Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ora Pământului 2020 se mută online

* sâmbătă, 28 martie, la ora locală 20:30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mişcare voluntară de mediu din istorie, va reuni oamenii din întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra problemelor planetei * mai mulţi artişti din România se alătură mişcării internaţionale

 

 

Sâmbătă, 28 martie, la ora locală 20:30, Earth Hour (Ora Pământului), cea mai mare mişcare voluntară de mediu din istorie, va reuni oamenii din întreaga lume pentru a atrage atenţia asupra problemelor planetei. Pentru prima dată în istoria mişcării însă, toate evenimentele vor avea loc exclusiv online.

În contextul în care biodiversitatea globală a scăzut într-un ritm alarmant, până la un milion de specii fiind ameninţate cu dispariţia şi planeta este ameninţată de criza climatică, vocea fiecăruia contează şi mai mult. Este important să conştientizăm că natura stă la baza unei planete sănătoase şi reprezintă o soluţie imediată, puternică şi eficientă din punctul de vedere al costurilor pentru a adresa dezastrele climatice”, transmit organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Spre deosebire de anii trecuţi, dată fiind situaţia actuală, la Brăila nu se mai organizează de data aceasta nicio activitate prin care să se marcheze Ora Pământului.

Mai mulţi artişti din România se alătură mişcării internaţionale, pentru a-i ajuta pe cei de acasă în această perioadă să se simtă mai puţin izolaţi.

Fie că citesc, cântă sau organizează vizionarea unui film, mesajul lor este acelaşi: indiferent de graniţe geografice, de fus orar, de distanţarea socială, nu suntem singuri – nici acum, nici atunci când luptăm pentru protejarea naturii”, mai spun aceştia.

Astfel, odată cu stingerea luminii de la ora 20:30, timp de o oră, WWF (World Wide Fund for Nature)-România îndeamnă românii să se conecteze online alături de artiştii care vor transmite de acasă. Aceştia vor putea fi urmăriţi atât pe pagina de Facebook WWF-România, cât şi pe paginile proprii.

De la ora 20:00, Monica Davidescu citeşte pentru cei mici “Galileo Galilei. Colecţia Micii eroi”, iar de la 20:30, citim împreună, la lumânare, „Miracolul vieţii pe Pământ. Povestea evoluţiei” (de la Editura Litera).

De la 20:30 are loc premiera documentarului „Parcurile americane” (‘52), o călătorie prin 11 parcuri naţionale americane prin care Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache prezintă cum a început conservarea naturii în SUA şi ce putem învăţa de la ariile lor protejate.

Tot de la 20:30, Dora Gaitanovici, una dintre cei patru finalişti de la Vocea României, va cânta live un recital-surpriză. Dora Gaitanovici are deja în palmares zeci de trofee naţionale, studiază pian, saxofon, canto şi este pasionată de jazz, blues, rock sau de muzica clasică. În prezent, Dora este studentă în cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti.

Iar de la 21:00, Rockabella transmit un show live direct din sufragerie, cu piese cunoscute şi cel mai nou single, „Arată-te”. În noul lor album, Rockabella explorează ideea vulnerabilităţii ca act de curaj, ca poartă spre conexiune.

De asemenea, oamenii îşi pot adăuga vocea pe platforma Vocea ta, pentru Planetă, pentru a solicita liderilor mondiali un acord prin care protejează şi refac natura până în 2030 - protejând cel puţin 30% din spaţiile naturale şi gestionarea durabilă a celorlalte, limitând în acelaşi timp încălzirea globală la 1,5 °C.

Puteţi lua parte la activităţile online desfăşurate de Ora Pământului accesând pagina de Facebook a evenimentului sau pe site-ul oficial www.ora-pamantului.ro.

În ultimul deceniu, Ora Pământului a inspirat participarea globală la iniţiativele cu rol critic pentru protejarea naturi, contribuind la conştientizarea crizei climatice şi la acţiuni concrete. Printre cele mai importante exemple, mişcarea a ajutat la crearea unei zone protejate marine de 3,5 milioane de hectare în Argentina, o pădure de 2.700 de hectare în Uganda şi a ajutat la adoptarea unei noi legislaţii pentru protecţia mărilor şi pădurilor din Rusia. Anul trecut, WWF-Ecuador a solicitat o lege care să interzică folosirea pungilor de plastic, a altor produse de plastic de unică folosinţă în capitală şi WWF-Indonezia a iniţiat plantarea a 20.000 de puieţi de mangrove în 13 oraşe.

Pentru mine, Ora Pământului este în fiecare oră, în fiecare zi. Nevoia de a ne uni şi proteja planeta noastră nu a fost niciodată mai mare. Întrucât ni s-a solicitat evitarea adunărilor publice pentru a încetini răspândirea COVID-19 (coronavirus), recomand tuturor să se conecteze online de #EarthHour, să ne reînnoim angajamentul faţă de planetă şi să ne folosim vocile pentru a solicita acţiuni concrete, în siguranţă şi responsabil“, a spus Greta Thunberg, activistă pentru climă şi mediu.

Despre Earth Hour

Earth Hour a apărut ca un răspuns la o întrebare simplă: cum îi putem determina pe oameni să conştientizeze una din cele mai mari ameninţări actuale, schimbările climatice? Răspunsul a venit de la WWF Australia, concretizată într-o campanie care promova un gest pe cât de simplu, pe atât de puternic: stingerea luminilor. Se întâmpla pe 31 martie 2007, la Sydney, când 2 milioane de case şi sedii de companii australiene au stins luminile timp de o oră. Ora Pământului.

În 2008, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze Earth Hour. În 2010, 4.500 de oraşe din 128 de ţări au participat la Earth Hour pe 27 martie, campania devenind, astfel, cea mai mare acţiune de mediu din toate timpurile. În prezent, comunitatea de susţinători Earth Hour a depăşit 2 miliarde de oameni, din peste 7.000 de oraşe, din peste 180 de ţări.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

 
Categorie articol: 

Comentarii