falsificarea. Ulterior s-a schimbat directorul la Apă şi, într-adevăr, acesta (n.r. - Silviu Mangiurea) a recunoscut chiar în faţa doamnei prefect (n.r. - Mădălina Cochino). Dar mi-a dat o explicaţie cel puţin bizară: «Când e consumul mic, apa este potabilă. Când e consumul mare, apa nu mai este potabilă». Eu asta le-am cerut, să modifice contractul şi să pună un avertisment: «consumaţi pe propria răspundere!». Dar nu au făcut-o”, a completat Cîrîc, punându-ne la dispoziţie rezultatul studiilor realizate de compania contractată.

Tot la capitolul probleme, brăileanul s-a arătat deranjat şi de modul în care s-a făcut zonarea oraşului, subliniind că modul de lucru defectuos a fost sesizat şi de Curtea de Conturi în urma unui control ce a vizat perioada 2012 - 2014.

“Nimeni nu răspunde şi totul se răsfrânge acum în buzunarul cetăţenilor. S-a făcut zonarea greşită a terenurilor din extravilan şi intravilan, acum impunându-se cetăţenilor să plătească 60 miliarde lei vechi majorări plus rezonare. Culmea e că nici acum rezonarea nu se face corect. Însurăţei are 4 zone, dar s-a hotărât să se treacă totul la zona care se impozitează cel mai mult. Acum se emit cetăţenilor nişte note de plată fără decizii de impunere. Notele de plată conţin rezonarea şi majorările aferente 2012 - 2014, deciziile de impunere nu le conţin. Normal, orice formă de plată se face după o decizie de impunere având ataşat modul explicit de calcul al tuturor impozitelor pe clădiri, utilaje, teren etc”, s-a mai plâns omul de afaceri, avertizând că, alături de alţi locuitori din Însurăţei, intenţionează chiar să acţioneze în instanţă Primăria.

 

Primarul oraşului Însurăţei nu vede oportună organizarea unui referendum

 Contactat telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, primarul oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe (PSD), a ţinut să puncteze că discuţiile despre declasarea localităţii la statutul de comună sunt mai vechi, însă până în prezent nu s-au materializat într-un proiect de hotărâre. Chiar şi aşa, acesta consideră că avantajele ca Unitatea Administrativ Teritorială Însurăţei să fie oraş sunt mult mai mari şi a ţinut să sublinieze că demersul privind referendumul este printre altele şi unul politic.

“Este o discuţie mai veche legată de a deveni comună. Dar ţine de Consiliul Local. Doar nu hotărăsc eu. Consiliul Local stabileşte dacă se va face sau nu referendum. Dacă domnii consilieri hotărăsc să organizăm referendum, facem asta. Eu nu o să mă opun, vă daţi seama. Dar încă nu s-a făcut un proiect. Au fost doar discuţii aşa... două - trei persoane, am vorbit între noi. Dar o discuţie oficială în Consiliul Local pe tema asta nu s-a purtat. Drept să vă spun, nu am avut prea multe semnale din partea cetăţenilor. E şi o discuţie politică aici, vă daţi seama, sunt şi interese politice. Nu ţin neapărat să fie Însurăţei, oraş. Dar sunt şi avantaje. Iar vizavi de impozite, dacă am trece la nivel de comună, situaţia nu se va schimba prea mult. Şi în cazul comunelor, la limita maximă eşti aproape de impozitul minim la oraş. Deci diferenţe foarte mari nu ar fi. Nu mi se pare o soluţie. Sunt şi avantaje având statutul de oraş. Sunt instituţii care funcţionează la nivelul oraşului, contează la repartizările de sume. Oricum, puse în balanţă una peste alta, părerea mea este că primează avantajele”, ne-a declarat Gheorghe.

Cât despre discuţiile legate de calitatea apei potabile, primarul din Însurăţei a dorit să sublinieze că, în ciuda acuzaţiilor făcute de Cîrîc, în urma unui control de la CUP Dunărea, nu s-au descoperit nereguli.

“Dânşii au părerea lor despre calitatea apei, pentru că au propriul laborator, au analizele lor. Acum, nu contest faptul că au mai fost şi cazuri când, într-adevăr, ca aspect, n-a corespuns apa. Dar din anumite motive, pentru că ţevile au fost vechi, pentru că s-a întrerupt o perioadă furnizarea apei şi când a fost reluată s-a depus puţin. Dar încet - încet se rezolvă, pentru că suntem prinşi cu un proiect pe Programul Regional în privinţa unei staţii. Poate în maxim un an se finalizează proiectarea şi se trece la faza de îmbunătăţire a calităţii apei. Dar cum să fie apă industrială?! Din punct de vedere al analizelor făcute e potabilă. Dacă DSP-ul spune că e potabilă, cine să se mai pronunţe? Vă daţi seama că dacă nu era potabilă închidea staţia, nu se permitea furnizarea”, a mai adăugat primarul.

Cât despre modul în care s-a făcut zonarea oraşului şi majorarea impozitelor, PSD-istul suţine că este vorba despre un proiect de hotărâre din 2005, cu precizarea că directorul care s-a ocupat de acest aspect a începtat din viaţă astfel că nu îi mai poate reproşa nimic.

 

Mangiurea susţine că apa de la Însurăţei este potabilă

 Contactat în urma acestei sesizări, directorul CUP Dunărea Brăila, Silviu Mangiurea, a recunoscut că a primit o sesizare scrisă de la Daniel Cîrîc, însă în urma unui control efectuat la faţa locului s-a constatat că apa este potabilă. Chiar şi aşa, Mangiurea susţine că are porţile deschise către omul de afaceri din Însurăţei, pentru a discuta pe documente, luni, în momentul în care revine dintr-o delegaţie.

“Într-adevăr a fost o adresă de la un cetăţean din Însurăţei. Dar noi i-am dat răspuns, astfel încât cred că ne-am achitat de orice sarcină. I-am rugat pe cei de la Direcţia Sanitară să ne facă o analiză şi i-am trimis răspunsul din care reieşea că apa este potabilă. Eu îl aştept luni. Putem să refacem analizele. Acestea nu au fost făcute de laboratorul CUP, ci de laboratorul celor de la Direcţia Sanitară. Dar apa este potabilă. În momentul în care analizele nu ies bune, Direcţia Sanitară ne retrage autorizaţia”, a declarat Mangiurea.

Precizăm că, măsura impozitărilor mai mari la nivelul localităţilor din judeţ au început să îşi producă efectele anul trecut, în urma unui control al Curţii de Conturi Brăila, care a constatat că majoritatea UAT-urilor îşi calculau impozitele greşit, astfel că pierdeau încasarea unor milioane bune de lei la bugetele locale. Pe scurt, auditorii Curţii de Conturi le-au explicat funcţionarilor de la primării că trebuie să-şi delimiteze zonele de impozitare aşa cum spune Codul Fiscal, începând cu zona zero a oraşului, comunei sau satului, până la periferie şi, în funcţie de asta, să facă impunerile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro