Mergi la conţinutul principal
Imobilizată de când se ştie în scaunul cu rotile

O fetiţă de 13 ani are nevoie de puţin ajutor pentru o viaţă normală

Cristina-Oana Păroiu, o adolescentă din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, poartă pe umeri, încă din primul an de viaţă, o boală cumplită, care a crescut o dată cu ea • este vorba despre  tetrapareză spastică, o boală care în timp, s-a multiplicat şi s-a transformat într-o insuficienţă motorie de cauză centrală, scolioză neurologică, genu flexum bilateral, picior plat valg secundar şi cot stâng flectat şi pronat, iar ultimele analize medicale arată că boala s-a agravat • din cauza complexităţii bolii, Oana a intrat şi în evidenţa unei clinici din străinătate, care are dotarea necesară pentru intervenţiile chirurgicale ce îi pot salva viaţa • mai trebuie făcută o ultimă operaţie, poate cea mai importantă dintre cele pe care copila le-a suportat până acum • costurile acesteia vor fi acoperite integral prin CNAS, numai că spitalizarea mamei sale trebuie suportată din propriul buzunar, iar familia nu îşi permite acest efort financiar, care se ridică la 4.000 de euro

 

O adolescentă de 13 ani din judeţul Brăila are nevoie urgentă de ajutor! Se numeşte Cristina-Oana Păroiu, este din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu şi duce o luptă aprigă cu boala încă din primul an de viaţă, când mama ei a descoperit că suferă de tetrapareză spastică. Un diagnostic sever, care, în timp, s-a agravat şi i-a redus mobilitatea, din cauza unor deformări vertebrale. A urmat un lung şir de analize, spitalizări, operaţii şi recuperări anevoioase, pe care Oana le-a depăşit cu brio, însă lupta cu boala nu s-a încheiat încă, ba chiar a devenit mai grea, iar diagnosticul din ultimul raport medical confirmă acest lucru. Este vorba despre insuficienţă motorie de cauză centrală, tetrapareză spastică, scolioză neurologică, genu flexum bilateral, picior plat valg secundar şi cot stâng flectat şi pronat. Practic, boala a crescut odată cu Oana, iar intervenţiile chirurgicale au devenit tot mai complexe şi greu de suportat atât pentru ea, cât mai ales pentru dotările spitalelor din România, depăşite în acest moment de complexitatea acestui caz. Aşa se face că, în luna mai 2015, familia Paroiu a intrat şi în evidenţa unei clinici din Germania, unde copila a fost supusă la mai multe intervenţii complexe. Pe parcursul ultimei internări, conform raportului medical, se efectuează probe funcţionale respiratorii ce relevă o disfuncţie ventilatorie restrictivă uşoară. Aşadar, din cauza complexităţii afecţiunii neurologice evolutive asociate cu deformări vertebrale, se impune o echipă chirugicală multidisciplinară care să poată efectua intervenţia chirurgicală sub neuromonitorizare. “Ca urmare a lipsei neuromonitorizării intraoperatorii în serviciile medicale din România, se recomandă efectuarea intervenţiei într-un centru multidisciplinar specializat din Uniunea Europeană în vederea Artrodezei vertebrale circumferenţiale”, după cum spune dr. Alexandru Ulici, medic specialist în ortopedie pediatrică din cadrul Spitalului clinic universitar  “Grigore Alexandrescu”, din capitală.

Operaţia a fost programată pe 13 ianuarie, anul viitor, şi va fi decontată integral prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, numai că familia copilei nu-şi permite să suporte costurile de spitalizare ale mamei ei, care se ridică la 4.000 de euro, pentru 60 de zile cât este perioada indicată de medici pentru acordarea servicilor intraspitaliceşti. Şi cum Oana împlineşte luna aceasta vârsta de 14 ani, mama ei, Gica Păroiu, speră să-i poată oferi în dar singurei sale fiice vestea  că îi poate fi alături şi după această operaţie. De aceea, face un apel la solidaritate şi vă imploră să o ajutaţi. Este foarte importantă această operaţie. Este a 10-a operaţie. Riscurile sunt foarte mari şi deosebit de grave dacă nu o operăm. Ne-au programat pe 13 ianuarie la operaţie. Operaţia ei am reuşit să o asigurăm cu ajutorul formularului 112, prin Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Brăila, dar nu reuşesc să găsesc banii să plătesc spitalizarea pentru mine acolo. Trebuie să stau măcar vreo 60 de zile, şi mă costă vreo 4.000 de euro, doar spitalizarea. Eu sunt asistent personal pentru ea, primesc un salariu minim pe economie, şi soţul la fel. Nu ne permitem să strângem toţi banii aceştia aşa de repede şi îi rugăm din suflet, pe toţi oamenii care pot să ne ajute, să ne fie alături”, ne-a  transmis Gica Păroiu, mama fetei bolnave. Femeia nu-şi doreşte altceva decât să-şi vadă fetiţa pe picioarele ei, să meargă la şcoală ca un elev normal şi să scape de scaunul cu rotile şi de lecţiile la domiciliu. Un pas important spre acest vis este această operaţie complexă la Clinica SRH Karlsbad, din Germania, estimată că va dura în jur de 12 ore.

Cine doreşte să o ajute pe Cristina-Oana Păroiu, poate depune bani în contul “Asociaţiei pentru Adevăr” a cotidianului “Obiectiv-Vocea Brăilei” : RO68RNCB0048157424000001, deschis la BCR - Sucursala Brăila. Dacă faceţi o donaţie scrieţi explicit “Pentru Cristina”. De asemenea, vă aşteptăm la sediul redacţiei cotidianului “Obiectiv-Vocea Brăilei”, de pe strada Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2. Toate sumele strânse vor fi făcute publice, precum şi numele donatorilor, toţi banii strânşi urmând a fi donaţi familiei Cristinei pentru ca mama ei să o poată însoţi în străinătate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro