Mergi la conţinutul principal

Monumentul lunii iulie la muzeu: fosta „Casa Căsătoriilor”

• disputată, ani la rând, în instanță, lăsată în uitare, „Casa Cristescu” își mai păstrează, încă, din strălucirea de altădată • construită în anul 1890, somptuoasa casă de pe B-dul Cuza a fost confiscată de comuniști în anul 1950 • până în anul 2000 a fost Casa Căsătoriilor, după care a fost retrocedată urmașilor foștilor proprietari • interesant este faptul că, la cutremurul din martie 1977, clădirea nu a suferit nicio crăpătură

 

Simbol al Brăilei și monument istoric lăsat în paragină, după ce a fost disputat, ani la rând, în instanța de judecată, „Casa Cristescu”, de pe Bulevardul Alexandru Ioan Cuza, fostă „Casa Căsătoriilor, a fost desemnată drept „Monumentul lunii iulie” de către Muzeul Brăilei „Carol I”. „Monumentul lunii” este un program cultural de promovare a patrimoniului imobil brăilean, inițiat de Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I”.

Amplasată pe Bulevardul „Al. I. Cuza”, la numărul 91, „Casa Cristescu”, o adevărată bijuterie arhitectonică a urbei dunărene, își păstrează încă „frumusețea dăltuită într-o lume a bunului gust”, cu toate că bucăți mari din ornamentele vechi de un secol au început să se desprindă din fațadă.

„Echilibrată, simetrică, arhitectura casei face o singură concesie: frontonul supradimensionat de deasupra bolții ce precede intrarea. Va fi avut în vedere, probabil, și faptul că vizibilitatea casei este foarte mare, prin simpla așezare în spațiu și raportarea la străzile vecine. Scopul principal este punerea în valoare a monogramei „CP”, indicându-l pe proprietar. În jurul cartușului complicat purtând monograma se organizează o întreagă compoziție în altorelief, cu două personaje pereche care susțin cartușul. Deasupra lor, până la final, se succed capete de volută, o ghirlandă, o palmetă grecească. Ușa care permite accesul în clădire este străjuită de o a doua pereche de personaje, ocrotită de plafonul căruia i s-a dat aparența unei enorme scoici”, precizează drd. Cătălina Mârza, muzeograf la Secția Istorie Modernă și Contemporană a Muzeului Brăilei „Carol I” care citează, cu acest prilej, volumul prof. Ioan Munteanu, „Aleiul Cuza și alte monumente - o istorie ilustrată”, apărută la Editura Proilavia, în anul 2015.

Fostă „Casa Căsătoriilor”, așa cum este cunoscută brăilenilor mari și mici, ridicată la 1890, somptuoasa casă a aparținut familiei Cristescu, unul dintre membrii acesteia fiind Petru P. Cristescu, mijlocitor oficial pe lângă Bursa de Mărfuri și Cereale Brăila timp de 22 de ani.

Potrivit drd. Cătălina Mârza, plăcerea unei promenade pe Bulevardul Cuza poate fi valorificată, o dată în plus, prin zăbovirea, preț de câteva clipe, în fața acestui monument istoric și contemplarea detaliilor arhitectonice: personaje pereche, frunze stilizate, baghete, panglici și ghirlande. O adevărată desfătare pentru ochiul avizat sau mai puțin avizat al trecătorului.  

Proprietarii casei au fost, însă, deposedați de rodul muncii lor, odată cu instaurarea dictaturii comuniste care a aruncat România cu 100 de ani înapoi și a ucis spiritul Brăilei de altădată.

În urma Decretului nr. 92, din 19 aprilie 1950 pentru naționalizarea unor imobile, emis de Consiliul de Stat al Republicii Populare Române și publicat în Buletinul Oficial nr. 36, din 20 aprilie 1950, proprietarii Casei Cristescu, de la Brăila, au fost evacuați, iar imobilul în care trăiseră a fost ocupat inițial de ruși, apoi de partizanii greci aflați în orașul nostru, ulterior și de către alți chiriași.

Este interesant de menționat faptul că, după cutremurul din martie 1977, clădirea nu a suferit nicio crăpătură. A fost sediul Casei Căsătoriilor până la începutul anilor 2000. După retrocedare, soarta acestei clădiri, ca a multor altora, a fost periclitată. Nădăjduiesc ca, într-o bună zi, acestei frumoase case să i se redea strălucirea de odinioară, a mai spus muzeograful drd. Cătălina Mârza.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro