Mergi la conţinutul principal

Printre altele

Ei bine, e clar faptul că învăţământul din România a suferit în ultimul timp schimbări radicale, care din păcate nu s-au răsfrânt asupra domnilor miniştri, ci asupra unor tineri, şi aşa debusolaţi de vârsta pe care o au. De la grădiniţă la liceu, toţi sunt nişte cobai antrenaţi în diferite proiecte educaţionale ale diferitor miniştri. O generaţie nouă, un nou şir de modificări. Pe lângă aceste schimbări, mai mult sau mai puţin benefice, despre care elevii oricum nu sunt întrebati, şi ei au câteva lucruri de obiectat cu privire la sistemul educaţional din România.

S-a pus atât de mult accent pe schimbarea examenului de Capacitate, a Bacalaureatului, dar nimeni nu s-a gândit vreodată să privească mai în profunzime. Să facă cel mai banal lucru posibil. Să citească un orar al unui licean, fie el la profil uman sau real. Va fi surprins să regăsească materii care nu au nicio legătură cu profilul ales în clasa a IX-a. Din moment ce elevul a decis să se axeze pe un anumit profil, care mai este rostul "îndopării" cu materii care oricum nu îi plac şi care de cele mai multe ori nici nu pot fi regăsite în categoria aceea numită "cultură generală''?

Cred că aceste cunoştinţe se formează în gimnaziu, liceul având doar rolul să îl perfecţioneze pe tânăr în anumite domenii pe care le agreează în mod special.

Unele dintre aceste materii sunt predate într-un mod exagerat, de pe nişte manuale stufoase, care conţin informaţii multe şi foarte frecvent nefolositoare, încât elevul părăseşte sala de clasă după 50 de minute "îmbuibat" cu o serie de informaţii pe care oricum le va uita în câteva zile.

În plus, pentru elevii de clasa a XII-a, timpul este o noţiune extrem de importantă, întrucât ei au foarte mult de învăţat şi ar putea folosi aceste ore pierdute în acest scop, fără să fie nevoiţi să spună: "mă duc pentru că mi se pune absenţă".

Părerile elevilor sunt în general împotriva acestor ore în plus, cu toate că de cele mai multe ori ei se obişnuiesc cu ele şi încearcă să obţină note mari la aceste discipline doar pentru că ele pot influenţa media generală.

Informaţiile dobândite la aceste materii, introduse printe altele, a căror importanţă nu o neg, de cele mai multe ori nu pot fi folosite în mod practic, ci se rezumă la tipicul stil papagalicesc, o mulţime de detalii nefolositoare, care nu îl vor ajuta pe tânăr cu nimic. Nici in liceu, dar nici în viaţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro