Mergi la conţinutul principal

Grupul norvegian "Aker" a vindut participatia de 40,1% detinuta la "Aker Yards"

Grupul norvegian "Aker" a anuntat ca a vindut cele 9,1 milioane de actiuni detinute la "Aker Yards", cel mai mare constructor naval din Europa, in urma tranzactiei rezultind un cistig de 2,9 miliarde de coroane norvegiene (475,5 milioane dolari). "Aker" a vindut participatia de 40,1% la "Aker Yards", la un pret de 500 de coroane pe actiune, tranzactie care a survenit in conditiile in care grupul are nevoie de fonduri pentru alte investitii. Participatia detinuta de grup la "Aker Yards" a fost cumparata in cea mai mare parte de investitori din afara Norvegiei. Noua structura a actionariatului se prezinta astfel: in urma tranzactiei, 22% din titlurile "Aker Yards" se afla in proprietatea unor actionari norvegieni, iar restul apartin unor investitori straini. De mentionat este ca in cadrul tranzactiei, "Aker Yards" a rascumparat 400.000 de actiuni.
Compania norvegiana "Aker" anuntase in data de 14 martie ca scoate la vinzare 9,1 milioane de actiuni din pachetul pe care il detine la cel mai mare grup european de firme din domeniul constructiilor navale - "Aker Yards" - din care face parte si santierul naval "Aker Braila" SA. Potrivit presei norvegiene, cele 9 milioane de actiuni, reprezentind 40,1% din capitalul "Aker Yards", au fost scoase la vinzare de catre Kjell Inge Roekke, unul dintre cei mai importanti investitori in cadrul grupului.
"Tranzactia este intr-adevar mare daca luam in calcul ca o actiune la "Aker Yards" este cotata la circa 500 de coroane norvegiene. Pentru organizatia sindicala pe care o reprezint este doar o tranzactie care nu afecteaza activitatea companiei "Aker Braila" SA si nu este nici o problema pentru ca pe noi nu ne intereseaza care este structura actionariatului grupului. Contextul de dezvoltare si stabilitate in cadrul grupului este evident numai daca luam in calcul faptul ca santierele navale care fac parte din grup au asigurate contracte pe mai multi ani, iar forta de munca este cit de cit stabilizata", a punctat Alexandru Gurgu, liderul de sindicat al navalistilor braileni.
"Aker Braila" este controlata de "Scandinor" in proportie de 83,68%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Moldova - 11,49% si alti actionari - 4,83 %. De mentionat este faptul ca santierul naval "Aker Braila" a incheiat exercitiul financiar al anului 2005 cu o pierdere de 18,5 milioane de lei, dupa ce in 2004 rezultatul fusese pozitiv, fiind raportat un profit de 2,4 milioane de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro