Mergi la conţinutul principal

Municipiul Brăila, oficial în scenariul roşu

• după ce Municipiul Brăila şi alte 9 localităţi din judeţ au depăşit, în acest weekend, rata de infectare de peste 3 la o mie de locuitori, în timp ce alte 15 pe cea de peste 1,5/1.000 locuitori, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, ieri, o hotărâre prin care stabileşte noile restricţii, potrivit legii • mai exact, respectarea prevederilor H.G. nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020 în toate aceste situaţii • pe scurt, restaurantele trec exclusiv la varianta livrării la domiciliu, în timp ce cafenelele şi sălile de jocuri de noroc îşi închid activitatea

 

Municipiul Brăila şi alte nouă localităţi din judeţul nostru au intrat în scenariul roşu, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, rata de infectare cu noul coronavirus a depăşit 3 la o mie de locuitori. De asemenea, alte 15 localităţi au depăşit 1,5/1.000 de locuitori. În acest context, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Brăila s-a întrunit, ieri-dimineaţă, şi a aprobat o hotărâre care stabileşte noile măsuri. Pe scurt, acolo unde incidenţa cazurilor a depăşit 3 la mie, restaurantele trec exclusiv pe livrări la domiciliu, cafenelele, sălile de jocuri de noroc trebuie să îşi închidă activitatea, iar organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte devine imposibilă. Terasele încă mai pot funcţiona.

 

Ce a hotărât CJSU Brăila

“Se constată încadrarea la data de 14.11.2020 în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 pentru următoarele localităţi”, se arată în cadrul hotărârii de CJSU Brăila, aprobată ieri.

Potrivit aceluiaşi document, localităţile cu incidenţa cumulată mai mare de 3/1.000 locuitori din judeţul nostru sunt: Satul Cazasu - Comuna Cazasu (3,19); Municipiul Brăila (3,41); Satul Cireşu - Comuna Cireşu (3,49); Satul Pietroiu - Comuna Vădeni (3,70); Satul Scorţaru Nou - Comuna Scorţaru Nou (4,52); Satul Constantin Gabrielescu - Comuna Bordei Verde (4,67); Satul Vărsătura - Comuna Chiscani (4,91); Satul Brateşu Vechi - Comuna Surdila - Greci (8,85); Satul Mihail Kogălniceanu - Comuna Râmnicelu (10,15) şi Satul Pribeagu - Comuna Roşiori (10,75).

Cele unde incidenţa cumulată mai mare de 1,5/1000 locuitori şi mai mică sau egală cu 3/1.000 locuitori sunt: Satul Lacu Sărat - Comuna Chiscani (1,58); Oraşul Ianca - Oraş Ianca (1,69); Satul Vădeni - Comuna Vădeni (1,72); Satul Traian - Comuna Traian (1,77); Satul Tudor Vladimirescu - Comuna Tudor Vladimirescu (2,07); Satul Romanu - Comuna Romanu (2,21); Satul Măraşu - Comuna Măraşu (2,27); Oraşul Făurei (2,33); Satul Oancea - Comuna Romanu (2,46); Satul Horia - Comuna Surdila - Greci (2,57); Oraşul Însurăţei (2,63); Satul Custura - Comuna Racoviţa (2,77); Satul Frecăţei - Comuna Frecăţei (2,78); Satul Făurei Sat - Comuna Surdila - Greci (2,94) şi Satul Lacu Rezii - Însurăţei (2,99).

Tot hotărârea de CJSU Brăila a mai stabilit că persoanele fizice/persoanele juridice/autorităţile publice care au locuinţa/sediul social/punctul de lucru în localităţile menţionate mai sus, vor respecta prevederile H.G. nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

De asemenea, Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din unităţile administrativ - teritoriale de care aparţin aceste localităţi, au obligaţia să informeze populaţia şi instituţiile privind respectarea măsurilor impuse de Guvern. Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Brăila şi structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au obligaţia de a urmări respectarea legislaţiei în vigoare în toate aceste cazuri, în timp ce activitatea Comitetelor locale urmează să fie monitorizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila.

 

Ce prevede HG pentru localităţile cu rata de infectare de peste 3 la mie

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, printre alte măsuri, este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte odată cu depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori se permit astfel de activităţi, dar cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în anumite condiţii. Totodată, se interzice organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in şi cele în aer liber, la nivelul judeţelor/localităţilor unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

În ceea ce priveşte activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, aceasta  este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Măsuri care se aplică şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

În situaţia în care activitatea operatorilor economici amintiţi mai sus este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Totodată, activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori. Aceasta este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

“Art. 14 - (1) Constatarea încadrării în limitele de incidenţă cumulată a cazurilor pe ultimele 14 zile în vederea punerii în aplicare a măsurilor stabilite în prezenta hotărâre se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora prin hotărâre a comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pe baza analizelor prezentate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”, se mai arată în cadrul Hotărârii de Guvern. Scenariu care s-a întâmplat deja în cazul Municipiului Brăila.

 

În lista celor infectaţi cu coronavirus s-au mai adăugat, luni, 58 de bolnavi şi 3 decedaţi

Noi cazuri Covid - 19. Luni, 16 noiembrie, la Brăila au fost alte 58 de cazuri confirmate şi s-au înregistrat trei decese, fiind vorba despre o persoană din municipiul Brăila, una din localitatea Scorţaru Nou şi alta din Surdila Găiseanca. Au fost 53 de teste prelevate.

Potrivit datelor transmise de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Brăila, numărul total de persoane confirmate de la începutul pandemiei a ajuns la 4.540, iar cel al persoanelor decedate la 189.

Luni, erau 879 persoane în carantină la domiciliu, 18 izolate la domiciliu şi 264 internate în spitale.

Din totalul de 4.540 persoane confirmate, 172 sunt din alte judeţe. (Alina MIHAI)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro