Mergi la conţinutul principal

InfoCons informează: De ce trebuie să ții cont la achiziționarea peștelui și a produselor din pește

• specialiștii Asociației pentru Protecția Consumatorilor InfoCons vin cu câteva informații utile de care trebuie să ținem seama la achiziționarea peștelui proaspăt și a produselor din pește

 

La ce trebuie să fim atenți atunci când achiziționăm pește sau produse din pește? InfoCons vine cu câteva informații utile de care trebuie să ținem seama atunci când ne aflăm în fața tarabelor cu pește proaspăt sau produse din pește.

- Acordați o atenție sporită aspectului peștelui pentru a vă crea o primă opinie asupra gradului de prospețime. Semnele neconformității produselor sunt: suprafața lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, gust și miros modificate etc.

- Pentru produsele pescărești care sunt comercializate vii (crap, caras, șalău, scrumbie, păstrăv, homari, creveți, crab etc) trebuie să fie prezente semnele de vitalitate. Este interzisă comercializarea peștilor care au murit în bazine sau care nu prezintă semne de viață ori care sunt într-o stare de „agonie”, prezintă rupturi și o suprafață a pielii discontinuă;

- Nu cumpărați pește sau produse din pește dacă aveți suspiciuni/dubii privind gradul de prospețime;

- Produsele pescărești trebuie păstrate/expuse la o temperatură optimă apropiată de punctul de topire al gheții și trebuie acoperite cu gheață;

- Asigurați-vă că produsele pe care le achiziționați au etichetă, nu cumpărați produse preambalate neetichetate;

- Solicitați bonul fiscal la achiziționarea peștelui și a produselor din pește pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări/reclamații;

- Pentru produsele pescărești care sunt preparate - fileuri, rondele, trunchiuri de pește etc. atenția trebuie îndreptată către culoarea, fermitatea și mirosul acestora. Produsele pescărești preparate care prezintă un miros și un aspect modificat nu trebuie expuse și comercializate;

- Icrele de pește neprelucrate trebuie să aibă un aspect uniform și o culoare specifică speciei de pește de la care provin;

- Nu achiziționați produse pescărești congelate care au un strat gros de gheață ori a căror glazură de gheață este discontinuă, netransparentă și cu un aspect murdar;

- Produsele pescărești afumate trebuie să prezinte un aspect uniform, un gust și miros de „afumat”, dar și o culoare specifică;

- Peștele și produsele din pește nu trebuie cumpărate din locuri neautorizate, întrucât comerciantul nu poate să asigure toate condițiile optime, atât din punctul de vedere al transportului, cât și a modului de depozitare și comercializare;

- Nu cumpărați pește și produse din pește preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilității miniamel/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depaşită.

„Achiziționăm și consumăm pește, dar am fost atenți la modul în care este expus peștele? Comerciantul îndeplinește condițiile optime pentru depozitarea peștelui? Am fost atenți la gradul de prospețime indicat prin aspect și miros? Iar în cazul conservelor de pește, am citit eticheta? Descarcă Aplicația GRATUITĂ InfoCons și află instant toate informațiile de pe etichetele conservelor de pește direct pe telefonul mobil”, este îndemnul președintelui InfoCons, Sorin Mierlea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro