Mergi la conţinutul principal

Noi vs. americanii

Mi-ar fi plăcut ca românii să împrumute alte lucruri de la americani, care ar fi într-adevăr benefice şi care ar duce la o evoluţie a ţării noastre. Printre ele s-ar număra o mentalitate mult, mult mai deschisă şi învăţământul românesc, programa, concursuri, activităţi extraşcolare şi toate celelalte.

Nu înţeleg de ce nu am învăţat de la americani că este important să te implici în diverse proiecte, nu neapărat pentru că ţi-ar aduce o poză într-un ziar şi un carton colorat, ci mai degrabă pentru că te-ar "dezgheţa", te-ar face să te adaptezi mai uşor în grupuri, să socializezi şi ai învăţa diverse îndeletniciri care cu siguranţă ţi-ar folosi în viaţă? Noi de ce suntem mai mult cu teoria nu şi cu practica?

De ce suntem instruiţi să mergem la toate olimpiadele posibile şi imposibile, când ei ştiu că aşa nu e bine, că aşa nu reuşeşti, că aşa "pierzi totul pentru că vrei să ai totul", ca să-l citez pe Papini. Ei preferă să se axeze pe un anumit domeniu, să fie foarte buni acolo unde ştiu că se descurcă şi că sunt pasionaţi, lăsând loc altor persoane mai pricepute în celelalte domenii.

De ce programa unui elev român de clasa a IX-a "se reduce" la ce făceau părinţii acestuia într-a XII-a? De ce nouă ni se cer atât de multe la toate materiile şi mai presus de toate de ce la noi se sinucid atâţia că au luat un 7? Pentru că au fost educaţi de legea palmei şi a" dacă îmi iei 7 nu ai ce căuta acasă?" Consider că americanii nu pun atâta accent pe note. Dar nici nu se culcă pe o ureche. Ştiu că atunci când se vor angaja, îi vor întreba ce ştiu să facă, nu câţi de 3 sau câţi de 10 au luat de-a lungul timpului.

De ce la unele olimpiade, şi vi-o spun din proprie experienţă şi din ce am mai auzit, se dau subiecte asemănătoare cu cele pe care părinţii noştri le-au primit la admiterea la facultate? De ce încurcaţi subiectele la aceleaşi olimpiade? De ce răstălmaciţi cuvintele la teze, care contează în admiterea la liceu, iar vina e tot a noastră pentru că nu am înţeles? De ce nu sunteţi corecţi?

Şi nu în ultimul rând stilurile pe care le abordăm. Nu consider că inteligenţa şi deşteptăciunea noastră constau în cât de lung au părul băieţii sau cât de machiate sunt fetele ori hainele pe care le purtăm. E alegerea fiecăruia, dorinţa şi chiar nevoie de exprimare, zic eu. Nu vorbesc de tatuaje ori piercinguri, asta e cu totul altceva.

La ei de ce se pot toate aceste lucruri în timp ce la noi nu? Istoria e la fel, chimia e la fel, matematica e la fel, toate sunt la fel. Părerea mea e că nu ne diferenţiază atât de mult o limbă şi nişte dialecte. Cred în schimb că e vorba de... mentalitate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro