Mergi la conţinutul principal

Palatul Administrativ, pregătit să intre în renovare

• consilierii judeţeni au aprobat, recent, atât documentaţia şi indicatorii tehnico economici, cât şi cheltuielile legate de reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii Palatului Administrativ • este vorba despre o investiţie de aproximativ 19 milioane lei cu TVA, din care 16 milioane lei ar trebui să vină prin finanţare de la Uniunea Europeană • odată aprobată finanţarea, proiectul este estimat să dureze 36 de luni

 

Membrii CJ Brăila au spus “Da” proiectului privind reabilitarea clădirii în care funcţionează administraţia locală şi judeţeană. Mai exact, aceştia au avut de dezbătut şi aprobat în ultima şedinţă ordinară, atât documentaţia (faza DALI), indicatorii tehnico-economici, cât şi cheltuielile pentru investiţia ce vizează Palatul Administrativ. Ambele proiecte de hotărâri au trecut în unanimitate, fără niciun fel de problemă, astfel că s-a dat undă verde solicitării de finanţare nerambursabilă prin POR 2014 - 2020, axa prioritară 3 pe componeta legată de eficientizarea energetică a clădirilor. De precizat că cererile de finanţare au ca termen limită de depunere 4 octombrie, ora 10:00.

După cum reiese din documentaţia aflată la mapa consilierilor judeţeni, valoarea totală a proiectului privind reabilitarea Palatului Administrativ este 18.934.560 lei cu TVA, din care contribuţia proprie a Unităţii Administrativ Teritoriale este de 2.161.116 lei cu TVA. Cu alte cuvinte, finaţarea nerambursabilă ce va fi solicitată se ridică la 16.733.444 lei. Din aceeaşi sursă aflăm că odată cu semnarea contractului de finanţare,  proiectul este estimat să se încheie în 36 luni.

Interesant de precizat este că în momentul de faţă, în clădirea din Piaţa Independenţei nr. 1, îşi desfăşoară activitatea mai multe instituţii: Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului, Instituţia Prefectului Judeţului, Serviciul de Telecomunicaţii pentru Probleme Speciale, Direcţia Generală Anticorupţie, Autoritatea Electorală Permanentă, Agenţia Naţională de Presă “Agerpres”, Comisia Naţională de Prognoză, Oficiul Judeţean de Telecomunicaţii Speciale şi  Agenţia Naţională pentru Romi. Imobilul este compus din birouri, săli de şedinţă, arhive, depozite, garaj.

“Clădirea se prezintă într-un stadiu avansat de degradare a hidroizolaţiilor de la nivelul terasei, soclu, protecţii colectoare de ape pluviale ale terasei, fapt ce a condus la infiltrarea apei în elementele de finisaj, tavane şi zidării. Având în vedere starea clădirii este necesară reabilitarea acesteia”, se specifică în expunerea de motive a proiectului.

 

Cum se va modifica Palatul Administrativ

Precizăm că Palatul Administrativ a fost preluat de către CJ Brăila de la Instituţia Prefectului Judeţului, în anul 2013, în condiţiile în care funcţionarii publici se plângeau că nu mai au căldură în birouri iarna (după încetarea furnizării agentului termic de către CET SA), iar de la Guvern nu veneau fonduri pentru remedierea problemei. După ce a preluat clădirea, Consiliul Judeţean a demarat un proiect privind montarea în exterior a trei centrale termice pe gaz. Încă de atunci, fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, dar şi ex-primarul Aurel Simionescu au avut o serie de declaraţii publice privind necesitatea reabilitării imobilului, însă proiectul de anvergură nu s-a mai materializat.

Din raportul proiectului aprobat de către consilierii judeţeni, aflăm că măsurile care vizează creşterea eficienţei energetice a clădirii fac referire la: termoizolarea pereţilor exteriori, schimbarea tâmplăriei exterioare cu una de aluminiu, refacerea termoizolaţiei şi a hodroizolaţiei la nivel de terase, realizarea unor intervenţii pe partea de distribuţie a agentului termic, dotarea birourilor cu ventiloconvectoare cu montaj de pardoseală care pot da căldură iarna şi aer rece pe timp de vară, precum şi să recupereze căldură în spaţiile constant utilizate. De asemenea, tot prin proiectul pe POR se urmăreşte înlocuirea a 3 lifturi, iar circuitele de distribuţie a agentului termic pentru încălzire din interiorul clădirii se vor dezavecta, fiind înlocuite cu unele noi, din ţeavă de oţel, izolată. Este prevăzută o instalaţie electrică pentru energie regenerabilă - panouri solare fotovoltaice.

Proiectul prevede şi măsuri conexe, care au rezultat în urma experizelor de specialitate şi care vizează: refacerea finisajelor interioare - tencuieli, zugrăveli, placaje ceramice, rafacerea pardoselelor, înlocuirea uşilor interioare, montarea unor uşi rezistente la foc în casele de scară şi holuri, înlocuirea completă a instalaţiei electrice, montarea unei instalaţii de detecţie incendiu într-o structură modernă, redundanţă software, cu detectori inteligenţi cotrolaţi de microprocesor, instalaţie de stingere incendiu, instalaţie voce-date, televiziune cu circuit închis, sistem de protecţie şoc electric şi instalaţie de paratrăsnet.

În urma implementării soluţiilor de reabilitare termică a clădirii, potrivit rapoartelor proiectelor aprobate de consilieri, consumul anual de energie ar trebui să fie redus simţitor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro