Mergi la conţinutul principal
Administrația PSD

Milioane în Educație

• zeci de școli din municipiu și județ vor fi dotate cu echipamente tehnologice și mobilier • totodată, consilierii județeni au aprobat, săptămâna trecută, în cadrul ședinței ordinare din această lună, un proiect în valoare totală de peste 2.300.000 lei (fonduri europene), ce va primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) • se urmărește dotarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și a Centrului Școlar de Educației Incluzivă (CSEI) cu mobilier, materiale didactice specifice, echipamente digitale, dotarea cabinetelor specifice și a laboratoarelor • președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac (liderul PSD Brăila) împreună cu primarul Marian Dragomir au participat, miercuri, la București la ceremonia de semnare a contractelor finanțate prin PNRR, apelul de proiecte ”Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” • a fost prezent și Drăguț Daniel, primarul comunei Jirlău, școala din localitate fiind singura care a obținut punctaj maxim

 

E oficial! Peste 80 de școli din Brăila vor fi dotate cu echipamente tehnologice și mobilier, în cadrul apelului de proiecte “Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” derulat de Ministerul Educației și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Vorbim despre 45 de școli din municipiu, 35 de  școli din județ și orașele Ianca, Făurei și Însurăței, plus Palatul Copiilor Brăila, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Brăila și Centrul Școlar de Educație Incluzivă (CSEI) Brăila.

Proiectele s-au depus în această primăvară, la nivel de municipiu de către Primăria Brăila - proiectul fiind numit “Educație pentru performanță”, iar la nivel de județ de către fiecare UAT în parte. Pentru a primi finanțare în cadrul apelului, un proiect trebuie să obțină minimum 70 de puncte din punctajul maxim de 100 puncte. Lista finală cu școlile câștigătoare a fost publicată la finalul lunii martie, iar în Brăila singura unitate de învățământ cu punctaj maxim (100 puncte) este Școala Gimnazială Jîrlău.

Primele contracte de finanțare au fost semnate săptămâna trecută, pe 26 iulie, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la Palatul Victoria și la care au participat  prim-ministrul, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca, Brăila fiind reprezentată de primarul Marian Dragomir și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac.

“Încă 9,4 milioane euro (n.r. - peste 46 milioane lei) fonduri europene pentru educație: 12 grădinițe, 18 școli și 15 licee. Beneficiari: 23.823 elevi și 2.127 cadre didactice. Este cel mai mare proiect investițional din educație, ca valoare, implementat vreodată în municipiul Brăila”, a transmis primarul Marian Dragomir prin intermediul paginii sale de Facebook.

Acesta a publicat și lista concretă a investițiilor ce se vor face în școlile din municipiu: 

- 743 săli de clasă dotate cu echipament IT

- 706 săli de clasă dotate cu mobillier și materiale didactice

- 81 cabinete școlare dotate cu mobilier, materiale didactice și echipament IT

- 38 laboratoare de informatică dotate cu echipament IT

- 29 laboratoare de științe dotate cu mobilier și material didactic

- 29 laboratoare de științe dotate cu echipament IT

- 6 ateliere dotate cu materiale didactice

- 6 ateliere dotate cu echipament IT

În ceea ce privește proiectul depus de CJ Brăila, acesta vizează dotarea celor două instituții pe care le are în administrare: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Brăila și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila.

Ținând cont de faptul că infrastructura de educație reprezintă un factor esențial al procesului educațional, care are efect direct asupra elevilor, acest proiect vizează dotarea a 39 săli de clase cu mobilier nou, vor fi dotate cu laboratoare de informatică, echipamente IT, ateliere de practică, etc. Valoarea totală a proiectului este de 2.351.347,34 lei și are ca termen de finalizare data de 30 decembrie 2024”, a transmis, tot pe Facebook, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac. Acesta a mai adăugat, în data de 26 iulie, după participarea la evenimentul de la București: ”Am marcat astăzi semnarea primelor contracte de finanțare din PNRR în Educație ce vor îmbunătăți semnificativ infrastructura educațională din județul Brăila. Alături de colegii mei Marian Dragomir, primarul municipiului Brăila și Drăguț Daniel, primarul comunei Jirlău și în fața prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, am semnat contractele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte «Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitare și a unităților conexe». Proiectul întocmit de Unitatea Administrativ Teritorială Județul Brăila s-a adresat celor două instituții pe care le are în administrare: Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (C.J.R.A.E.) Brăila  – unitate conexă a învățământului preuniversitar, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Educației; Centrul Școlar de Educație Incluzivă (C.S.E.I.) Brăila – unica unitate de învățământ special preuniversitar din județul Brăila”.

La nivel național, potrivit Ministerului Educației, peste 5.600 de unități de învățământ preuniversitar, palate și cluburi ale copiilor, Centre de Resurse și Asistență Educațională vor primi mobilier nou, vor fi dotate cu laboratoare de informatică, de științe și multidisciplinare, cabinete școlare pe discipline, săli de sport, ateliere de practică și echipamente IT. Pentru modernizarea infrastructurii școlare, prin PNRR au fost alocată o sumă record, de peste 1 miliard de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro