Mergi la conţinutul principal

S-au deschis Porţile Raiului

Brăila a fost ieri îndoliată, îngenuncheată de durere, pentru că şi-a pierdut un fiu, un tânăr arhitect de succes, care-i făcea cinste. Andrei Petru Bucă, una dintre victimele "Colectiv", a fost condus pe ultimul drum. Doi părinţi ce se îmbrăţişează în faţa pozei fiului lor, o tânără ce strânge la piept o altă fotografie a lui Andrei, zeci de coroane, sute de flori şi mii de lacrimi amare, un sobor de 17 preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Casian şi o mare de oameni, toate aceste frânturi au compus "tabloul" sumbru al înmormântării tânărului.
De duminică seară şi până marţi dimineaţă, casa familiei brăilene Bucă a devenit loc de pelerinaj. Prieteni, rude şi simpli brăileni care, deşi nu l-au cunoscut personal pe Andrei, au călcat pragul casei pentru a-i duce flori şi a-i aprinde o lumânare la căpătâi. Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a mers acasă la familia îndoliată pentru a-şi exprima personal condoleanţele, încă de luni. Prefectul şi subprefectul judeţului, Nicu Lucian Olteanu, respectiv, Marius Ţiripa, au adus o coroană de flori imensă din partea instituţiei pe care o reprezintă, ieri dimineaţă. Zeci de minute le-au luat apropiaţilor familiei să care toate coroanele şi florile la maşinile care au făcut parte din convoi.

Tatăl lui Andrei: "Era cel mai bun prieten al meu!"

Dorin Bucă, tatăl lui Andrei, le-a spus jurnaliştilor, cu lacrimi în ochi, că băiatul lui "putea să iasă dacă voia, dar probabil a vrut să-şi scoată unul dintre colegi, care era mai puţin atletic. Ei erau în faţă, fiind colegi cu chitaristul, pentru că toţi erau arhitecţi. Altă posibilitate ar fi faptul că Andrei era unul dintre bărbaţii cu foarte multă demnitate, iar el este unul dintre cei care au strigat «Nu intraţi în panică, staţi încet!». Asta pentru că eu l-am crescut cu foarte mult respect faţă de semeni, nu am fost niciodată de acord să câştige ceva înaintea altora şi prin nemuncă. Cert este că el nu este ars foarte grav, el nu a murit din cauza arsurilor pe corp. A murit din cauza flăcărilor şi a fumului înghiţit. Se vede că are buza arsă, fruntea şi părul. Bărbiţa nu, e aşa cum îl ştim. Credinţa în Dumnezeu îmi va da putere să trec peste. Dacă asta a fost voia Domnului... Probabil că noi am fost semeţi, şi eu, şi el, am încercat toată viaţa să fim cei mai buni. Andrei a fost cel mai bun prieten al meu! Probabil că nu ne-am smerit destul...trebuia să fim mai smeriţi".
Aveau planuri împreună, ei - cei mai buni prieteni şi, în acelaşi timp tată şi fiu. Voiau să refacă design-ul interior al navei "Banat" şi să înlocuiască materialele cu unele care nu sunt inflamabile. O ironie a sorţii..."Andrei era director de producţie la «Timbercraft», o fabrică de făcut case, iar eu aveam acum în şantier nava mare pasager «Banat», la care voiam să refacem design-ul interior şi materialele, exact în ideea de a nu fi inflamabile. Din păcate, nu am mai apucat", a mai spus tatăl, cu capul plecat...

Sute de brăileni au întâmpinat cortegiul funerar, în faţa bisericii

Iniţial, familia a stabilit ca la ora 10.00 sicriul să fie depus la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi", vizavi de Şcoala postliceală Ana Aslan, iar la ora 12.00 era programată slujba de înmormântare. Se pare că Andrei a vrut să mai tihnească în casa părintească, să mai fie înconjurat măcar pentru ultima dată de persoanele dragi. Soborul de preoţi a ajuns pe strada Caraiman, acolo unde locuieşte familia Bucă, abia în jurul orei 12.30, întârziind programul prestabilit. Strigăte de durere, de jale, de disperare răsunau din curtea familiei Bucă. Singurul lor copil zăcea în sicriu, iar preoţii îi cântau "Veşnica pomenire"...Unii prieteni au ieşit în stradă, nereuşind să mai suporte imaginea sinistră.
Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi" fusese deja luată cu asalt de sute de brăileni încă de dimineaţă. Cu lumânări sau candele în mână, îmbrăcaţi în negru, aşteptau să-şi ia rămas bun de la unul din semenii lor. Unul care a făcut cinste Brăilei, pe unde a umblat.
Într-un final, circulaţia a fost oprită pe Calea Călăraşilor de către poliţiştii rutieri, iar cortegiul a început să se zărească pe şosea. Înaintea convoiului, era o tânără care strângea puternic la piept tabloul lui Andrei. În urma ei, un sobor format din 17 preoţi şi Andrei, cărat pe braţe de cei mai buni prieteni. Alte câteva maşini pline de flori şi coroane mergeau în urma lor.
Lăcaşul de cult a devenit neîncăpător, înăuntru intrând rudele şi amicii tânărului. În jurul bisericii, era o mare neagră de oameni. Rugăciunile Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos şi ale celorlalţi preoţi răsunau dincolo de zidurile Casei Domnului. Sute de rugi au urcat concomitent spre Ceruri, pentru odihna sufletului lui Andrei.
Cortegiul a plecat apoi spre cimitirul "Radu Negru", situat la ieşirea din municipiu. Cei prezenţi şi-au luat "la revedere" de la tânăr, iar durerea din sufletele rudelor parcă le sfâşia trupurile, îngenunchind în faţa gropii. Au plecat de acolo, cu Andrei în inimă, promiţându-i solemn că nu-l vor uita niciodată şi şi-l vor aminti aşa cum era până acum ceva timp: sufletul petrecerilor, omul care-ţi aducea zâmbetul pe buze când erai trist, prietenul care îţi sărea în ajutor atunci când erai în necaz. La schimb, Andrei le-a zâmbit timid, din poză...

Numărul deceselor a ajuns, ieri dimineaţă, la 32

Încă două persoane, care se aflau la spital în stare critică, în urma incendiului de vineri seară, din clubul "Colectiv", au murit la un interval mai mic de 24 de ore. Luni seara, cel care nu fusese identificat încă de către autorităţi a pierdut lupta pentru viaţă. A rămas în continuare fără identitate, doar un număr - 31. Presa centrală afirmă că victima nu ar avea rude, ci doar un frate plecat în străinătate. Suferise arsuri pe o suprafaţă de 80% din corp, fapt ce le-a îngreunat extraordinar de mult munca autorităţilor de a afla cine este.
Ieri dimineaţă, cifra neagră a crescut la 32. Încă o tânără de 27 de ani a murit la spital. Andreea Chiriac avea arsuri grave pe căile respiratorii şi pe 50% din suprafaţa corpului. Aceasta era internată la Spitalul "Sfântul Pantelimon".
Tot ieri, Guvernul a decis într-o şedinţă să acorde un ajutor financiar pentru familiile celor ce şi-au pierdut viaţa în incendiul de la "Colectiv". Sprijinul constă în 5.000 de lei pentru fiecare familie îndoliată, iar pentru rudele Mariei Ion, femeia de serviciu care a lăsat în urmă cinci copii orfani ajutorul financiar este de 10.000 de lei, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern.
Identificarea beneficiarilor şi plata ajutoarelor de urgenţă se va face de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială. Sprijinul financiar va fi acordat în baza unei cereri adresate instituţiei menţionate mai sus, din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate.

Starea victimelor. Ministrul Sănătăţii: "Nu sunt în stare gravă, ci într-o stare fără precedent"

Urmările incendiului "Colectiv" sunt devastatoare. Numărul morţilor a urcat la 32, în a patra zi de la producerea tragediei. În spitalele din Bucureşti încă se mai află internate 135 de persoane. Dintre acestea, 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 sunt intubate şi 71 în stare stabilă.
Ieri după-amiază, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că pacienţii "nu sunt în stare gravă, ci într-o stare fără precedent". De asemenea, medicii experţi veniţi în România pentru a-i ajuta pe doctorii români să salveze victimele incendiului spun că nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri. "Suntem într-o situaţie cu totul neaşteptată. Cei 90 de pacienţi în stare gravă înseamnă, de fapt, o mie de pacienţi cu arsură cunoscută până acum. Şi nu spun asta doar eu, ci o recunosc specialiştii din ţară şi din străinătate", a declarat Bănicioiu pentru Mediafax. Oficialul a mai precizat că şapte chirurgi lucrează simultan la un singur om. "Unul la faţă, altul la mână, altul la picior şi tot aşa. Francezii ne-au zis că ei nu credeau că pot face faţă la aşa ceva. (...) Ministerul nu a făcut vreo solicitare ca răniţii să fie transportaţi în alte ţări. Experţii străini au venit în România cu acest gând, însă după ce au văzut că este vorba despre cazuri cu care nu s-au mai confruntat nici ei, au renunţat. Mai mult, noi nu ne-am opus niciunui ajutor", a mai spus Bănicioiu, citat de agenţia de presă.

Patronii "Colectiv", reţinuţi. Sunt acuzaţi de ucidere din culpă

Ancheta demarată de autorităţi în urma tragediei de la clubul "Colectiv" care a curmat, până ieri, 32 de vieţi şi a băgat în spitale peste 130 de persoane, a stabilit că incendiul s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum şi a desfăşurării unui foc de artificii în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi. Cei trei acţionari ai clubului - Alin Anăstăsescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au fost reţinuţi de procurori, luni seară, fiind acuzaţi de ucidere din culpă.
Procurorii Parchetului instanţei supreme şi poliţiştii au ridicat de la Primăria Sectorului 4 mai multe avize şi acte legate de firma care deţine clubul "Colectiv". Mai mult, anchetatorii au cerut Judecătoriei Sectorului 4 arestarea lor preventivă pentru 30 de zile, ieri după-amiază.

VIDEO1: Andrei, purtat pe braţe de către prieteni pe ultimul drum:

 

VIDEO2: Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi", neîncăpătoare pentru sutele de brăileni veniţi să participe la slujba de înmormântare a tânărului Andrei Petru Bucă:

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro