Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Recalculare pentru cei care s-au pensionat anticipat între 2011 şi 2016

• asta prevede un proiect de act normativ care-şi propune să elimine penalizarea de 0,75% pentru lunile până la pensionarea la limită de vârstă

 

Cei care s-au pensionat anticipat în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 ar putea beneficia de recalculare, urmând să nu li se mai reţină 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ci să li se aplice prevederile legii mai favorabile, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. “Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parţial s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016, beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alineatului 4. Recalcularea pensiei se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidenţele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, potrivit unui proiect de lege care modifică articolul 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, depus de deputaţii PSD Adrian Solomon şi Ioan Irinel Stativă.

Cei doi susţin că iniţiativa legislativă are ca scop eliminarea aplicării unui tratament diferenţiat beneficiarilor de pensii anticipate parţial şi evitarea încălcării principiului egalităţii de tratament între aceştia, potrivit expunerii de motive a actului normativ. Asta în contextul în care din iunie anul trecut Legea 263/2010 a fost modificată prin eliminarea procentului de 0,75% aplicat cuantumului pensiei pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, susţin iniţiatorii. Senatul este prima cameră sesizată.
Categorie articol: 

Comentarii