Mergi la conţinutul principal

Reflecţii asupra culturii

Standardele impuse de români în mai toate domeniile au coborât din ce în ce mai mult. Cultura nu face excepţie. Sub pretextul că "trăim in România", deja acceptăm un grad de incultură sporit şi nu reactionam la auzul unor inepţii ce ar scandaliza orice om cu un minim de cunoştinţe. Trecem mai departe fără a lua nicio măsură când la colţul străzii răsună manelele ori când profesoara de geografie spune "creşterea se datoreşte". Si dacă uneori o facem din ruşine faţă de cei care ne vorbesc, alteori o facem din ruşine faţă de noi. Parcă îmi e jenă să îi atrag atenţia colegului de clasă să dea volumul telefonului la care se aud manele mai încet, doar gândindu-mă că va fi iar în zadar şi tot eu voi fi cea care "discriminează sau nu poate înţelege opiniile celorlalţi". E menţionat undeva vreun drept la incultură? E adevărat ca perioada ceauşistă a oprit România din dezvoltare, accentuând diferenţa dintre ea şi celelalte ţări. Dar e in puterea noastră să incercam să diminuăm diferenţa atât de dezvoltare, cât şi de cultură.

Mai grav mi se pare faptul că de lipsa de cunoştinţe nu suferă doar straturile inferioare ale societăţii, ci oamenii care ne conduc, oamenii care ne reprezintă, care au acces la oportunităţi pe care alţii nu le au. Nu pretind mare lucru nici de la ei, cum nu pretind nici de la ceilalţi, deşi odată ce ajungi la un anumit nivel, trebuie să ai standarde ridicate în toate domeniile. Dar minimul de cunoştinţe, nu de cultură, presupune cunoaşterea regulilor gramaticale ale limbii române. S-o vorbim corect! De ce nu vreţi să inţelegeţi că o carte nu aduce decât avantaje? Doar prin invăţare progresăm! Este datoria noastră să le impunem asta şi celorlalţi.

Din păcate, cred că am ajuns la stadiul in care cultura trebuie impusă. Nu cei care au făcut ceva in acest sens trebuie să cedeze. De data aceasta, nu majoritatea trebuie să primeze. De ce DOOM 2 a modificat normele introducând forme populare ca fiind corecte? De ce adaptam regulile oamenilor şi nu se adapteaza oamenii regulilor? E asta o dovadă a liberalismului ? Daca da, nu cred că vreau liberalism. Vreau lagăre de reeducare pentru inculţi. Vreau reacţiile şi manifestările celor din Occident, despre care vorbesc toţi. Vreau români care să apere operele româneşti si să le promoveze, dar să cunoască şi operele universale. Il vreau pe Lovinescu cu al său sincronism, dar şi o ţară legată de cultura şi tradiţiile proprii!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro