Mergi la conţinutul principal

Izvorul Tămăduirii şi al credinţei, luat acasă de mii de pelerini

• şi în acest an, Biserica Greacă a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioşi din Brăila şi întreaga ţară, cu ocazia praznicului Izvorului Tămăduirii • pelerinii erau ca un “scut” în jurul lăcaşului sfânt, în timp ce aşteptau să intre la Izvor, pentru a lua agheasmă în sticle • slujba religioasă a fost oficiată de ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi • oamenii spun că, dacă ai credinţă, agheasma este cu adevărat vindecătoare • primii credincioşi şi-au făcut apariţia încă de miercuri dimineaţă, în curtea Bisericii “Buna Vestire”

 

Mii de pelerini au înconjurat, vineri, Biserica “Buna Vestire” sau Biserica Greacă - aşa cum este ea cunoscută -, cu credinţa lor în Dumnezeu, aşteptând să ia agheasmă de la Izvorul Tămăduitor, ce trece pe sub Sfântul Altar al lăcaşului. Marea sărbătoare a Izvorului Tămăduirii adună, anual, credincioşi din ţară, la Brăila, iar slujba religioasă este săvârşită de Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi. Tradiţia este cu atât mai frumoasă, cu cât predica ţinută de ÎPS Casian, la finalul slujbei, îţi mângâie sufletul.

Pregătirile pentru Izvor au început încă de miercuri, atunci când comercianţii şi-au montat tarabele cu icoane, cărţi de rugăciuni şi sticluţe cu mir. Jandarmii brăileni au montat gardurile de protecţie, delimitând un culoar până la subsolul bisericii, de unde se ia agheasma. Tot atunci, i-am găsit şi pe primii credincioşi sosiţi la Biserica Greacă: trei bărbaţi, trecuţi de 60 ani, veniţi cu bicicletele. “Am vrut să fim primii, anul acesta!” ne-au spus oamenii. Alte câteva femei aşteptau, sub razele blânde ale soarelui de aprilie marea sărbătoare. Toţi erau din Brăila. Pe aceştia i-am regăsit şi joi după amiază, primii la rând, aşteptând să înceapă slujba religioasă. Erau urmaţi de vreo 100 persoane, “înarmate” cu sticle şi ceva d-ale gurii. În curtea bisericii a fost montat şi un cort, unde pelerinii veniţi de departe s-au putut adăposti peste noapte. Deja în sprijinul jandarmilor brăileni sosiseră colegii lor de la Constanţa.

 

Apa din izvor, tămăduitoare pentru suflet şi sănătate

O femeie ce venise la biserică încă de miercuri dimineaţă, ne-a declarat că problemele ei de sănătate au dispărut, cu ajutorul Izvorului Tămăduirii. “Sunt din Brăila şi am venit de ieri dimineaţă (miercuri dimineaţă - n.r.), de la 7.30. Aseară (miercuri seară - n.r.), am plecat acasă, dar mi-am păstrat rândul. De 28 ani vin mereu aici. În fiecare an am venit aşa devreme şi au fost ani când am rămas aici, peste noapte, chiar şi până vineri, până când reuşeam să iau agheasmă. Dacă reuşesc să iau din seara asta (joi seară - n.r.), voi pleca acasă şi voi reveni mâine (vineri - n.r.), la Sfânta Liturghie. Dacă ai credinţă, este tămăduitoare. Dacă nu, este o apă simplă. Pe mine m-a ajutat atât trupeşte, cât şi sufleteşte. Am avut anumite probleme de sănătate şi cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi al acestei ape tămăduitoare s-au rezolvat problemele”, ne-a povestit o femeie “păcătoasă”, aşa cum s-a recomandat ea.

Pe o bancă, sprijinită de gardul lăcaşului sfânt, am găsit-o pe tanti Varvara, atingându-şi din când în când piciorul drept, cu mâna. Am aflat că are probleme de sănătate şi a suferit o entorsă la acel membru. Ne-a povestit cum apa din Sfântul Izvor îi alină durerile. “De azi dimineaţă (joi dimineaţă - n.r.) am venit, pe la 9.00. Sunt din Brăila. Am probleme cu piciorul şi am mers mai greu. Vin în fiecare an, pentru leac, pentru sporul casei, pentru sănătate. Mă dau pe picior cu ea, pentru că am gonartroză şi l-am avut rupt, iar acum am făcut iar entorsă şi din cauza asta stau, aici, pe bancă. Să ştiţi că de câte ori mă ung cu agheasmă, îmi trece durerea. Şi la cap mă dau şi îmi trece durerea”, ne-a spus tanti Varvara.

O altă femeie în etate, care aştepta la rând, ne-a povestit cum credinţa în Dumnezeu a ţinut-o în viaţă din '89 încoace, ce-i drept, ajutându-se şi de medicamente şi regim alimentar. “Cum Lumina Sfântă apare doar o singură dată la Ierusalim, pentru credincioşi, aşa şi la Brăila acest izvor izvorăşte doar o zi pe an. De-asta vin oamenii cu credinţă aici. Vin de vreo 10 ani la Izvor. Eu am suferit un infarct în '89. Am mers la Fundeni pentru operaţie. Întâmplător, a venit un preot acolo, ne-a citit şi ne-a împărtăşit, în spital. De atunci, am rămas cu această credinţă. Trebuia să mă operez, dar nu m-am mai operat. Mă simt bine şi fără operaţie, ţin regim şi iau medicamente, dar credinţa mă face să mă simt cel mai bine”, ne-a spus Vasilica.

 

«Mare» de oameni, revărsată în jurul bisericii

Însă puhoiul de lume a sosit abia joi noapte spre vineri, la Biserica Greacă. Deja, ieri, la ora 5 dimineaţă, erau peste 100 persoane între gardurile de protecţie ale jandarmilor. În jurul orei 10.00, coada se întindea pe câteva zeci de metri, ieşind din curtea lăcaşului sfânt. În numai o oră, aceeaşi coadă se întindea până pe strada Rubinelor, o străduţă lăturalnică din centru. Slujba începuse deja de vreo oră, când ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sosit la biserică. Până la ora 12.00, luaseră apă sfinţită vreo mie de persoane, iar alte o mie îşi aşteptau rândul. Până vineri noapte, erau estimaţi a veni încă 5-6.000 de pelerini, la Izvorul Tămăduirii.

Totul s-a desfăşurat sub atenta supraveghere a jandarmilor constănţeni, care încercau să-i ajute pe oameni să-şi respecte rândul. Mai mult, aceştia îi ajutau pe cei în vârstă şi fără puteri să coboare scările până în subsol, apoi îi urcau şi le cărau sticlele cu agheasmă. Bineînţeles că prin mulţime, mai erau şi “cârcotaşi”, supăraţi că încă nu le-a venit rândul şi e deja ora prânzului. Oamenii erau mult mai grăbiţi, vineri, şi fără chef de vorbă, aşa cum erau în zilele anterioare. “De la ora 7.00 sunt aici. Am lăsat băiatul la rând, pentru că eu nu mai pot să stau în picioare. Aştept să vină şi să plecăm acasă. Venim de câţiva ani, numai anul trecut n-am reuşit să ajung, am trimis unul din copii. Bem această agheasmă în fiecare dimineaţă. Se spune că doar cei credincioşi o pot bea. Ne ajută, e vindecătoare, de-aia vine lumea”, ne-a spus doamna Chirica, de 69 ani, care ieşise din culoarul făcut de jandarmi şi aştepta, răbdătoare, pe un scăunel.

Pe tanti Tincuţa am găsit-o la ieşirea din subsolul bisericii, doar ce reuşise să-şi încarce vreo două sticle cu agheasmă. “Sunt din Galaţi, Am ajuns pe la 5 dimineaţa aici, pentru Izvorul Tămăduirii. Face bine apa sfântă, am simţit asta. Dacă te doare ceva şi ai credinţă, te rogi la Bunul Dumnezeu şi o bei, îţi trece durerea. Nu cred că dă rezultate la oamenii necredincioşi. Te uşurează, te simţi alt om. Da' să ştiţi că în alţi ani era mai multă lume, era mai mare rândul”, ne-a povestit femeia.

Şi voluntarii de la filiala brăileană a Crucii Roşii au fost prezenţi la marea sărbătoare, având grijă de vârstnicii cărora li se făcea rău, din cauza timpului mare de aşteptare, în picioare.

Pe lângă jandarmi, marea de oameni era păzită şi de poliţiştii locali, dar şi de pompieri.

Între timp, în biserică erau zeci de credincioşi ce ascultau cu atenţie slujba religioasă. După predică, ÎPS Casian a mers la vernisajul expoziţiei “Lumină din Lumină”, ce s-a desfăşurat în holul Monumental al Teatrului “Maria Filotti”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro