Mergi la conţinutul principal

Schimbarea la faţă a Teatrului «Maria Filotti» se împiedică în termopanele albe ale librăriei «Panait Istrati»

Reabilitarea faţadei Teatrului "Maria Filotti" nu se poate face unitar, în ciuda programului finanţat cu fonduri europene pe care îl derulează Primăria Brăila. Primarul Aurel Simionescu a atras atenţia, în cadrul conferinţei de presă de joi, 19 noiembrie, că spaţiul de la parter ocupat de librăria "Panait Istrati" se află în proprietatea unui agent economic privat, motiv pentru care municipalitatea nu poate interveni în reabilitarea lui.
"Când am pus proiectul pentru teatru nu am putut să o facem decât pentru proprietatea pe care o avem, că nu pot face proiect pe proprietatea altuia. Le-am cerut prietenilor de la librăria «Panait Istrati», cei care au colţul de la Teatrul «Maria Filotti», să găsească o formă prin care porţiunea aceea a lor să fie văruită corespunzător şi să fie schimbat termopanul alb cu ceva care să se încadreze cu ceea ce este centrul istoric. În schimb, am primit un răspuns la modul: «Ce? Dumneavoastră folosiţi banii publici. Aţi luat bani prin proiect european şi trebuie să faceţi şi colţul meu». În concluzie, indiferent ce facem noi cu faţada, ce var dăm, colţul ăla rămâne alb", a declarat primarul Simionescu. Acesta spune că nu va lăsa lucrurile aşa şi că va solicita Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Brăila să îl someze pe respectivul agent economic să investească în armonizarea porţiunii pe care o deţine cu restul faţadei teatrului.
Într-adevăr, administratorul societăţii "Panait Istrati" Brăila, Constantin Trandafir, se declară convins că Primăria a obţinut fonduri europene pentru reabilitarea întregii clădiri a teatrului, deci şi a spaţiului pe care este el proprietar. "Este vorba despre o clădire monument istoric, deci nu puteau fi obţinute fonduri decât pentru refacerea ei în întregime, nu doar pe porţiuni", ne-a declarat acesta. El spune că, într-o atare situaţie, există două posibilităţi: 1. Constructorul care face lucrările la teatru să intervină şi asupra celor două spaţii deţinute de firma "Panait Istrati" - pe lângă librăria de pe colţ, aceasta mai are în proprietate şi un spaţiu comercial, aflat pe latura de pe Str. Mihai Eminescu a clădirii, unde funcţionează acum un magazin de suveniruri -, iar contribuţia firmei în cauză să fie doar 2% din valoarea lucrărilor, atât cât contribuie şi Primăria în proiectul finanţat cu fonduri europene. În varianta nr. 2, Primăria ar trebui să cumpere cele două spaţii comerciale, pentru a interveni asupra lor aşa cum crede de cuviinţă. "Noi suntem dispuşi să vindem aceste spaţii, pe care le-am obţinut în urmă cu circa 15 ani, când am cumpărat de la Fondul Proprietăţii de Stat acţiunile fostei reţele de librării de stat a oraşului. Dacă le preia Primăria, le poate reabilita după cum consideră. Varianta aceasta ar fi cea mai indicată pentru că, dacă aceste spaţii rămân nereabilitate, există riscul ca banii daţi de Uniunea Europeană să fie pierduţi, fiindcă nu s-a intervenit asupra întregii clădiri a teatrului, aşa cum s-a prevăzut în termenii finanţării", ne-a mai declarat Constantin Trandafir.
În replică, primarul Aurel Simionescu ne-a declarat că nu este adevărat că finanţarea europeană a fost acordată inclusiv pentru spaţiile deţinute de firma "Panait Istrati". "Noi nu aveam cum să primim bani pentru nişte spaţii pe care nu suntem proprietari. Proiectul european vizează doar acea parte a clădirii care aparţine municipalităţii. Deci, nu există niciun risc să se piardă finanţarea. În ceea ce priveşte posibilitatea achiziţionării de către Primărie a respectivelor spaţii comerciale, până acum nu s-a pus în discuţie oficial această variantă. Oricum, decizia ar putea aparţine doar Consiliului Local Municipal. Eu zic, totuşi, că proprietarii respectivi ar trebui să cântărească mai bine lucrurile. Nu văd de ce ar trebui să renunţe la acea librărie doar pentru că nu vor să dea cu o mână de var pe faţadă şi să schimbe nişte geamuri termopan. Ar fi păcat să nu mai existe acea librărie acolo. Brăilenii s-au obişnuit ca acolo să fie un spaţiu dedicat cărţii, eu aşa am prins de când eram copil acel spaţiu ca fiind librărie. Are tradiţie, are vad comercial, nu văd de ce nu ar rămâne acolo în continuare", spune primarul Simionescu.
Investiţia în reabilitarea clădirii Teatrului "Maria Filotti" se ridică la 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Şantierul ar trebui să fie închis în luna decembrie a acestui an.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro