Mergi la conţinutul principal

"Mass media franceză prezintă România ca pe o ţară săracă, dar cred că din punct de vedere cultural, e foarte bogată"

Am încercat să aflăm, printre altele, dacă problemele tinerilor români se aseamănă cu cele ale francezilor şi cum se vede Brăila prin ochii a doi adolescenţi francezi veniţi pentru prima oară în oraşul nostru.

- Ce ştiaţi despre România înainte de a veni?
Camille: Nu multe... Ştiam doar că e o ţară care a evoluat mult în ultimul timp.
Thomas: Nu mare lucru înainte să vin. De fapt, mass-media franceză o prezintă ca pe o ţară săracă, dar cred că din punct de vedere cultural, România e foarte bogată.
- Înainte de a veni aţi auzit de vreun scriitor, artist, sportiv etc. român?
Camille: De niciunul, din păcate.
Thomas: Nu am auzit de niciun scriitor român. Cultura română e puţin promovată în Franţa, din păcate, având în vedere că România e o intersecţie de civilizaţii.
- Care este impresia pe care ţi-a lăsat-o România?
Camille: E o ţară primitoare, cu oameni pe măsură. În acelaşi timp, rămâne o ţară diferită de Franţa, dar în plină evoluţie. Îmi place foarte mult şi bucătăria românească. E o ţară pe care o voi prezenta şi prietenilor mei care nu o cunosc.
Thomas: România e o ţară foarte frumoasă, cu un patrimoniu cultural important şi foarte bogată din acest punct de vedere. Oamenii sunt în general ospitalieri şi apropiaţi în orice situaţie... E o ţară plăcută pentru mine.
- Cum s-au purtat elevii români cu voi?
Camille: Au fost super! Foarte primitori şi calzi cu noi! Ne-au însoţit şi am comunicat foarte bine. Sper că vom menţine relaţia... Cel puţin virtual.

"Brăila are nevoie de o reîmprospătare"

- Aţi sfătui pe cineva să vină aici? De ce?
Camille: Da! E o ocazie minunată de a cunoaşte o ţară ca asta.
Thomas: O voi face cu siguranţă... astfel poţi învăţa multe lucruri.
- Cum vezi Brăila?
Camille: Frumos oraş... Dar are cu siguranţă nevoie de o reîmprospătare. Am rămas impresionată de Dunăre, dar mi-a plăcut şi Lacul Sărat.
Thomas: Brăila susţine o bogăţie culturală deosebită. Am observat că arhitectura e influenţată de stilul grec, de exemplu. Am văzut şi multe biserici ceea ce demonstrează importanţa religiei în societate.
- Cum vedeţi sistemele educaţionale din cele doua ţări participante la schimbul de experienţă?
Camille: Sunt diferite... Sistemul francez e mai strict, dar orarul nostru e mai bine structurat. Învăţăm între 8.30- 12.20 şi 13.30- 16.30. Însă cred că sistemul românesc e mai solid în ceea ce priveşte partea orală... Noi ne bazăm mai mult pe învăţarea scrisă.
Thomas: Din punctul meu de vedere, sistemul educaţional românesc şi cel francez se aseamănă din mai multe puncte de vedere. Noi suntem testaţi mai mult în scris. În schimb, modelul românesc regrupează mai bine materiile, în timp ce la noi sunt altfel delimitate şi cred că sunt mai puţine.
- Regulile noastre sunt diferite. Vouă vi se impun uniforme, spre exemplu? Sau vă ridicaţi mereu în picioare când vorbiţi cu un profesor?
Camille: Nu, nu avem unifomă, nu există reguli stricte privind ţinuta elevilor, trebuie doar să nu fii strident. Ne ridicăm doar când intră un profesor în clasă.
Thomas: Nu port uniformă. Eu cred că tinerii trebuie să nu fie încadraţi de reguli, dar, e adevărat, elevii nu trebuie să se poarte provocator.
- Tinerii români sunt atraşi de ideea de a emigra. După terminarea studiilor vreţi să părăsiţi Franţa?
Camille: Eu vreau să rămân, dacă îmi gasesc un loc de muncă.
Thomas: Nu ştiu exact spre ce domeniu să mă îndrept, dar mi-ar plăcea să vizitez Japonia şi Canada. E adevărat că mi-a trecut prin minte şi să emigrez. Aş pleca pentru a scăpa de mentalitatea poate un pic prea rigidă de la noi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro