Proiectul “În căutarea unui nou «acas㻓 continuă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectul “În căutarea unui nou «acas㻓 continuă

• în cadrul proiectul iniţiat de un grup de elevi de la “Bălcescu” a avut loc o activitate interesantă, în care 60 de copii au învăţat, în mod interactiv, ce înseamnă diversitatea culturală • marţi, 4 octombrie, începând cu orele 17.00, sunteţi invitaţi la spectacolul “Multietnicitatea Brăileană”, ce va avea loc  în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”

 

Proiectul “În căutarea unui nou «acas㻓, iniţiat de o echipă de 12 elevi de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, continuă. Având ca temă “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor”, echipa de proiect va realiza o piesă de teatru care aduce în prim-plan drama celor fugiţi din Orientul Mijlociu, dar care va evidenţia şi caracterul cosmopolit, multietnic al Brăilei, un exemplu de integrare pentru etnii dintre cele mai diferite.

În acest context, pentru a promova spiritul toleranţei şi importanţa diversităţii în oraşul lor şi în întreaga Europă, elevii s-au gândit ca pe lângă piesa de teatru care va avea ca public ţintă adolescenţii, să insufle şi copiilor de la o vârstă fragedă valorile europene şi să îi determine să conştientizeze că trăiesc într-un oraş atât de divers din perspectiva etnicităţii.

Astfel, 60 de elevi cu vârste între 10 şi 13 ani s-au strâns în amfiteatrul liceului, unde au învăţat în mod interactiv despre ce înseamnă diversitatea culturală. În primă fază le-au fost testate cunoştinţele printr-un chestionar simplu. După ce acestea au fost analizate de membrii echipei, ei au putut să le povestească celor  mici despre turci, greci, evrei şi alte naţionalităţi din Brăila şi să le arate cât de important este să te înţelegi cu toată lumea, indiferent de religie sau origine.

Ca echipa să vadă dacă cei mici au reţinut ce li s-a povestit, aceştia au primit o foaie pe care aveau schiţată o siluetă. Pe lângă aceasta, ei au avut de ales dintre o mulţime de costume tradiţionale printate, specifice bulgarilor, grecilor, turcilor, evreilor, ruşilor lipoveni, armenilor şi a altor etnii. În acest fel, ei au îmbrăcat manechinul în costume, colorând şi interpretând vestimetaţia în manieră proprie. Cu ajutorul doamnei profesor de desen Nicoleta Olteanu, au rezultat lucrări interesante, iar cei mici au dat dovadă de talent şi simţ cromatic. Pentru a le demonstra participanţilor că o etnie are cultură proprie, ce constă în costume, tradiţii, obiceiuri, limbă proprie, elevii au scris pe un cub de carton pe fiecare faţă a acestuia numele proiectului “În căutarea unui nou «acas㻓 în limba turcă şi greacă.

Ca dovadă că elevii au înţeles pe deplin şi au fost captivaţi, a rezultat o galerie foto pe site-ul proiectului, “În căutarea unui nou «acas㻓, www.cnnb.ro/euroscola . De asemenea, toate lucrările vor fi expuse în holul Teatrului “Maria Filotti”, şi vor putea fi admirate pe data de 4 octombrie, de la ora 17:00.

“În căutarea unui nou acasă” este proiectul cu care echipa de la “Bălcescu” s-a înscris în Programul Euroscola. Organizat de Biroul de Informare al Parlamentului European în România şi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Euroscola este un concurs naţional pentru licee ce are ca scop informarea tinerilor despre procesul de integrare europeană şi promovarea participării lor la construcţia Uniunii Europene.

Invitaţie la teatru

Marţi, 4 octombrie, începând cu orele 17.00, echipa de proiect de la Colegiul Naţional “N. Bălcescu” vă invită la spectacolul “Multietnicitatea Brăileană”, ce va avea loc  în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”. Spectacolul cuprinde piesa de teatru “În căutarea unui nou «acas㻓 şi trei reprezentaţii ale comunităţilor etnice locale. Piesa de teatru are ca temă “Criza refugiaţilor într-o Europă a valorilor” şi este concepută pe o idee originală, inspirată din poveştile de viaţă ale refugiaţilor armeni, basarabeni, turci, bulgari, etc veniţi la Brăila şi stabiliţi aici.

Intrarea este liberă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro