Mergi la conţinutul principal

Luna sinucigaşilor

Stresul, singurătatea, decepţiile în dragoste, dar mai ales sărăcia îi determină pe mulţi brăileni să îşi pună capăt zilelor. Depresia sau disperarea îi împinge spre ştreang, una din cele mai folosite metode de sinucidere, după cum arată datele Serviciului de Medicină Legală (SML) Brăila. Anual, pentru zeci de brăileni sintagma "Şi mâine e o zi" încetează să mai fie o posibilitate. Iar statisticile devin tot mai alarmante: numai în cursul săptămânii trecute, trei bărbaţi şi o femeie şi-au încheiat socotelile cu viaţa, spânzurându-se, iar un alt brăilean s-a sinucis înghiţind un pumn de medicamente. Toate aceste cazuri vin să confirme recordul macabru pe care luna mai îl aduce în statisticile SML Brăila, când se înregistrează cele mai multe cazuri de sinucideri dintr-un an. În 2013 şi-au pus capăt zilelor 42 de brăileni, dintre care 80% au ales ştreangul.

Val de sinucideri printre brăileni, înregistrat în minivacanţa de 1 Mai: într-o singură săptămână, patru bărbaţi şi o femeie şi-au pus capăt zilelor. Potrivit şefului SML, dr. Gina Ilie, dacă în manualele de specialitate se preciza că, în cazul sinuciderilor, bărbaţii preferă moartea violentă, prin spânzurare, iar femeile îşi pun capăt zilelor prin îngurgitarea de diverse pastile, în ultimul timp s-au mai schimbat regulile. Astfel, sunt şi cazuri de femei care s-au spânzurat ori care s-au aruncat de la înălţime, dar sunt şi bărbaţi care au înghiţit diverse substanţe pentru a se sinucide.
Se pare că cea mai nefastă zi a fost 3 mai, când doi brăileni, unul de 68 de ani şi altul de 45 de ani, şi-au încheiat socotelile cu viaţa punându-şi funia de gât. Ştefan Coforea, de 68 de ani din satul Oancea, comuna Romanu a fost găsit de apropiaţi atârnând fără viaţă de o funie din gospodăria sa. După ce autorităţile competente au constatat decesul prin spânzurare, trupul neînsufleţit a fost transportat la Morga Serviciului de Medicină Legală din Brăila. Tot acolo a ajuns, în aceeaşi zi, şi Costel Roşca, de 45 de ani, din cartierul Chercea. Despre acesta din urmă, dr. Gina Ilie, şeful SML Brăila, ne-a precizat că nu era la prima tentativă de suicid, dar că, de această dată, încercarea i-a reuşit.
Pe 2 mai, un tânăr de 34 de ani, din municipiu, a ajuns de asemenea la Morgă, după ce s-a sinucis înghiţind un pumn de pastile. Dan Păun a murit intoxicat cu medicamente, el suferind de schizofrenie.
Cu numai câteva zile înainte, o altă sinucidere a şocat opinia publică: trupul neînsufleţit al unei femei de 35 de ani a fost găsit atârnând de creanga unui copac, pe Faleza Dunării. Descoperirea macabră a fost făcută de un copil de 13 ani, care trecea prin zonă, încercând să scurteze drumul spre casă. Se pare că femeia de 35 de ani, Cristinela Aurora Popescu, mamă a doi copii, s-ar fi certat cu soţul. În zonă a venit şi o ambulanţă, însă medicii nu au putut decât să constate decesul. La locul unde s-a produs sinuciderea, anchetatorii au stabilit că femeia s-a urcat pe trepte pentru a ajunge la copac şi apoi a înnodat şalul pe care îl avea la ea şi l-a strâns în jurul gâtului. Lucrătorii de la Serviciul de Medicină Legală Brăila s-au deplasat în zonă şi s-au chinuit câteva zeci de minute să dea trupul femeii jos din copac, folosind şi o scară.

Ofiţer al Garnizoanei Brăila, spânzurat într-o pădure din Vrancea

Cel mai controversat caz, întâmplat tot la începutul săptămânii trecute, este, însă, cel al ofiţerului Garnizoanei Brăila, care, întors din misiuni în Irak şi Afganistan, a decis să îşi pună capăt zilelor. Căpitanul de numai 32 de ani nu ar fi suportat despărţirea de soţia sa şi şi-a pus ştreangul de gât. Constantin George Vacariu, care dispăruse de la domiciliu de câteva zile, a fost găsit spânzurat într-o pădure din comuna vrânceană Vidra. În dimineaţa zilei de 28 aprilie, el nu s-a prezentat la program, iar ulterior comanda unităţii a fost anunţată că ofiţerul a fost găsit decedat între localităţile Vidra şi Vizante, din judeţul Vrancea. Anchetatorii au găsit un bilet de adio, scris pe mai multe pagini, în care ofiţerul brăilean îşi cerea scuze pentru gestul său, spunând însă că trebuia să îl facă.
Constantin George Vacariu era ofiţer la UM 01294 Brăila - Pontonieri. Despărţit de soţia sa anul trecut, chiar după ce a venit dintr-o misiune din Afganistan, ofiţerul nu ar fi suportat să fie departe de femeia cu care şi-a împărţit câţiva ani din viaţă. Căpitanul Vacariu George a absolvit Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" în 2006 şi de atunci a activat în Garnizoana Brăila. El făcea parte din Comandamentul Batalionului 72 Geniu "Matei Basarab".
Chiar dacă la prima vedere sinuciderea a avut drept cauză problemele de natură sentimentală, nu este exclus ca tânărul să fi suferit şi de stres posttraumatic, iar despărţirea de soţie să fi accentuat acest sindrom. Potrivit presei centrale, care a prezentat date făcute publice de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), peste 30.000 de militari români au fost în misiune în Irak şi Afganistan. Dintre aceştia, 135 s-au întors răniţi şi 23 au murit. Jurnaliştii de la "Gândul" evidenţiază faptul că, spre deosebire de alte ţări alături de care românii au mers în aceste misiuni, la noi în ţară nu a existat niciodată raportat un sindrom al stresului posttraumatic. Mai mult, România nu a avut nici măcar un diagnostic de stres posttraumatic.

Val de sinucideri, vara

În statisticile SML Brăila, luna mai figurează, în fiecare an, ca un vârf al graficului sinuciderilor, urmată de lunile de vară. "Dacă este să ne raportăm la statistici, în luna mai rezultă clar o creştere a numărului de sinucideri faţă de celelalte luni. Nu am căutat o explicaţie în acest sens, dar, probabil există o influenţă a astrelor în această perioadă, o configuraţie cosmică ce tulbură psihicul. Pentru noi, evidenţele în acest sens vorbesc", ne-a declarat dr. Gina Ilie. Şi la nivel naţional, cele mai multe sinucideri au loc în lunile călduroase, respectiv august, mai, iulie şi iunie, în această ordine, după numărul cazurilor înregistrate. "În general, vara se întâmplă cele mai multe sinucideri. Cred că omul asociază vara cu ideea de vacanţă, vrea să se simtă bine, însă pentru mulţi acest lucru nu este posibil", spune dr. Ilie. Numărul bărbaţilor care îşi pun capăt zilelor este de trei ori mai mare decât cel al femeilor. Femeile au însă mai multe tentative. Din punct de vedere al statutului social lucrurile sunt echilibrate: nu există nicio clasă care să fie iertată de fenomen; îşi pun capăt zilelor şi săracii, şi bogaţii. În ceea ce priveşte metoda preferată de sinucidere, românii aleg spânzurarea (80%), otrăvirea (9%) şi înecul (3%).
Deşi numărul cazurilor de suicid reprezintă o creştere de la un an la altul, încă nu se ştie concret ce mecanism declanşează decizia de a termina cu viaţa la modul violent. "Acţiunea suicidară este inexplicabilă, după părerea mea, pentru că se tulbură puternic conştiinţa de sine şi nu ştii ce determină exact această stare. Spre exemplu, o femeie care spune «m-a bătut soţul»... dar asta se întâmpla mereu, nu doar o dată, ajunge să se spânzure după 30 de ani de convieţuire", a declarat dr. Gina Ilie.
Conform documentelor de specialitate, numărul sinuciderilor creşte dramatic la finalul mandatelor politice, în anii preelectorali şi electorali şi sunt semne că 2014 ar putea înregistra un record la acest capitol sumbru.

Decişi să moară

Psihoterapeuţii spun că există două categorii de sinucigaşi: cei oarecum nehotărâţi, care aleg metode prin care moartea să survină mai lent, iar astfel să mai existe o şansă de a fi salvaţi, gestul fiind de fapt o metodă de a atrage atenţia asupra lor, şi o a doua categorie, în care sunt incluşi sinucigaşii care îşi doresc cu adevărat moartea şi recurg la metode rapide. În ceea ce priveşte alegerea de a se spânzura a persoanei depresive, gestul arată că omul chiar doreşte să moară.
O sinucidere şoc a avut loc în comuna Movila Miresii, în luna martie. Virusul «Poliţia Română» l-a împins la gesturi necugetate pe un bărbat de 37 de ani, care şi-a spânzurat copilul de numai 4 ani, apoi şi-a pus la rândul său ştreangul de gât. Scena de coşmar a fost descoperită de un alt băiat de-al sinucigaşului, care tocmai venise de la şcoală. Marcel Datcu a luat în serios un mesaj de pe internet, prin care era ameninţat că ar putea face 11 ani de închisoare dacă nu plăteşte 70.000 de lei. Chiar în biletul lăsat înainte de a-şi pune ştreangul de gât, Marcel a scris despre mesajul primit şi despre faptul că nu vrea ca fiul său, Nicuşor, să rămână să se chinuie în urma lui, astfel că l-a ucis şi pe el.
Măcinat de regrete fiindcă a omorât un tânăr într-un înfiorător accident rutier, un fost şofer al firmei "Braicata" şi-a pus şi el ştreangul de gât. În urmă cu 3 ani, Gheorghe Doagă conducea o maşină de gunoi care a intrat în coliziune cu un BMW, în zona "Trei Movile". Un tânăr de 28 de ani şi-a pierdut atunci viaţa, Doagă fiind condamnat recent la 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare. În ziua de 25 martie, bărbatul de 52 de ani s-a spânzurat în propria locuinţă, apropiaţii spunând că fostul angajat de la "Braicata", în prezent pensionar, a fost extrem de marcat de tragicul accident şi a căzut în depresie. În luna ianuarie, un bătrân de 66 de ani, care locuia în cartierul Vidin, a decis să moară. Nicolae F. a fost găsit spânzurat în propria casă, chiar de fiul împreună cu care locuia.
Sinuciderea prin spânzurare nu este singura modalitate aleasă de cei decişi să îşi încheie socotelile cu viaţa. Sinucigaşii au fost atraşi şi de bariera groazei din cartierul Lacu Dulce. Răpus de probleme în familie, un brăilean de 60 de ani s-a aruncat în faţa trenului IC Bucureşti Nord - Galaţi, chiar în Săptămâna Patimilor. În urma impactului extrem de puternic, trupul sinucigaşului a fost practic împrăştiat pe linia de cale ferată, imaginile şoc fiind surprinse de camerele video. Poliţiştii au stabilit în scurt timp identitatea victimei, Vasile P., de 60 de ani, care locuia pe strada Şcolilor.
Tot în zona barierei Lacu Dulce şi-a pus capăt zilelor, în mai anul trecut, şi fratele fostului şef al Gărzii Financiare, Marcel Constantin. Se pare că sinucigaşul, Florică Constantin, 63 de ani, era într-un episod de depresie, el fiind sub tratament. Şi atunci camerele video au surprins întreaga nenorocire. Zona respectivă a fost de-a lungul timpului scena mai multor sinucideri. Tot în mai 2013, un brăilean de 51 de ani s-a aruncat în faţa trenului exact în acea zonă.

Tufeşti, satul spânzuraţilor

La Tufeşti, în fiecare an au loc mai multe sinucideri, majoritatea prin spânzurare. Localitatea a căpătat sinistra denumire de "satul spânzuraţilor", localnicii fiind convinşi că ar fi vorba despre un blestem. "Cele mai multe spânzurări se întâmplă la Tufeşti, este o predispoziţie locală. Zona aceea este recunoscută când se creează nişte hărţi ale cazurilor de siucid. Mai mult de jumătate din spânzuraţi sunt de acolo", ne-a declarat dr. Gina Ilie.
Astfel, în iunie 2013, un tânăr de 21 de ani, care locuia singur într-o casă dărăpănată şi obişnuia să consume alcool, a decis să îşi încheie socotelile cu viaţa. Marian Neagu şi-a pus ştreangul de gât, fiind găsit fără suflare de vecini. După ce mai bea câte o ţuică, tânărul tot ameninţa că se spânzură, spunând că nu are pe nimeni aproape. În luna mai, un bărbat de 45 de ani, din aceeaşi localitate, a fost găsit spânzurat în curtea casei. Cu ani în urmă, familia sinucigaşului, Puiu S., a sfârşit în acelaşi mod. Şi soţia, dar şi mama sa, şi-au pus ştreangul de gât, localnicii fiind convinşi că un blestem s-a abătut asupra familiei. În 2008, un bărbat de 68 de ani s-a spânzurat într-o anexă din curtea locuinţei sale, iar în vara lui 2009, un alt localnic, de 48 de ani, a decis să îşi ia viaţa în acelaşi fel. Sinucideri prin spânzurare au fost şi în 2010 şi în 2012, victime fiind un bătrân de 75 de ani, care s-a spânzurat de grinda din grajd, şi un bărbat de 38 de ani, găsit atârnat în garajul locuinţei. În februarie anul trecut, şi un localnic de 55 de ani s-a spânzurat de creanga unui copac din curte.

Românii, mai predispuşi la sinucidere decât media europeană

Românii sunt din ce în ce mai predispuşi la suicid. Iar îngrijorător este că rata depăşeşte cu mult media Uniunii Europene, potrivit unui studiu Eurostat din 2014, citat de Mediafax. Cei mai mulţi care aleg să-şi pună capăt zilelor sunt adolescenţii cu vârste între 15 şi 19 ani şi adulţii cu vârste cuprinse între 50 şi 54 de ani.
În România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 si 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 4,6, iar în cazul grupei de vârstă 50 - 54 de ani, România are o rată de 22 de sinucideri la 100.000 de locuitori, pentru ambele sexe, comparativ cu 18,3 media europeană.
În cadrul acestei grupe de vârstă, rata suicidului în rândul femeilor este sub media europeană (5 sinucideri, comparativ cu 8,1 medie), în schimb, în rândul bărbaţilor rata este una foarte mare: 40,6 în România, faţă de 28,7 la suta de mii de locuitori - media UE.
Ţara cu cel mai mare număr de sinucigaşi este Lituania, la polul opus aflându-se Grecia. Studiul mai arată că, la nivelul UE, rata sinuciderii în rândul bărbaţilor este de trei ori mai mare decât în rândul femeilor.

Relaţiile sentimentale ratate, motiv de suicid

O statistică întocmită de Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" arată că profilul sinucigaşului român este următorul: bărbat, sub vârsta de 45 de ani, nefericit din motive financiare sau dezamăgit în dragoste.
Dorin Ţurcan, psiholog în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila, spune că, de regulă, situaţiile cele mai frecvente care conduc la suicid sunt legate de relaţii sentimentale ratate. "Pe fondul acestei tendinţe de disoluţie a familiei, a valorilor pe care le aduce familia în societate, apar astfel de situaţii critice, când persoane rupte de cei dragi recurg la gesturi suicidale. Atât în cazul militarului cât şi al femeii de pe faleză au fost situaţii legate de ruperi sentimentale, de divorţ, respectiv certuri cu partenerul de viaţă. Spre deosebire de japonezi sau de unguri, la care predomină sinuciderile determinate de pierderea onoarei, la români cele mai multe sinucideri sunt cauzate de problemele sentimentale", afirmă psihologul Dorin Ţurcan. (Florentin COMAN)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro