• președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, candidat la președinția Consiliului Județean, a prezentat recent un prim proiect pe care îl are în vedere dacă va câștiga Alegerile Locale din 9 iunie • acesta a vorbit despre necesitatea amenajării unei plaje la Dunăre, a unui port turistic, dar și a unui Aqua Park, care să rivalizeze cu cel din Galați
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, și-a prezentat un prim proiect în cadrul unei conferințe de presă susținută pe 10 mai, cu ocazia primei zile de campanie electorală. Liberalul candidează la președinția Consiliului Județean și a profitat de moment pentru a vorbi despre avantajele județului Brăila față de alte zone din țară, plecând de la faptul că acesta este poziționat lângă Dunăre. Popa a afirmat că este nevoie de o nouă perspectivă administrativă în privința utilizării portului și a Falezei. Mai precis, amenajarea unei plaje, a unui port turistic, dar și construirea unui Aqua Park.
”Problema este că suntem unul dintre cele mai sărace județe din țară, deși avem posibilități mult mai mari decât Oradea, ca municipiu, Bihor, ca județ. Sunt foarte multe posibilități în Județul Brăila, vedem destul de clar: avem Dunărea. Primul proiect pe care vreau să îl propun dumneavostră, cât și brăilenilor, un proiect pe care eu îl voi implementa după data de 9 iunie, este construirea unui port turistic, a unei plaje și a unui Aqua Park. Poate pare un proiect oarecum SF pentru județul Brăila, dar la Galați s-a reușit construirea unui Aqua Park. Noi suntem privilegiați, că Județul Brăila este străbătut de 71 km liniari de Dunăre – dacă nu greșesc -, iar Municipiul Brăila - 11 km. Credeți dumneavoastră, că dacă noi avem toate aceste posibilități… Dacă mergeți pe cei 11 km unde Dunărea străbate Municipiul Brăila, vedeți că acolo totul este închiriat, totul este privat, totul aparține unor persoane fizice care sunt apropiate de PSD. Pentru brăileni nimic!”, a declarat Popa.
Liberalul s-a arătat convins că ar putea găsi linii de finanțare externă pentru realizarea acestui deziderat și pentru a schimba modul în care arată turismul în Brăila.
”Ce vreau eu să fac prin acest aqua park, plajă și port turistic? Să redau Dunărea brăilenilor. Eu cred că Dunărea este a brăilenilor. Nu este nici a unor persoane fizice, a unor acoliți ai PSD. Nici a noastră, a liberalilor. Cred că Dunărea și portul turistic trebuie să fie pentru toți brăilenii. Aceștia au posibilitatea după 9 iunie, dacă eu voi câștiga Consiliul Județean – și cred că îl voi câștiga -, să meargă în direcția în care își pot petrece timpul liber așa cum e normal și omenesc. Nu este normal să nu poți să mergi în Județul Brăila, să nu ai o plajă! Nu este normal ca în Județul Brăila să nu ai un port turistic! Nu este normal să mergi în Județul Galați pentru un Aqua Park! Sunt lucruri care pentru mulți probabil că par promisiuni de campanie, dar cunoașteți și știți destul de bine că nu mă joc cu cuvintele. Au fost fonduri europene, mulțumim lui Dumnezeu, cu nemiluita în ultimii 10 ani. Dacă ne uităm pe POR au fost 1,7 miliarde euro destinate doar implementării proiectelor județelor care sunt privilegiate să fie străbătute de Dunăre. Proiecte pot fi accesate. Tot timpul au spus că nu sunt de acord cei de la Apele Române, că nu sunt de acord extratereștrii și nu știu cine. Astea sunt motive. Dacă vrei să accesezi fonduri europene și vrei să faci treabă, cu siguranță poți să accesezi aceste fonduri. Pentru că bani sunt. Iar eu mă pricep să fac treaba asta. Și cu siguranță experiența pe care am acumulat-o în mediul privat, accesând câteva zeci de milioane euro până să intru în politică – să nu se înțeleagă greșit -, demonstrează că pot să fac lucrul ăsta și pentru brăileni”, a mai punctat Popa.
«Nu e posibil ca noi, brăilenii, să nu ne bucurăm de Dunăre»
Continuându-și ideea, Alexandru Popa a afirmat că a realizat deja un mic plan de afaceri pe acest subiect și că a ajuns la concluzia că investiția necesară pentru implementarea ideii sale nu ar fi una foarte mare, ba chiar s-ar amortiza în următorii șapte ani. Acesta a precizat că întregul proiect s-ar putea realiza cu maximum 15 milioane euro.
”Și vă spun, investiția nu este una foarte mare. Mi-am făcut un mic plan de afaceri, dacă îi pot spune așa. Investiția este undeva la 10 – 12 milioane euro la tot ceea ce ne gândim noi la acest moment: port turistic, plajă cât și aqua park. Până în 15 milioane probabil, pentru că prețurile până când am implementa acest proiect în doi-trei ani de zile, există posibilitatea ca acestea să mai crească sau să mai scadă. Am luat și o marjă de eroare. Făcând un calcul exact și din punct de vedere economic. Investiția poate să fie amortizată în șapte ani de zile. Dacă este făcută așa cum trebuie. Nu făcută și lăsată apoi în bătaie de joc”, a completat sursa citată.
Popa a afirmat că zona portuară este o resursă fantastică pentru Brăila și că nu ar trebui lăsată neexploatată.
”Vedem destul de bine, singura investiție care s-a făcut în port a fost bursa peștelui. Și să mă ierte Dumnezeu, nici hamsii nu poți să cumperi de acolo, că nu e deschisă tot timpul. Nici măcar pește congelat. M-am uitat la Corabia. Au reușit să implementeze un proiect alături de Consiliul Județean de 1,5 milioane euro. L-au pus în valoare. Am fost personal acolo în urmă cu vreo doi-trei ani, investiția astăzi cred că are undeva la 10 ani de când a fost implementată. Dunărea a prins viață! Nu e posibil ca noi, brăilenii, să nu ne bucurăm de Dunăre”, a conchis liberalul.