Mergi la conţinutul principal

Muncă pe caniculă. Noi avertismente trimise de ITM

* inspectorii de muncă își vor intensifica, zilele acestea, acțiunile de control la angajatori, pentru respectarea OUG nr. 99/2000 privind măsurile aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă * angajatorii trebuie să aibă în vedere inclusiv reducerea perioadei de lucru sau chiar întreruperea colectivă a lucrului

 

 

 

Căldura sufocantă și temperaturile extreme care s-au înregistrat, în ultima săptămână, la Brăila, i-au determinat pe reprezentanții instituțiilor abilitate să lanseze noi avertismente către angajatori, pentru ameliorarea condițiilor de muncă și protejarea sănătății angajaților pe vreme de caniculă. Dacă aceste măsuri nu pot fi respectate, angajatorii sunt sfătuiți să reducă sau chiar să-și suspende activitatea, până la ameliorarea situației.

În aceste zile, vor fi luate măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, urmărindu-se modul de respectare a prevederilor OUG nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă”, precizează, într-un comunicat, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Liviu Arhire.

ITM Brăila le reamintește angajatorilor că, potrivit legii, trebuie să le asigure angajaților următoarele măsuri minimale:

A. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

a) reducerea intensității și ritmului activităților fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

B. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:

a) asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;

b) asigurarea echipamentului individual de protecție;

c) asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile prezentate mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11.00 și după ora 17.00; întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale”, au mai precizat reprezentanții ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro