Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Infocons: Brânza topită, o emulsie de E-uri, grăsimi şi sare

• studiul a vizat 14 produse de tip brânză topită ce se găsesc pe rafturile magazinelor de la noi din ţară • au fost identificate astfel produse care aveau chiar şi 9 aditivi alimentari în compoziţie • un studiu similar realizat anul trecut de către aceeaşi organizaţie a identificat şi produsele de tip “brânză topită” cu cel mai mare conţinut de grăsimi şi de sare

 

Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor - InfoCons a dat recent publicităţii un nou studiu realizat asupra a 14 produse de tip “brânză topită”, ce se găsesc în magazine fie sub formă de felii sau triunghiuri, fie la sul sau cuburi. După ce în cursul anului trecut un studiu similar s-a concentrat pe conţinutul de sare şi grăsimi, acum focusarea s-a făcut pe aditivii alimentari din “reţeta” acestui produs. În cadrul studiului au fost analizate sortimente de brânză topită produse sau distribuite de “Metro Cash & Carry România” SRL, “Romfulda Prod” SRL, “Delaco Distribution” SA, “Gordon Prod” SRL, “Hochland România”, “Macromex” SRL, “Mirdatod Prod” SRL, “Auchan România” SA, “Therezia Prodcom” SRL şi “Societe Fromagere de Lons le Saunier”.

Numărul de E-uri conţinute de produsele ce au făcut obiectul studiului variază între 0 şi 9 E-uri, astfel:

- 7% din produsele analizate nu au în conţinut E-uri;

- 22% din produsele analizate au în conţinut 2 E-uri;

- 22% din produsele analizate au în conţinut 3 E-uri;

- 14% din produsele analizate au în conţinut 4 E-uri;

- 21% din produsele analizate au în conţinut 5 E-uri;

- 7% din produsele analizate au în conţinut 7 E-uri;

- 9% din produsele analizate au în conţinut 9 E-uri.

Produsele cu cel mai mic număr de aditivi identificate au fost:

- “La Vache quirit” Brânză topită tartinabilă 120 g - 0 E-uri;

- “Romfulda” Brânză topită cu smântână (31%) 125 g - 2 E-uri (E452, E330 adică polifosfaţi, acid citric);

- “Therezia” Brânză topită cu smântână 100 g - 2 E-uri (E450, E339 adică difosfaţi, fosfaţi de sodiu);

- “Mirdatod” Brânză topită cu şuncă de Ibăneşti 100 g - 2 E-uri (E452, E466 adică polifosfaţi, carboximetilceluloză de sodiu).

 

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de aditivi alimentari au fost:

- “Aro” brânză topită cu smântână 100 g - 9 E-uri (E451, E450, E339, E452, E331, E412, E415, E468, E417 adică trifosfaţi, difosfaţi, fosfaţi de sodiu, polifosfaţi, citraţi de sodiu, gumă de guar, gumă de xantan, gumă de celuloză, gumă tara);

- “President” Brânză topită delicioasă 140 g - 8 E-uri (E1105, E331, E339, E450, E452, E407, E410, E415 adică lizozim, citraţi de sodiu, fosfaţi de sodiu, difosfaţi, polifosfaţi, caragenan, gumă de carruba, gumă de xantan);

- “Hochland” Brânză topită cu smântână 100 g - 5 E-uri (E452, E330, E331, E450, E407 adică polifosfaţi, acid citric, citraţi de sodiu, difosfaţi, caragenan);

- “Delaco Apetito” Brânză topită cu smântână 140 g - 5 E-uri (E331, E450, E452, E1422, E407 adică citraţi de sodiu, difosfaţi, polifosfaţi, amidon modificat, caragenan);

- “Gordon” Brânză topită cu verdeaţă 125 g - 5 E-uri (E339, E452, E1422, E621, E330 adică fosfaţi de sodiu, polifosfaţi, amidon modificat, monoglutamat de sodiu, acid citric);

- “Delaco” Brânză topită natur 140 g - 5 E-uri (E452, E339, E1422, E407, E330 adică polifosfaţi, fosfaţi de sodiu, amidon modificat, caragenan, acid citric);

- “Auchan” brânză topită cu smântână 140 g - 5 E-uri (E339, E452, E1422, E407, E330 adică fosfaţi de sodiu, polifosfaţi, amidon modificat, caragenan, acid citric).

“Brânză topită? Ce ar trebui să conţină - brânză, doar lapte? Câte E-uri se pot regăsi într-un astfel de produs? Nici în «brânză», nici în cuvântul «topită» nu există litera E, dar totuşi găsim suficient de multe E-uri în produsele de tip brânză topită. Important este să ne informăm, să citim eticheta, să descărcăm aplicaţia InfoCons şi să alegem în cunoştinţă de cauză. Suntem aici să vă ajutăm să fiţi mai informaţi şi să alegem produse bune pentru noi”, spune Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons.

Dacă vorbim despre studiul de anul trecut al InfoCons, privind conţinutul de sare, cel mai mic s-a înregistrat în cazul produsului “Gordon Brânză topită cu verdeaţă” - 0,65 g la suta de grame de produs cu un aport de 13% din doza zilnică recomandată (Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult), urmat de “Auchan Brânză topită cu smântână” - 0,7g/100g.

La polul opus, cel mai mare conţinut de sare s-a înregistrat în cazul sortimentului “Hochland Brânză topită cu smântână” - 2,6 g per suta de grame de produs, acoperind 52% din doza zilnică recomandată.

La capitolul grăsimi cel mai mic conţinut l-a înregistrat sortimentul “Delaco Brânză topită natur” - 8 g/100 grame de produs, în timp ce, conţinutul cel mai mare s-a înregistrat la produsul “Hochland Brânză topită cu smântână” - 21g/100 g de produs.

InfoCons este o asociaţie pentru protecţia consumatorilor - unica organizaţie din România cu drepturi depline în “Consumers International” -, organizaţie de tip ONG, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.




Categorie articol: 

Comentarii