Mergi la conţinutul principal

Pro si contra "termoficarii fortate"

Aplicarea regulamentului cadru al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) stirneste reactii contradictorii in rindul structurilor asociative la nivel central ale asociatiilor de proprietari. In timp ce Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, critica in termeni duri regulile impuse de ANRSC, Mihai Mereuta, presedintele Ligii Nationale "Habitat", saluta ca binevenite prevederile regulamentului, care ar veni sa faca ordine in sistemele centralizate de termoficare. Important de subliniat este ca cele doua asociatii sint cele mai mari structuri de acest gen la nivel central cu membri in fiecare judet.
Cu referire directa la conditiile de debransare, cei doi presedinti comenteaza complet diferit noile reguli ale ANRSC:
Radu Opaina - "Este un abuz ceea ce a facut ANRSC-ul prin emiterea acestui regulament cadru. Autoritatea nu are dreptul sa reglementeze problema asociatiilor de proprietari pentru ca instalatia de incalzire la nivel de bloc este proprietatea privata comuna a tuturor membrilor. Cu ce drept se insereaza ANRSC sa faca reguli? Pina la urma prevederile unei legi, si fac aici referire la Legea 325/2006, primeaza ca si importanta pentru mine, ca si cetatean, in defavoarea unui simplu regulament emis de o autoritate. Daca Consiliul Local Municipal Braila a aprobat aplicarea prevederilor regulamentului la nivel local, nu este altceva decit preluarea unui abuz facut de ANRSC, pe care il perpetueaza, lucru care nu este normal".

"Mi se pare penibil sa fie reinventate legile fizicii la nivel de asociatie de proprietari"

De cealalta parte, Mihai Mereuta de la Liga "Habitat" este un sustinator al regulamentului: "Noul regulament cadru al ANRSC este clar nepopular. Nicaieri in lume nu exista o alta regula decit "o cladire - un sistem unic de incalzire" si nu un amalgam asa cum se intimpla in multe blocuri din Romania. Acum exista reglementari clare care stabilesc cum si in ce conditii se realizeaza debransarea. Mi se pare penibil sa fie reinventate legile fizicii la nivel de asociatie de proprietari, iar ca sa fim populari, sa ajungem sa intrebam populatia daca este de acord ca apa fierbe la 100 de grade Celsius. Hai mai bine sa lasam specialistii in fizica sa-si spuna parerea si sa ascultam ce au de spus, iar acest regulament ia in calcul tocmai aceste recomandari ale specialistilor! Este clar ca debransarea unui apartament creeaza probleme celorlalti din bloc in ceea ce priveste incalzirea si atunci este o regula de bun simt, cel care vrea sa renunte la sistemul centralizat de termoficare sa faca in asa fel incit sa nu le faca probleme vecinilor. E o regula de bun simt! Ne uitam cu jind la europeni si ne-am dori sa traim ca ei, dar cind vine vorba de respectarea unor reguli aici apar probleme. Chiar si Curtea Constitutionala spune ca atunci cind cumperi un apartament la bloc il iei cu tot cu sistemul de incalzire si nu cumperi propria vila la bloc. Si chiar si vila daca ar fi fost, sa nu uitam ca un proprietar de vila nu are voie sa darime gardul care ii limiteaza proprietatea de cea a vecinului fara acordul acestuia".
Reamintim ca de saptamina viitoare intra in vigoare masurile restrictive in ceea ce priveste debransarea de la reteaua centralizata de termoficare. Astfel, pentru obtinerea avizului favorabil, solicitantul debransarii va trebui sa obtina o autorizatie de constructie de la Primarie, in timp ce de la proiectantul blocului are nevoie de o documentatie de echilibrare a instalatiei de termoficare a blocului, pe care sa o puna in practica. In plus, la dosarul de debransare mai trebuie anexate o cerere adresata operatorului, acceptul membrilor Asociatiei de Proprietari intruniti in sedinta statutara a Adunarii Generale, precum si o lista cu semnaturile vecinilor ca sint de acord cu debransarea. Practic este vorba despre o documentatie stufoasa pentru obtinerea careia solicitantul trebuie sa parcurga un hatis birocratic si ca cheltuiesca sume de ordinul zecilor de milioane de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro