Mergi la conţinutul principal

Județul Brăila sub ocupație în Primul Război Mondial. Lansare de carte la muzeu

• evenimentul va avea loc joi, 29 iunie, în Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” și va fi moderat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” • cartea, semnată de dr. Claudiu Sachelarie, a apărut în două volume la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, Muzeul Brăilei „Carol I” îi invită pe brăileni joi, 29 iunie (sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel), ora 11.00, la sediul central din Piața Traian nr. 3, Sala „Regele Ferdinand și Regina Maria”, la lansarea cărții bazată pe teza de doctorat Operațiunile militare și regimul de ocupație ale Puterilor Centrale în județul Brăila (1916-1918). Perspectiva surselor germane”, semnată de istoricul Claudiu Sachelarie, cadru didactic universitar. Cele două volume ale cartii au apărut, anul acesta, la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”, în cadrul planului editorial susținut de către Consiliul Județean Brăila.

Lucrarea dr. Sachelarie va fi prezentată de către prof. univ. dr. Silviu Lupașcu, prof. univ. dr. Arthur Tuluș și conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, în cadrul unui eveniment deosebit de important pentru brăileni, moderat de conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Claudiu Sachelarie este absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București (2006), după care a continuat la „Alma Mater Galatiensis” cu o teză de masterat (2014), respectiv una de doctorat (2018); în același centru universitar și-a început cariera din învățământul superior, ca asistent universitar în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie (2014-2017). Dr. Claudiu Sachelarie este preocupat de istoria locală contemporană, în special în timpul Primului Război Mondial, temă căreia i-a dedicat diverse contribuții (articole și comunicări).

„Motivația de a cerceta tema propusă are în vedere mai multe aspecte. În primul rând, un studiu care să cuprindă imaginea de ansamblu a întregii zone brăilene ocupate de armatele Puterilor Centrale nu există. Județul Brăila a jucat un rol important pentru Puterile Centrale, mai ales pentru Germania, din mai multe motive: Brăila reprezenta un punct strategic defensiv sau ofensiv care închidea Linia Siretului la Dunăre; portul brăilean era cel mai important loc al sistemului de producție și transport al cerealelor din România; portul modern și calea ferată ofereau mijloacele pentru a transporta în mod eficient cerealele românești și, mai târziu, ucrainene, în Germania. Germania a avut ca obiectiv, după ocuparea a două treimi din teritoriul României, rechiziționarea celor mai importante două resurse ale țării: petrolul și cerealele. Astfel că Brăila va fi, pentru doi ani, între ianuarie 1917 - noiembrie 1918, unul dintre cele mai importante orașe pentru Puterile Centrale. Lucrarea este alcătuită din două volume. Volumul I cuprinde cinci capitole. Anexele primului volum cuprind hărți, fotografii, diagrame și tabele care constituie, în majoritatea lor, surse inedite și oferă o completare imagistică a întregii lucrări. Al doilea volum cuprinde o selecție de documente germane, culese din Arhivele Militare din Freiburg și Berlin, care oferă o notă de autenticitate întregii lucrări. Selecția documentelor de arhivă a fost făcută ținând cont de importanța lor pentru tema cercetată, precum și pentru ineditul acestora”. (dr. Claudiu Sachelarie).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro