Mergi la conţinutul principal

Medici arestaţi

Aseară, Tribunalul Galaţi a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone. Totodată, instanţa a decis arestul la domiciliu, tot pe o perioadă de 29 de zile, pentru dr. Cristinel Andreicuţ. Arestarea celor doi medici era de aşteptat câtă vreme procurorii DNA au constatat flagrantul de luare de mită, cu ocazia percheziţiilor. Reamintim că trei dintre medicii de la Serviciul de Expertiză Medicală au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, marţi seara. În fruntea listei se afla chiar şeful instituţiei, dr. Ana Boală, acuzată de anchetatori că, în ultimele trei luni, a primit bani şi diferite produse de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă. Mita ar fi fost oferită direct sau introdusă printre înscrisurile aflate în dosarele medicale. Suma oferită de un pacient ajungea şi până la 500 lei, după cum au stabilit procurorii anticorupţie. Nici medicii Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ nu au scăpat de acuzaţiile de luare de mită.
Joi, procurorii le-au prins în flagrant pe două dintre doctoriţele acuzate de luare de mită. Chiar înainte de începerea percheziţiilor, dr. Ana Boală primise suma de 500 lei de la un pacient, iar Cristinel Andreicuţ suma totală de 1.250 lei de la opt pacienţi. Medicii acuzaţi au fost preluaţi de la sediul serviciului, urcaţi în dubele jandarmeriei şi duşi la DNA Galaţi pentru audieri. Doar unul dintre medici s-a putut întoarce ieri la muncă, respectiv dr. Victoria Anghelescu, care avea la uşă aproape 20 de pacienţi. Chiar dacă nu a fost reţinută şi îşi poate continua activitatea medicală, cea în cauză ar putea fi în continuare urmărită de procurori şi cercetată în stare de libertate.
După cum se preciza în comunicatul de ieri al DNA, procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 16, respectiv 17 iunie 2015, a trei inculpate. Este vorba despre Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, urmărite penal pentru luare de mită în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în ordonanţele de reţinere se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că medicii în cauză ar fi încasat sume de bani sau bunuri necuvenite. "În perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap. Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. Banii şi produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale ale pacienţilor, pentru a stabili gradul de invaliditate al acestora, astfel încât aceştia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile". În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, au arătat procurorii, inculpata Rodica Ţone a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani, direct sau printre actele medicale, produse alimentare şi nealimentare.

Flagrantul

Ziua de 16 iunie părea să fie una normală la Serviciul de Expertiză medicală. Pacienţii aşteptau liniştiţi la uşile celor patru cabinete din instituţie, asta până când o vizită neaşteptată a tulburat rău apele.
În jurul prânzului, procurori însoţiţi de jandarmi mascaţi au descins la sediul serviciului din subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila chiar în momentul în care unii pacienţi ofereau şpaga pentru pensia de boală. Surse din cadrul instituţiei ne-au povestit că în cabinetul dr. Boală ar fi intrat, în jurul orei 12.00, o femeie care părea un pacient obişnuit. La scurt timp, clădirea s-ar fi umplut de oameni ai legii, iar pacienţii au fost trimişi acasă şi reprogramaţi pentru o dată ulterioară.
Ce s-a întâmplat în spatele uşilor au relatat chiar procurorii DNA.
La data de 16 iunie, chiar ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, de pe strada Grădinii Publice, inculpata Cristinel Andreicuţ a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi în ziua respectivă. Procurorii au stabilit că era vorba de sume cuprinse între 50 şi 200 de lei de pacient, oferite medicului în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obţinerii pensiei de handicap.
Tot în ziua respectivă, şeful serviciului, dr. Ana Boală a primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauza "Şpagă pentru pensii de boală" se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, după cum au arătat procurorii DNA. Rămâne de văzut dacă lista inculpaţilor din acest dosar se va mări sau nu.
"Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentate la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile", se încheia, ieri, comunicatul DNA.
După cum am anunţat, la ora închiderii ediţiei, judecătorii Tribunalului Galaţi se pronunţaseră cu privire la măsurile de arestare faţă de inculpate, două în arest preventiv şi una în arest la domiciliu.

Expertiza Muncii lucra ieri pe avarie

Ieri dimineaţă, Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila funcţiona cu un singur medic şi o asistentă. Oamenii, aproximativ 20 de persoane, aşteptau pe holurile instituţiei pentru a intra la dr. Victoria Anghelescu, singurul medic care a scăpat de reţinere. Potrivit unor surse, marţi seara, în urma audierilor de la DNA Galaţi, medicului Anghelescu i s-a permis să plece, pe lista reţinuţilor fiind doar 3 dintre medici din cadrul Serviciului, respectiv dr. Boală, Ţone şi Andreicuţ.
Reporterii noştri au încercat să stea de vorbă cu pacienţii aflaţi în sala de aşteptare, însă toţi s-au ferit să facă declaraţii pe tema subiectului "Şpaga pentru pensia de boală". Atmosfera era una destul de sumbră, iar "mirosul" urmelor procurorilor anticorupţie încă persista. La întrebarea jurnaliştilor "Aţi fost şi ieri pe aici?", toţi au negat, unul singur spunând că era programat pentru ziua de marţi însă nu a putut ajunge.
Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila, Sorin Enache, nu a putut fi contactat telefonic, în cursul zilei de ieri. Redactorii "Obiectiv" au încercat să afle ce măsuri se iau în calcul pentru ca activitatea instituţiei din subordinea CJP să se desfăşoare în condiţii normale iar pacienţii să nu aibă de suferit. Vom reveni.

Medici de sute de milioane

Şefia medicului Ana Boală la cârma Serviciului de Expertiză, care scotea pensionari pe caz de boală pe bandă rulantă, se pierde în negura timpului. Cert este că din 2002, acest serviciu se află în subordinea Casei Naţionale de Pensii. Pacienţii sunt arondaţi medicilor experţi în pensionare pe caz de boală în funcţie de domiciliu. Cu alte cuvinte, nu o comisie decide prelungirea perioadei de pensionare, ci un medic. Probabil că se stabilise şi un "mercurial" în funcţie de "gravitatea" bolii care avea să-i transforme pe unii în întreţinuţi ai statului. În fine, la acest serviciu sunt zilnic zeci de pacienţi care aşteaptă să le vină rândul. Judecând după "recolta" în flagrant a procurorilor DNA, în cazul cel mai slab, fiecare medic avea posibilitatea să plece de la serviciu măcar cu 10 milioane lei vechi, după o zi de muncă. Cum luna are 20 de zile lucrătoare rezultă, la un calcul simplu, 200 milioane lei vechi, "indemnizaţia" lunară a unui "expert" în pensionare pe caz de boală. Dacă mai adăugăm şi faptul că unii dintre ei au şi cabinete particulare de medicina muncii, se poate afirma, cu certitudine, că această specialitate medicală este extrem de profitabilă şi în plus nici nu rişti să-ţi moară pacientul pe masă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro