Mergi la conţinutul principal

Rugă pentru victimele de la Crevedia la hramul Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul”

• luni seară, ierarhul Dunării de Jos a fost întâmpinat cu pâine și sare la biserica închinată Înaintemergătorului și Botezătorului Ioan, de pe Calea Galați • ÎPS Arhiepiscop Casian s-a rugat pentru binele copiilor, după care, într-un gest de adâncă pioșenie, a îngenuncheat în fața Sf. Altar și s-a rugat pentru „arșii de la Crevedia” • marți, 29 august, la sărbătoarea Tăierii capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, în biserica de pe Calea Galați și în toate lăcașele de cult ortodoxe brăilene a fost oficiată Sfânta Liturghie și au fost pomeniți cei trecuți la Domnul

 

Credincioși de toate vârstele l-au întâmpinat, luni seară, cu pâine și sare, pe Părintele Arhiepiscop Casian la biserica închinată Sfântului Ioan Botezătorul, de pe Calea Galați, lăcaș sfânt aflat, de mai mulți ani, în ample lucrări de consolidare și reabilitare, după ce a fost grav afectat de intervențiile făcute la Canalul Colector de pe Strada Grației.

Astfel, luni, 28 august, după ora 18.00, ierarhul Dunării de Jos a sosit la Brăila, pentru a oficia Vecernia de hram la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, fiind întâmpinat de un sobor format din 11 preoți, în frunte cu părintele protopop Ștefan Constandache, și de zeci de copii, inclusiv de la Asociația Down „Botez Vlad Sergiu”, care i-au oferit ierarhului trandafiri roșii.

ÎPS Arhiepiscop i-a binecuvântat pe cei mici și s-a rugat pentru binele și prosperitatea orașului, după care, într-un gest de adâncă pioșenie, a îngenuncheat în fața Sf. Altar, împreună cu preoții și cu credincioșii prezenți și s-a rugat pentru „arșii de la Crevedia”, îndemnându-i, totodată, pe brăileni să doneze sânge pentru victimele tragicului eveniment.

Rugăciuni au fost rostite, de asemenea, pentru sfințirea pâinii, a untdelemnului și a tuturor roadelor pământului, ca să ne izbăvească Dumnezeu „de potop și de secetă”, timp în care preoții și cântăreții prezenți la hram au intonat nepieritoare tropare și pricesne bisericești. Ierarhul i-a adunat apoi în jurul său pe cei mici, adresându-le întrebări și îndemnându-i să-și expună părerile în legătură cu ora de religie și cu necesitatea de a-L cunoaște mai mult pe Dumnezeu, la școală dar și în familie.

Părintele Arhiepiscop le-a împărțit copiilor nu doar binecuvântări arhierești, ci și bunătăți aduse de la reședința eparhială, de la Galați. O traistă plină cu dulciuri a fost pusă la dispoziția celor mici. Mai mult, ierarhul a frânt pâinea pe care gazdele o pregătiseră pentru hram și a împărțit-o copiilor, iar la final le-a oferiti celor mai nevoiași dintre ei 40 de ghiozdănașe, cumpărate prin strădania preoților bisericii și a credincioșilor de la „Sf. Ioan”.

Marți, 29 august, la sărbătoarea Tăierii capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, în biserica de pe Calea Galați și în toate lăcașele de cult ortodoxe brăilene a fost oficiată Sfânta Liturghie și au fost pomeniți cei trecuți la Domnul, pentru că ziua este una de post și de rugăciune.

 

Biserica „Sf. Ioan” a fost sfințită în urmă cu mai bine de un secol

Biserica închinată „Sfântului Ioan Botezătorul”, de pe Calea Galați, al cărei hram se sărbătorește an de an, la data de 29 august, a fost construită între anii 1901-1912 pe locul unui mai vechi paraclis, prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul paroh Radu Ionescu. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de PS Nifon Nicolescu al Dunării de Jos, în ziua de 29 august 1912 (sărbătoarea Tăierii capului Sf. Ioan Botezătorul). Pictura murală, ajunsă acum într-o stare avansată de degradare, a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărătești, de la Catapeteasmă, sunt opera vestitului pictor brăilean Matache Orășeanu.

Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria închinată Sf. Ioan Botezătorul este o construcție solidă, care a avut puțin de suferit de pe urma cutremurelor, spre deosebire de celelalte lăcașuri de cult brăilene. În anul 1927 s-a restaurat pictura interioară, precum și pardoseala edificiului. De asemenea, în anul 1935 s-au făcut mai multe reparații la exterior. Intervenții pentru restaurarea picturii, precum și alte reparații au mai fost făcute în anul 1947 - urmare a marelui cutremur care a lovit România în noiembrie 1940 - precum și în anul 1958.

Lucrările ulterioare realizate la Canalul Colector de pe Strada Grației au afectat grav biserica veche de mai bine de un secol. Cu toate acestea, lăcașul de cult nu a mai putut fi reabilitat, degradându-se tot mai mult. În prezent, însă, Biserica „Sf. Ioan Boteazătorul” se află într-un amplu proces de reabilitare și consolidare, cu lucrări complexe atât la interior cât și la exterior. Dacă la exterior sfântul lăcaș aproape că și-a recăpătat strălucirea de altădată, la interior mai sunt multe de făcut, inclusiv pictura bisericii fiind mult afectată de trecerea timpului - lucru subliniat și de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepisco Casian, la ultima vizită efectuată la Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro