Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sărbătoare în pandemie. Mii de credincioşi s-au închinat Sfintei Parascheva

• ieri, de la prima oră a dimineţii, credincioşii s-au aşezat la coadă, ca să se roage icoanei făcătoare de minuni a Sfintei Cuvioase Parascheva, brodată cu fir de aur • relicva sfântă, lucrată în anul 1892, a fost aşezată la loc de cinste în faţa sfântului lăcaş • strada Mihai Bravu a fost blocată de echipaje de poliţie, iar forţele de ordine au vegheat asupra respectării măsurilor de siguranţă impuse de pandemie 

 

Sute şi mii de credincioşi au trecut, ieri, preţ de mai multe ore, prin faţa icoanei făcătoare de minuni, lucrată în fir de aur, de la biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva, în marea sărbătoare a Ocrotitoarei Moldovei şi a întregii Românii.

Unul câte unul, răbdători, credincioşii s-au închinat icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva, scoasă din vechiul paraclis al parohiei de pe Strada Mihai Bravu şi aşezată la loc de cinste, la intrarea în biserica cea nouă, sfinţită în urmă cu câţiva ani, sub ochii vigilenţi ai poliţiştilor şi jandarmilor brăileni. Zona a fost împânzită de forţe de ordine, iar accesul pe Strada Mihai Bravu a fost blocat de echipaje de poliţie. În faţa sfântului lăcaş se aflau, de asemenea, echipaje ale SMURD şi Jandarmeriei, gata să intervină la nevoie. Sfânta Liturghie a fost oficiată în interiorul bisericii, de către preoţii parohiei, iar în acest timp puhoiul de oameni s-a aşezat la rând, ca să se închine icoanei Sfintei Cuvioase Parascheva. Din fericire, nu au fost semnalate incidente, iar credincioşii au purtat măşti de protecţie. Cu distanţarea socială a fost mai greu şi nu e de mirare: coada se întindea până hăt, la Piaţa Concordia.

“Am venit la Cuvioasa Parascheva ca să-i cer ajutorul şi să mă rog pentru sănătatea celor dragi. În anii trecuţi, mergeam la Sfânta Parascheva de la Iaşi, dar anul acesta nu m-am mai dus, din cauza pandemiei”, ne-a mărturisit o bătrână cufundată în gânduri şi cu ochii în lacrimi, care venise să se roage la icoana Sfintei şi să pună un buchet de flori de toamnă la iconostas.

Concomitent, ierarhul Dunării de Jos a vizitat două lăcaşe sfinte cu hramul Sfintei Parascheva din oraşul vecin şi s-a rugat pentru sănătatea şi pentru binele credincioşilor. Marţi seară, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a mers la copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Social-Filantropic “Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi.

În capela cu hramul “Sfântul Vasile cel Mare” şi “Sfânta Cuvioasă Parascheva”, din cadrul Aşezământului, şi în holul mare al acestei instituţii social-filantropice ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia şi a transmis un cuvânt de învăţătură, plecând de la exemplul Sfintei Parascheva. ÎPS Casian a vorbit, totodată, despre importanţa rugăciunii, a educării tinerilor şi a filantropiei creştine.

Ieri, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica “Sfânta Parascheva” din oraşul vecin, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa unui număr mare număr de credincioşi. “Mulţimea credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie de hram a demonstrat încă o dată că Sfânta Cuvioasă Parascheva este, probabil, cea mai iubită dintre sfinţi, în ceea ce priveşte poporul român. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre viaţa Sfintei Parascheva, evidenţiind, totodată, evlavia deosebită pe care românii o au faţă de această sfântă”, ne-a precizat părintele consilier Rareş Bucur, din cadrul Eparhiei Dunării de Jos, prezent la hramul Cuvioasei Parascheva.

 
Categorie articol: 

Comentarii