Mergi la conţinutul principal

Profesorii brăileni s-au opus boicotării simulării Evaluării Naţionale

• reprezentanţii Sindicatului “Învăţământ” Brăila sunt de părere că blocarea simulării examenului de Evaluare Naţională nu este o soluţie pentru a rezolva problemele cu care se confruntă şcoala românească • la nivel naţional, membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ din 1.100 şcoli şi 28 de judeţe, plus municipiul Bucureşti au ales această formă de protest • şefii de IŞJ-uri au căutat soluţii pentru ca elevii să susţină simularea, iar profesorii care nu au dorit să participe au fost înlocuiţi • totuşi, elevii din Buzău, Prahova şi Harghita nu au susţinut proba la limba română

 

Agitaţie maximă în şcolile din România după ce Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis boicotarea simulării examenului de Evaluare Naţională la clasa a VIII-a, ieri având loc proba la limba română. Deşi există nemulţumiri şi la nivelul judeţului nostru, cadrele didactice din Brăila s-au opus acestei forme de protest. În opinia conducerii Sindicatului “Învăţământ” Brăila, boicotarea simulării naţionale nu reprezintă o soluţie pentru a rezolva problemele cu care se confruntă angajaţii din Educaţie.

“Sindicatul nostru este afiliat la Federaţia «Spiru Haret» care a înţeles foarte bine situaţia. Aceste simulări, boicotarea lor ... din punctul nostru de vedere nu reprezintă un argument destul de puternic pentru a rezolva problemele cu care se confruntă şcoala românească. Dacă am fi reuşit astfel să impunem un cost standard pe măsura nevoilor şcolii ar fi fost extraordinar, dar aşa ceva nu se întâmplă. Din punctul nostru de vedere, nu a fost niciun fel de coordonare la nivel naţional între federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar. La Brăila totul s-a desfăşurat în condiţii optime, în toate unităţile de învăţământ şi aşa va fi în continuare”, ne-a declarat Valeriu Partene, preşedintele Sindicatului “Învăţământ” Brăila.

Inspectorul şcolar general Cătălin Canciu ne-a declarat că simularea probei la limba română s-a desfăşurat ieri fără probleme la Brăila, conform calendarului, mulţumind reprezentanţilor sindicatului brăilean pentru atitudinea adoptată.

“Le-am mulţumit şi le-am spus că prin acest boicot, de fapt, afectăm copiii noştri şi acest lucru nu mi se pare corect. E dreptul fiecăruia să protesteze, să facă grevă, dar nu la examene. Stau copiii cu emoţii”, ne-a spus Cătălin Canciu.

Simularea Evaluării Naţionale continuă astăzi cu proba la matematică, la testare fiind aşteptaţi peste 2.800 de elevi de clasa a VIII-a.

 

Boicot al cadrelor didactice din 1.100 de unităţi de învăţământ, din 28 de judeţe şi Municipiul Bucureşti

Dacă la Brăila simularea examenului de Evaluare Naţională se desfăşoară în condiţii optime, în alte judeţe situaţia s-a prezentat total diferit. Duminică, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) ameninţa că membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ din 28 de judeţe şi municipiul Bucureşti au optat să boicoteze simularea naţională care are loc săptămâna aceasta.

Reprezentanii FSLI au anunţat prin intermediul unui comunicat de presă că angajaţii din Educaţie au recurs la această formă de protest din cauza nemulţumirilor majore şi a lipsei de răspuns din partea Guvernului, dar şi a liderilor celor două Camere din Parlamentul României, la solicitările lor. Aceştia au precizat că forma lor de protest “nu îşi propune să atingă interesele elevilor”.

“Boicotul nu este o soluţie! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creştere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceştia se află în faţa primei lor simulări de examen, iar impactul emoţional asupra lor este unul puternic. Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, le reaminteşte reprezentanţilor sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă şi, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanşeze conflicte de muncă”, a fost replica Ministerului Educaţiei, transmisă ieri printr-un comunicat de presă. 

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a reacţionat imediat faţă de acţiunea FSLI de a boicota simulările naţionale, transmiţând printr-un comunicat de presă că elevii nu ar trebui folisiţi ca “unelte” în disputele politice.

“Membrii de sindicat din 1.100 de unităţi de învăţământ, au optat să boicoteze simularea examenului de Evaluare Naţională, care are loc în perioada 5-7 martie 2018, aspect revoltător, mai ales în condiţiile în care acest examen naţional impune mize substanţiale elevilor care se pregătesc de admiterea în învăţământul liceal. (...) Deşi suntem de acord cu faptul că există nişte probleme majore în ceea ce priveşte finanţarea învăţământului, dar şi modul în care este privită şi, de altfel, neglijată cariera didactică, ne opunem ferm mijloacelor de presiune care se fac pe seama beneficiarilor primari ai educaţiei”, se precizează într-un comunicat CNE.

Şefii de IŞJ-uri din ţară au căutat soluţii pentru ca elevii să susţină simularea, iar profesorii care nu au dorit să participe la testare au fost înlocuiţi. Totuşi, elevii din Buzău, Prahova şi Harghita nu au susţinut proba la limba română.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro