Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Microbuzul Groazei. Condamnarea

• Iulian Lemnaru, şoferul microbuzului implicat în tragedia petrecută în ianuarie 2016, pe B-dul Dorobanţilor, a primit 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere • instanţa a obligat asiguratorii să plătească familiei celui ucis în accident 25.000 euro despăgubiri pentru daune morale şi peste 6.000 lei pentru daune materiale • pe 9 ianuarie 2016, microbuzul plin cu pasageri se întorcea de la Aeroportul Bucureşti - Otopeni, când s-a produs tragedia • autovehiculul cu destinaţia Galaţi s-a înfipt în balustrada refugiului de pietoni de pe B-dul Dorobanţilor şi o ţeavă a pătruns în interior, străpungându-l pe tânărul de 26 de ani • în “microbuzul groazei” se afla tatăl victimei, căruia i s-a furat portofelul cu acte şi 350 euro

 

Autorul terifiantului accident rutier petrecut în urmă cu doi ani, pe B-dul Dorobanţilor, a fost condamnat.

Focşăneanul Iulian Lemnaru, în vârstă de 39 de ani, angajat al unei firme de transport pasageri pe ruta Bucureşti - Galaţi, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii Judecătoriei Brăila au obligat societăţile de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Carpatica Asig SA la plata unor despăgubiri de 25.000 euro pentru daune morale şi peste 6.000 lei pentru daune materiale cuvenite familiei tânărului ucis în groaznicul accident rutier. Sentinţa nu este, deocamdată, definitivă.

În seara zilei de 9 ianuarie 2016, Iulian Lemnaru a provocat un grav accident de circulaţie pe B-dul Dorobanţilor, soldat cu un mort şi trei răniţi. În tragedia rutieră de acum doi ani şi-a pierdut viaţa un tânăr de 26 de ani, din judeţul Galaţi, care se afla în microbuz împreună cu tatăl său. Tatăl şi fiul veneau de la Aeroportul Bucureşti - Otopeni, împreună cu alţi români care se întorceau din străinătate. În momentul în care s-a produs tragedia, victimei i s-a furat portofelul cu acte şi cu câteva sute de euro.      

 

Moarte şi disperare la refugiul pentru pietoni

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în noaptea de 9/10 ianuarie 2016, ora 23:00, dispeceratul Poliţiei Rutiere Brăila a fost sesizat despre producerea unui grav accident rutier pe B-dul Dorobanţilor, aproape de intersecţia cu G-ral Eremia Grigorescu, soldat cu rănirea mai multor persoane, pasageri într-un microbuz care se întorcea de la Aeroportul Bucureşti - Otopeni.

La locul tragediei, se afla microbuzul Mercedes Benz cu numărul de înmatriculare B-100-ZUZ, care prezenta avarii în partea din faţă. Microbuzul era, practic, “înfipt” în balustrada refugiului pentru pietoni amplasat lângă staţia de tramvai.

“La volanul autovehiculului s-a aflat inculpatul Lemnaru Iulian, care a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. Întrucât acesta a suferit vătămări corporale, a fost condus la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-au acordat îngrijiri medicale şi i s-a prelevat o mostră biologică de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Din buletinul de analiză toxicologică - alcoolemie (...) rezultă că, la momentul prelevării mostrei, conducătorul auto nu avea alcool în sânge”, preciza procurorul de caz la finalizarea cercetărilor. 

În microbuz fuseseră opt pasageri (între care Marian şi Relu C., din Frumuşiţa, judeţul Galaţi, tată şi fiu) trei dintre aceştia fiind răniţi în momentul impactului cu balustrada refugiului. Ionela H., de 39 de ani, a fost transportată la spital pentru investigaţii, împreună cu fiul ei în vârstă de 13 ani. În schimb Relu C., de 26 de ani, a murit pe loc, după ce fusese străpuns de o ţeavă metalică.

Potrivit Raportului medico-legal de necropsie emis ulterior de Serviciul de Medicină Legală Brăila, moartea tânărului din judeţul Galaţi a fost violentă şi “s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic, consecinţa unei plăgi contuze transfixiante toraco-abdominale, cu leziuni viscerale şi osoase produse ca urmare a străpungerii corpului cu o ţeavă de metal, în cadrul unui accident rutier “. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere stradale amplasate la intersecţia B-dul Dorobanţilor cu strada G-ral Eremia Grigorescu.

În seara în care s-a produs tragedia, inculpatul Iulian Lemnaru conducea microbuzul Mercedes Benz cu numărul de înmatriculare B-100-ZUZ pe B-dul Dorobanţilor, pe banda a II-a de lângă linia de tramvai. Microbuzul se întorcea de la Aeroportul Bucureşti - Otopeni şi urma să ajungă în municipiul Galaţi. Procurorul de caz precizează:

“În zona respectivă, carosabilul este în linie dreaptă şi este prevăzut cu trei benzi de circulaţie, fiind acoperit cu asfalt umed, iar în urma citirii efectuate de reprezentanţii SCTR - Control Trafic, diagrama tahograf indica viteza de 54 km/h. În urma vizionării imaginilor suprinse de camerele de supraveghere, nu se observă vreo schimbare a traiectoriei microbuzului în momentele premergătoare coliziunii cu gardul metalic de protecţie al refugiului de pietoni din dreptul staţiei de tramvai”.

 

Neatenţie fatală pe B-dul Dorobanţilor

Potrivit anchetatorilor, Iulian Lemnaru nu a observat indicatorul “Ocolire prin dreapta” amplasat înainte de refugiul pentru pietoni şi nu a frânat nici măcar în ultimul moment. Roata din dreapta faţă a microbuzului a intrat în contact cu bordura din beton, iar partea din faţă a vehiculului cu parapetul metalic al refugiului. Cât ai clipi din ochi, bara metalică lungă de 6 metri, care mărgineşte refugiul, a pătruns în radiatorul maşinii, provocând avarii în partea din faţă, deformând, totodată, stâlpii verticali ai parapetului. Din nefericire, microbuzul şi-a continuat deplasarea, iar ţeava a pătruns prin compartimentul motorului direct în habitaclu, pe lângă piciorul şoferului, ajungând, în final, la bancheta de pe rândul IV stânga, unde se afla Relu C. Tânărul de 26 de ani a decedat pe loc.

Expertiza judiciară auto efectuată pe parcursul anchetei a stabilit că, în momentele premegătoare accidentului, inculpatul conducea microbuzul cu viteza de 54 km/h, iar cauza producerii accidentului a reprezentat-o neatenţia şoferului care nu a adaptat viteza la condiţiile de drum.

“În condiţiile în care efectua regulat cursa de transport persoane pe ruta Bucureşti - Galaţi şi ţinând cont şi de ora producerii accidentului (23:00), există şi posibilitatea ca şoferul microbuzului să fi adormit la volan (...) bazat şi pe faptul că, din vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere, nu se observă vreo schimbare a traiectoriei microbuzului în momentele premergătoare coliziunii cu gardul refugiului de pietoni”, precizează acuzarea. Totodată, nu au existat urme de frânare.

Carosabilul era umed în momentul în care s-a petrecut tragedia, astfel că Iulian Lemnaru era obligat, spun anchetatorii, să adapteze viteza la condiţiile de drum. 54 km/h era prea mult pentru deplasarea în siguranţă pe o şosea umedă, în interiorul localităţii. În plus, mai era şi noapte.

Strigător la cer, după accident tatăl care îşi văzuse fiul murind a constatat că îi fusese furat portofelul cu acte şi bani şi s-a adresat poliţiştilor.

“C. Marian, tatăl persoanei decedate C. Relu, a constatat, în urma evenimentului rutier, lipsa unui portmoneu în care se aflau mai multe documente şi suma de aproximativ 350 de euro, fapt pentru care a depus plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de furt şi s-a constituit parte civilă”.

În aceste împrejurări, procurorii au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor pentru identificarea autorului. S-a dispus, de asemenea, clasarea în ceea ce priveşte infracţiunea de vătămare corporală din culpă, întrucât unul dintre pasagerii răniţi în accident a suferit doar 9 zile de îngrijiri medicale, iar altul nu a avut nevoie de zile de îngrijiri, deşi a ajuns la spital. Şoferul microbuzului a fost, de asemenea, rănit în accident, însă în cazul său a fost vorba de autoaccidentare.
Categorie articol: 

Comentarii