Mergi la conţinutul principal

Procurorii cercetaţi disciplinar, judecătorii ba. Criminalii în libertate

O femeie ucisă în luna februarie, suspecţii de omor în libertate, soţul văduv şi fetiţele rămase fără mamă consiliate psihologic, cam astea sunt, în prezent, datele problemei în cazul oribilei crime ce a îngrozit localitatea Grădiştea în acest an. La mai bine de şapte luni după ce Marcela Stoian a fost omorâtă brutal, pentru suma de 100 de lei, pe o străduţă, în timp ce se întorcea acasă de la magazinul pe care-l deţinea, nimeni nu plăteşte pentru sfârşitul tragic al femeii.
Inspecţia Judiciară (structură autonomă în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii - n.r.) s-a autosesizat în acest caz. Astfel, procurorii care s-au ocupat de această speţă sunt cercetaţi disciplinar. Pe lângă Inspecţia Judiciară, o altă instituţie s-a sesizat din oficiu, Avocatul Poporului.
Iniţial, pe rolul Inspecţiei Judiciare au existat două dosare, unul la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, iar celălalt la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. După verificările prealabile, prima etapă în cazul sesizărilor din oficiu, judecătorii au scăpat, pentru că nu s-au confirmat bănuielile de abatere disciplinară. Nu la fel stau lucrurile şi în ceea ce-i priveşte pe procurorii care au instrumentat cauza. Mai exact, aceştia sunt cercetaţi disciplinar.
Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru, a declarat pentru ziarul "Obiectiv - Vocea Brăilei" că "instituţia s-a sesizat din oficiu încă din data de 3 iulie, în urma informaţiilor apărute în mass-media. Sesizarea a fost înregistrată şi la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, şi la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori. În dosarul înregistrat la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, inspectorii judiciari au constatat că nu se pot reţine indicii cu privire la săvârşirea unei abateri de către judecători şi s-a dispus clasarea. În cazul procurorilor, s-a început cercetarea disciplinar, o etapă complexă de verificări. Dacă inspectorii judiciari constată că s-a săvârşit vreo abatere, cazul va ajunge la CSM, instituţie care va aplica sancţiunea sau, în caz contrar, va respinge sesizarea", ne-a declarat sursa citată.

Şi Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în acest caz

Pe lângă Inspecţia Judiciară, o altă instituţie extrem de importantă s-a autosesizat cu privire la cele întâmplate în cazul oribilei crime de la Grădiştea. Este vorba de Avocatul Poporului, care a emis un comunicat în acest sens. "Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu ca urmare a informaţiilor apărute în presă, referitoare la mai multe cazuri de săvârşire a unor fapte cu violenţă. În acest sens, pentru lămurirea aspectelor prezentate în mass-media, instituţia Avocatul Poporului a întreprins demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecţia Judiciară, respectiv Inspectorate Judeţene de Poliţie. În legătură cu speţa privind o femeie din Brăila «care a fost ucisă de patru tineri pentru 100 de lei» (soţul femeii ucise şi cele două fiice susţinând că trăiesc într-o frică de nedescris, deoarece criminalii sunt lăsaţi liberi şi se pot răzbuna în orice moment»): (...) După definitivarea verificărilor aspectelor semnalate de presă cu privire la cercetarea în libertate a celor patru inculpaţi - după ce aceştia au fost în stare de arest preventiv timp de 4 luni începând cu data de 27 februarie 2015 - să se dispună măsurile ce se impun de către Inspecţia judiciară, măsuri care ne vor fi aduse la cunoştinţă. (...) Avocatul Poporului a făcut şi va face demersuri în raporturile cu Direcţiile Generale pentru Protecţia Copilului şi cu alte instituţii, în majoritatea cauzelor relatate de mass-media, în scopul luării măsurilor necesare privind protecţia victimelor, în special a celor minore. Este important de precizat că instituţia Avocatului Poporului s-a autosesizat în legătură cu numeroase alte cauze privind fapte săvârşite cu violenţă", se precizează în actul remis presei.

Soţul şi fetiţele victimei, într-un program de consiliere psihologică

După ce în luna februarie Marcela Stoian a fost ucisă cu bestialitate în timp ce se întorcea acasă de la magazinul pe care-l deţinea, patru bărbaţi de etnie romă din localitate au fost identificaţi de organele de cercetare ca fiind autorii omorului. Radu Baboi, Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu au recunoscut în faţa poliţiştilor că ei sunt făptaşii, aşa că au fost arestaţi preventiv. Patru luni mai târziu, judecătorii Curţii de Apel Galaţi i-au pus pe cei patru inculpaţi sub control judiciar din lipsă de probe, iar indivizii s-au întors acasă. Acest fapt a revoltat întreaga comunitate, iar soţul şi cele două fetiţe ale victimei s-au temut pentru siguranţa lor. În timp ce acuzaţii de omor strigau în gura mare pe stradă că nu ei sunt făptaşii şi că s-au declarat vinovaţi pentru că au fost bătuţi de poliţişti, localitatea Grădiştea era ca o oală sub presiune, gata oricând să explodeze.
Soţul Marcelei, Vasile Stoian, nu s-a acomodat uşor cu ideea că femeia cu care a ales să-şi unească destinul zace la doi metri sub pământ, iar cei acuzaţi că ar fi omorât-o sunt în libertate. A încercat să-şi facă singur dreptate în repetate rânduri, intrând peste cei patru inculpaţi în curte şi ameninţându-i cu moartea. În urma acestor ieşiri necontrolate, omul s-a ales cu două dosare penale pentru ameninţări, loviri, violare de domiciliu şi distrugere. Poliţiştii şi jandarmii au patrulat non-stop pe străzile Grădiştei, iar apele s-au liniştit, într-un final.
Ulterior acestor episoade violente, atât Vasile Stoian, cât şi cele două copile ale femeii ucise, au primit ajutor psihologic. "Fetiţele au fost incluse într-un program de consiliere psihologică încă de la finalul lunii august, program derulat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului", ne-a spus directorul executiv al DASPC, Simona Cimpoae.

Fără probe directe

Faptul că cei patru inculpaţi, Radu Baboi, Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu, au fost puşi în libertate de instanţa Curţii de Apel Galaţi, sub control judiciar, a revoltat tot satul. Însă, în spatele acestei decizii a judecătorilor a stat lipsa probelor directe. Apărarea a susţinut cu argumente lipsa probelor directe în cazul inculpării celor patru suspecţi. Anchetatorii brăileni ar fi omis să depună la dosarul arestării, respectiv al prelungirii arestului, expertiza tehnico-ştiinţifică a amprentelor prelevate de pe obiectele din jurul victimei, respectiv poşetă. Mai mult, probele ADN (ţesut epidermic de sub unghiile victimei, care l-a zgâriat pe unul dintre atacatori, fire de păr şi sânge) ar fi fost trimise târziu la expertiză, abia în luna mai, cel mai probabil din lipsă de fonduri, după cum umbla vorba la momentul respectiv. "Nu sunt probe directe pentru menţinerea celor patru în arest preventiv, iar recunoaşterea faptelor nu reprezintă regina probelor. Probe directe ar fi fost expertiza amprentelor şi aceea ADN, iar acestea nu sunt la dosar", a declarat pentru ziarul "Obiectiv", avocatul Alexandru Şoos, în luna august.
Nici până la această dată nu au fost emise rezultatele expertizei ADN.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro