Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Guvernul Ludovic Orban, învestit şi cu sprijinul ProRomânia Brăila

• parlamentarii au aprobat, ieri, învestirea Guvernului Ludovic Orban cu 240 voturi “pentru” • ziua a fost una agitată pe plan politic, în special în tabăra Pro România • încă de dimineaţă a început un “război” al declaraţiilor între europarlamentarul brăilean Mihai Tudose şi preşedintele Pro România Victor Ponta pe tema susţinerii sau nu a Guvernului liberal • Tudose a făcut un apel la parlamentari să voteze pentru instalarea noului Executiv • deputatul Pro România Brăila, Emilia Meiroşu a anunţat că se numără printre cei care votează susţinerea Guvernului Orban

 

Guvernul Ludovic Orban a primit ieri girul Parlamentului României. După aceea a urmat depunerea jurământului miniştrilor. După o zi tensionată pe plan politic, cu ore bune de negocieri şi scandaluri, Guvernul liberal a fost învestit cu 240 de voturi “pentru”. Interesant de precizat este ceea ce s-a întâmplat în tabăra Pro România, partid de ale cărui voturi a depins instalarea noului Executiv. Pe scurt, încă de dimineaţă europarlamentarul brăilean Mihai Tudose a fost acuzat de trădare de către liderul Pro România, Victor Ponta, după ce a declarat în presa centrală că îi îndeamnă pe parlamentarii partidului din care face parte, dar şi pe ceilalţi, să voteze “pentru” Guvernul Ludovic Orban.

Tudose a afirmat pentru stiripesurse.ro că a văzut poziţia lui Victor Ponta şi faptul că acesta a ameninţat cu excluderi dacă parlamentari ai Pro România vor vota Guvernul, dar consideră că liderul partidului greşeşte. Şi asta pentru că situaţia este foarte gravă şi că ar trebui să fie văzut interesul României, înaintea interesului personal.

“Eu consider că astăzi va trebui să avem un Guvern, din mai multe motive, toate extrem de serioase şi de grave. Trebuie să avem rectificare bugetară care trebuie efectuată de către Guvern prin OUG. Un Guvern interimar nu mai poate da OUG şi nu ştiu cum poţi închide anul fiscal. Avem probleme în sănătate, trebuie daţi bani. Avem probleme pentru că autorităţile publice nu sunt finanţate, vine iarna şi trebuie să ne pregătim. Nu avem comisar european şi 27 de ţări aşteaptă după noi, după certurile noastre interne. Va trebui să se vină în Parlament cu Legea bugetului. Asta este o lege care trebuie elaborată de către Guvern şi un interimar nu mai are drept de iniţiativă legislativă. Ce facem, cum trecem bugetul pentru 2020? Un parlamentar nu se poate apuca să facă legea bugetului, nu are cum”, a declarat Tudose.

Ulterior, potrivit Hotnews.ro, au apărut informaţii conform cărora Daniel Constantin şi mai mulţi parlamentari Pro România urmau să voteze Cabinetul Orban şi după acest moment, Ponta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care l-a acuzat de trădare pe Tudose. Acesta a spus că Tudose ar fi negociat cu PNL pentru susţinerea Guvernului Orban, în condiţiile în care Pro România anunţase că nu va susţine noul Cabinet.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au reuşit să ia legătura cu Mihai Tudose după votul din Parlament.

“Nu am susţinut neapărat Guvernul Orban, dar am susţinut ca România să aibă un Guvern. Să fie guvernată! De asemenea, orice zi în care rămânea Eugen Teodorovici Orlando, care împrumuta zeci de miliarde - că a mai împrumutat 35 de miliarde acum -, Cuc la Transporturi şi aşa mai departe, cu alţii care spoliau ţara, era un dezastru în fiecare zi. Asta e!”, a declarat Tudose.

Întrebat ce părere are despre poziţia şefului său de partid în legătură cu ameninţările făcute la adresa parlamentarilor Pro România, Tudose a afirmat că dacă ar avea un pic de bun-simţ, Ponta ar trebui să îşi dea demisia.

“Treaba lui ce a făcut. Să ducă la capăt. Să facă tot ce vrea! Dar deocamdată sunt câţiva parlamentari, începând cu Sorin Câmpeanu, cu Daniel Constantin... eu zic că e cam greu. Că sunt fondatorii partidului. În mod normal, dacă ar avea un pic... un pic de bun-simţ, să îşi dea el demisia. Un pic! Dar mă îndoiesc. Nu sper foarte mult la chestia asta!”, a mai punctat europarlamentarul.

 

Emilia Meiroşu şi-a asumat votul «pentru» Guvernul Ludovic Orban

 

În contextul scandalului izbucnit la nivelul Pro România între liderul partidului şi europarlamentarul brăilean Mihai Tudose, contactată telefonic de redactorii “Obiectiv - Vovea Brăilei”, deputatul Emilia Meiroşu (coordonatorul Pro România Brăila) a anunţat că va vota “pentru” investirea Guvernului Ludovic Orban.

“Eu sunt acum la Bucureşti şi am să votez pentru instituirea unui Guvern care să aducă o stare de normalitate cât de cât, să regleze haosul creat în instituţii”, a declarat Meiroşu.

Întrebată ce părere are despre reacţia lui Ponta şi despre faptul că ar putea fi dată afară din Pro România, Meiroşu a precizat că nu comentează afirmaţiile şefului său de partid, însă a subliniat că în statutul partidului nu există asemenea prevedere privind votul parlamentarilor.

“Eu, din câte ştiu, în statut nu există această prevedere. Dar este reacţia liderului. Nu o comentez deocamdată. Sper să nu se întâmple aceste lucruri şi toţi să gândim Pro România. Votul nostru de astăzi este pentru România pentru că România la ora asta are nevoie de un guvern stabil. Nu de dragul unei persoane sau dizgraţia altei persoane. Este vorba de ţară care acum nu mai are guvern. Am dat Guvernul Dăncilă jos pentru că s-a dovedit a fi unul incompetent, dar România trebuie guvernată”, a mai adăugat Meiroşu.

Precizăm că la votul pentru instalarea Guvernului Ludovic Orban, potrivit presei centrale, în sală au fost 240 de parlamentari prezenţi.

Lista noului Executiv este următoarea:Premier: Ludovic Orban; Vicepremier - Raluca Turcan; Ministerul Afacerilor Externe -Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela; Ministerul Apărării Naţionale - Nicolae Ciucă; Ministerul Finanţelor - Florin Cîţu; Ministerul Economiei - Virgil Popescu; Ministerul Dezvoltării - Ion Ştefan; Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu; Ministerul Agriculturii - Adrian Oros; Ministerul Muncii - Violeta Alexandru; Ministerul Mediului - Costel Alexe; Ministerul Educaţiei - Monica Anisie; Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş; Ministerul Tineretului şi Sportului - Ionuţ Stroe; Ministerul Transporturilor - Lucian Bode; Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu; Ministerul Sănătăţii - Victor Costache.

 
Categorie articol: 

Comentarii