Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Războiul candidaţilor la preşedinţia CJ. Boboc vs Chiriac

• prefectul Brăilei susţine că preşedintele CJ şi conducerea Spitalului Judeţean nu ar fi trimis către DSP Brăila documentaţia corectă necesară avizării acestui proiect, acuzându-i pe cei doi de incompetenţă sau rea-voinţă • în replică, Chiriac a declarat că hârtiile sunt bune şi l-a acuzat la rândul său pe Boboc că a transformat Prefectura în sediu PNL • şeful DSP Brăila ne-a declarat că decizia finală va fi comunicată, argumentat, Spitalului Judeţean

 

Transformarea secţiei de Cardiologie-Pediatrie (secţia E) în spital suport Covid, astfel încât  Corpul B (care a funcţionat până acum ca spaţiu dedicat COVID-19) să îşi reia activitatea normală şi Corpul A să fie degrevat de surplusul de pacienţi, pare să fie noul măr al discordiei între prefectul Cătălin Boboc şi preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac. În realitate, cei doi se “încălzesc să candideze la preşedinţia CJ şi de aici tot circul. Scandalul a început în urmă cu o săptămână, atunci când Chiriac afirma că a trimis toată documentaţia necesară pentru realizarea acestei mutări Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, însă directorul Gabriel Ciochină ar fi cel care ar ţine lucrurile în loc. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Cătălin Boboc a lansat acuzaţii dure la adresa preşedintelui CJ şi conducerii Spitalului Judeţean, declarând că documentaţia trimisă către DSP nu este bună.

“Pe 12 mai am avut o discuţie cu ministrul Sănătăţii, cu domnul director Ciochină, şi am convenit că trebuie şi se pot lua nişte măsuri astfel încât spitalul să fie pregătit pentru reluarea activităţilor şi consultaţiilor din ambulator. În urma discuţiilor am făcut o propunere foarte simplă. Pregătirea unui corp care să poată deveni secţie de sprijin dacă lucrurile vor escalada. Am văzut şi eu declaraţia preşedintelui CJ, care a mutat pisica, dacă vreţi, în curtea DSP. Foarte simplu! Că aşa se întâmplă! Când nu ştii, nu poţi sau nu vrei să faci ceva, cauţi scuze sau vinovaţi. Văzând declaraţiile, ieri (n.r. - marţi), am avut o discuţie cu domnul Ciochină, şi chiar doream să verific dacă acolo lucrurile sunt blocate. De pe 12 mai până când au transmis de la spital documentul către DSP au trecut două săptămâni. La DSP, ce credeţi, nu a ajuns o solicitare cu privire la adăugarea unor paturi din corpul E şi acesta să devină spital suport, ci a ajuns o solicitare pentru modificarea structurii spitalului. Aproape fiecare secţie are o situaţie existentă şi o situaţie pe care o solicită. Îmi e greu să cred că doamna Râşnoveanu şi domnul Chiriac nu ştiu că în perioada aceasta structura spitalului se modifică doar la minister”, a declarat Boboc.

Acesta a mai spus că Spitalul Judeţean trebuia să trimită către DSP doar două documente: unul în care să arate că Spitalul 3 are circuite pregătite în caz că vor apărea noi îmbolnăviri de Covid-19, plus un document pentru noua structură a Corpului E, care a fost dotat cu mai multe paturi. În cadrul conferinţei de presă, Boboc i-a acuzat pe Francisk Chiriac şi Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean, de incompetenţă sau rea-voinţă.

“Spitalul poate modifica structura când doreşte, cum doreşte, nu e treaba mea, nu mă bag. Dar în contextul dat, la cum arată acele documente, repet, dacă nu e incompetenţă gravă, atunci e rea voinţă. Hai să facem documentul în felul acesta pentru că sigur nu va fi aprobat! Nu există alte variante, ca să fie foarte clar. Şi nu vreau să cred că nu reluăm activitatea în corpul B pentru că trebuie să începem şi noi reabilitarea, să dăm cu ruj pe buze corpul B. Nu vreau să cred asta, nu vreau să cred că nu vrem să ocupăm corpul E pentru că vrem să începem reabilitarea din corpul A pentru că se apropie campania electorală. Îmi imaginez că nu pot reabilita spitalul cu pacienţi în el (...) Au trimis o solicitare de aviz DSP-ului care este imposibil de avizat. Una e să ceri un aviz pentru un corp pe care l-ai dotat şi alta e să ceri modificarea structurii spitalului, care, atenţie, după ce s-a încheiat starea de urgenţă se face de către minister. Aia e o altă procedură, nu are nicio legătură cu subiectul nostru. Va fi refuzat că au cerut altceva şi nu e competenţa DSP. Incompetenţă sau rea-voinţă. Tu trimiţi bălării şi spui că nu îţi dă domnul Ciochină aviz”, a declarat Boboc.

 

Chiriac: “Domnul prefect PNL e în campanie electorală”

 

Preşedintele CJ, Francisk Chiriac, nu a evitat să îi dea replica lui Boboc. Acesta a spus că documentaţia trimisă de spital către DSP Brăila este corectă, susţinând că Boboc a transformat Prefectura în sediul PNL.

“Îi aduc aminte purtătorului de cuvânt al Prefecturii, domnului prefect, că aceeaşi documentaţie a fost trimisă de Spitalul Judeţean şi la începutul pandemiei. Deci doar o modificare a acelei documentaţii, din scoaterea corpului B, să nu mai fie Covid-19, şi transformarea corpului E în Covid-19. Deci e foarte simplu. Deja e o săptămână de când spitalul nu a primit niciun răspuns. Dumneavostră ştiţi că deja există un memoriu semnat de toţi medicii în care îi spun şi îi cer domnului Ciochină să urgenteze această documentaţie, să le dea avizul, astfel încât să trimitem la minister să modifice acel ordin de ministru. Până la urmă este o modificare de structură de spital. Nu ne jucăm de-a medicina şi nu ne jucăm cu vorbele. Este foarte clar că domnul prefect este într-o campanie electorală (...) Dar domnul prefect trebuie să înţeleagă, şi domnul Ciochină, că trebuiesc anumite documente de acolo pentru a fi acel corp declarat Covid-19, legal. Dacă, Doamne fereşte, se întâmplă o tragedie în acel corp vor răspunde acei doctori, acei medici. Dar ce să înţeleagă purtătorul de cuvânt al Prefecturii? Sediul PNL e prefectura judeţelui Brăila. E într-o mare campanie electorală. Le urez succes!”, a fost replica lui Chiriac.

Legat de acuzaţiile de incompetenţă şi rea-voinţă, cât şi despre cele potrivit cărora ar tergiversa intenţionat această situaţie pentru a putea reabilita mai uşor spitalul, Chiriac a negat aceste acuzaţii. Mai mult, acesta a spus că mai e mult până când vor începe efectiv lucrările, iar cei incompetenţi sunt prefectul Cătălin Boboc şi directorul DSP Brăila.

“Dacă e vorba de incompetenţă, de rea-voinţă, e din cauza domnului prefect şi a domnului Ciochină, care este subordonatul domnului prefect. Apoi, acel corp va intra în reabilitare, pe fonduri europene, suntem în proceduri, dar nicidecum mâine. Nici n-am terminat partea de DALI. Mai e timp îndelungat până va intra acel corp în reabilitare. Doamne fereşte, oamenii aceştia habar n-au de administraţie. Sunt într-o campanie electorală doar de dragul de a spune şi ei ceva (...)”, a mai declarat preşedintele CJ.

Chiriac a catalogat colaborarea dintre el şi prefect drept una “foarte greoaie”, susţinând că Boboc a fost mai mult ocupat să comunice cazurile de Covid-19, în loc să pună umărul la urgentarea transformării secţiei de Cardiologie-Pediatrie în spital suport pentru bolnavii de coronavirus.

“Eu mă aşteptam din partea unui prefect, asumat politic, să se gândească la binele brăilenilor, să aibă discuţii constructive cu preşedintele CJ, cu primarul, asupra tuturor măsurilor. Domnul prefect a ales doar să ne spună câţi s-au îmbolnăvit, câţi s-au vindecat şi câte amenzi a dat Poliţia. Mai mult, controale la baterii la termometrele de la spital, la biletele din tramvaie... Păi, ăsta e rolul unui prefect? De ce domnul prefect pe timpul pandemiei nu s-a dus la domnul ministru, guvernul lui, să vină cu medici ATI care lipsesc din spital, medici la UPU, medici infecţionişti, să facă lobby? Putea să facă acest lucru? De ce nu se ocupă de domnul Ciochină? Dom'le, ce hârtie lipseşte astfel încât să putem să dăm drumul la lucrurile acelea? Că, de bine de rău, mai sună el, se mai interesează. Părerea mea personală e că trebuiau avute loc astfel de discuţii şi nu campania asta electorală prematură”, a mai afirmat acesta.

 

DSP Brăila: “Răspunsul va fi comunicat Spitalului Judeţean”

 

Redactorii “Obiectiv” l-au contactat pe şeful DSP Brăila, dr. Gabriel Ciochină, pentru a afla care este stadiul avizării mutării mult aşteptate de bolnavii cronici. Acesta nu a dorit să spună dacă au fost sau nu realizate corect hârtiile, rezumâdu-se doar la a ne declara că decizia finală va fi comunicată Spitalului Judeţean.

“O să fie trimis răspunsul solicitantului, adică Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Dar nu pot să fac mai multe declaraţii acum, atât timp cât nu e finalizată hârtia care trebuie comunicată. Eu nu înţeleg care este problema unora de vor să facă discuţii politice faţă de o cerere a spitalului. Noi aici trebuie să facem partea medicală. Dacă cineva vrea să o ducă într-o sferă politică, nu ştiu, de la CJ, să specifice atunci care este urgenţa politică în obţinerea acelei documentaţii. Poate dumnealor ştiu că este o documentaţie făcută într-un anumit fel. Nu ştiu ce cunosc ei şi ce este real adus la noi”, a afirmat şeful DSP Brăila.

Până la finalizarea acestei mutări pacienţii vor fi nevoiţi să stea în continuare la cozi imense în faţa Spitalului Judeţean.
Categorie articol: 

Comentarii