Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Pesta porcină. CJ Brăila nu decontează 3,4 milioane lei, cheltuiţi de primari pentru dezinfectanţi proşti

• preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac a ţinut, recent, să sublinieze că în ciuda presiunilor PNL, cele 3,4 milioane lei estimate pentru a fi recuperate de judeţul nostru de la Centru după pesta porcină nu vor fi plătite în niciun caz de la bugetul instituţiei • cu atât mai mult cu cât suma a fost cheltuită de primăriile din judeţ pentru achiziţionarea unei soluţii care nu a dat rezultatele scontate • dacă banii vor fi alocaţi de Guvernul României, CJ Brăila îi va distribui către comune fără probleme, a subliniat totuşi Chiriac

 

Preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a dorit să aibă, recent, o intervenţie privind suma de aproximativ 3,4 milioane lei pe care judeţul nostru o cere de la Guvern pentru a acoperi cheltuielile făcute de comune şi oraşe pentru a combate pesta porcină. În ciuda faptului că la cea mai recentă şedinţă ordinară a Consiliului, liberalii au încercat să smulgă de la PSD-işti promisiunea că vor aloca aceşti bani către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT), indiferent dacă Guvernul va plăti sau nu, Chiriac a punctat acum că nici nu se gândeşte să achite această sumă din bugetul propriu al instituţiei pe care o conduce. Acesta a adăugat că în opinia sa, cu astfel de poziţii, liberalii nu încearcă decât să îşi facă publicitate, folosindu-se de faptul că Guvernul PSD va aloca oricum banii.

“Consiliul Judeţean nu datorează nimănui niciun ban, să ne înţelegem! Vrem doar să ajutăm. Dar în limitele legale. Putem să luăm o decizie sau nu, pentru că până la urmă fiecare UAT poate lua decizii. Banii se vor aloca prin bugetul Consiliului Judeţean. Da? Atenţie! «Prin». Că unii au fost mai catolici decât papa şi au alocat banii din fondurile Consiliul Judeţean?! Treaba lor. CJ Brăila are foarte multe lucruri de făcut: drumuri, spital şi aşa mai departe. Nu o să plătim nişte soluţii cu care s-a acţionat atunci şi până la urmă şi la coadă, nici nu au rezolvat problema de extindere a acestui virus. Noi nu avem nicio datorie la nimeni. La niciun UAT. Această decizie a fost luată în Comitetul Situaţiilor de Urgenţă, unde eu ca membru acolo am venit cu propunerea să facem centralizarea ca să vedem cât ne costă. Pentru ca mai apoi să putem să înaintăm o sumă la Guvernul României, la Ministerul Agriculturii, la Direcţia Sanitar Veterinară, pentru alocarea acestor bani, prin conturile Consiliului Judeţean”, a declarat Chiriac.

Şeful CJ Brăila a adăugat că nu a spus niciodată că instituţia pe care o conduce îşi va asuma să deblocheze bani de la buget prinşi pe anumite sectoare, pentru a achita cheltuielile făcute de către primarii din comune pentru a combate pesta porcină.

“Primarii? Dumnealor au putere de decizie, au comitete de situaţii de urgenţe la fiecare UAT şi ei au hotărât să facă această chestie. Acum vor să recupereze banii de la CJ Brăila? Păi, aşa pot să pun şi eu problema: dacă vreţi să facem drumurile judeţene, pentru că toate acestea trec prin foarte multe UAT-uri, haideţi să împărţim suma 50 - 50. Mie nu mi se pare corect. Adică e un joc politic al domnului Alexandru Dănăilă (n.r. - preşedintele PNL Brăila) pe care eu îl accept într-o oarecare măsură. Dar să vedem lucrurile palpabil şi corect. Nu plătim banii pe o substanţă care s-a dat şi n-a rezolvat absolut nimic. Dacă substanţa respectivă oprea sau măcar îşi făcea efectul, poate că era ok. Eu atât am de spus. Dacă banii vor fi alocaţi de Guvern prin Consiliul Judeţean, noi vom face toate eforturile ca sumele să ajungă foarte repede la UAT-urile care au cheltuit pe această procedură de prevenţie”, a conchis social-democratul.

Reamintim că la cea mai recentă şedinţă a CJ Brăila, în cadrul unei rectificări bugetare, consilierii PNL au solicitat alocarea sumei de 3,4 milioane lei pentru a acoperi cheltuielile făcute de primarii din judeţ pentru măsurile de combatere a pestei porcine. Mai exact, achiziţionarea de soluţii dezinfectante pe care Primăriile le-au dat cu titlu gratuit crescătorilor de porci din toate localităţile judeţului. Amendamentul PNL-iştilor a fost respins, însă Chiriac a punctat că a făcut personal o solicitare la Ministerul Agriculturii pentru a recupera aceşti bani şi dacă vor fi alocaţi de Guvern, CJ Brăila îi va redistribui către primăriile în cauză.
Categorie articol: 

Comentarii