Mergi la conţinutul principal
Cum se toacă banii judeţului

Gard de peste 1,7 miliarde lei vechi la Chiscani

• consilierul local PNL Costică Gorgan aduce o serie de acuzaţii grave la adresa primarului comunei, Costică Cojea • acesta susţine că pe un teren intravilan achiziţionat anul trecut de Primărie s-a realizat un gard de trei laturi, fără niciun proiect aprobat în prealabil în Consiliu • asta pentru ca ulterior să se propună aprobarea devizului la preţul de 184.363,65 lei cu TVA, o lună mai târziu la preţul de 173.072,96 lei cu TVA, iar în august 153.398,98 lei cu TVA • Gorgan susţine că în proiectele propuse (respinse până acum de consilieri), se vorbea la viitor, deşi gardul cu pricina a fost deja ridicat • cert este că episodul a declanşat şi un conflict la nivelul consilierilor PSD din Chiscani primarul Costică Cojea îl acuză pe Gorgan că îşi face doar publicitate electorală şi că dezinformează voit comunitatea

 

“Cum ajunge un gard să coste mai bine de 1 miliard de lei vechi?!”. Aceasta este întrebarea la care consilierul local Chiscani Costică Gorgan (PNL) susţine că aşteaptă un răspuns de la primarul comunei, Costică Cojea (PSD). Consilierul liberal a vizitat recent, redacţia cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a sesiza o situaţie pe care o consideră ilegală, petrecută la nivelul Primăriei Chiscani. Este vorba despre achiziţionarea de către Primăria Chiscani în 2018 a unui teren situat în intravilanul comunei (strada Cuvioasa Paraschiva nr. 8), de 2.681 mp, pe care s-a construit ulterior un gard format din trei laturi, fără însă a se cere acordul în prealabil al Consiliului Local. Potrivit lui Gorgan, terenul a costat 151.200 lei, iar în prezent gardul care s-a realizat acolo depăşeşte această valoare, ceea ce i se pare inadmisibil. Mai exact, acesta a dorit să sublinieze că după ce s-a ridicat gardul, în luna iunie 2019, consilierii au primit la mape în cadrul şedinţei ordinare un proiect privind aprobarea devizului pentru această lucrare la suma de 184.363,65 lei. Cum foarte mulţi au comentat suma prea mare, proiectul a picat, susţine Gorgan. Ulterior, episodul s-a repetat în şedinţa ordinară din luna iulie, însă de această dată fiind vorba de un deviz în valoare totală de 173.072,96 lei cu TVA. Nici de această dată proiectul nu a trecut, iar Gorgan a ţinut să sublinieze că a stârnit şi un conflict între consilierii PSD, pentru că unii dintre aceştia au refuzat să gireze această investiţie. Mai mult, Gorgan a acuzat că în cadrul proiectului, deşi gardul este deja construit, se vorbea la timpul viitor, ceea ce a considerat anormal.

După cum ne-a anunţat consilierul liberal, a treia încercare pentru aprobarea acestui proiect a fost în şedinţa ordinară din 30 august. Gorgan a precizat că de această dată preţul propus a fost de 153.398,98 lei cu TVA, însă nici acum consilierii nu şi-au dat girul. Revoltat, PNL-istul a dorit să sublinieze unde s-ar fi dus diferenţa de bani, dacă proiectul era aprobat în forma sa iniţială.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura cu primarul comunei Chiscani, Costică Cojea pentru a lămuri situaţia, însă acesta nu a răspuns la telefon, astfel că i-au înaintat o solicitare în baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public. În răspunsul pe care ni l-a transmis, Cojea nu răspunde acuzaţiilor, însă subliniază că Gorgan îşi face publicitate electorală. Mai mult, primarul comunei Chiscani a acuzat redacţia “Obiectiv - Vocea Brăilei” că îl ajută pe Gorgan să se promoveze electoral, însă precizăm că sesizarea liberalului a fost tratată în mod normal, la fel ca oricare alta venită din partea cititorilor noştri.

 

Gorgan susţine că în comuna Chiscani există alte priorităţi

 

Consilierul local al comunei Chiscani, liberalul Costică Gorgan a ţinut să precizeze că dincolo de modul în care s-a procedat cu acest proiect, fără a se cere acordul Consiliului Local şi mai apoi să se propună aprobarea unei valori pentru o construcţie deja executată, nu i se pare nici oportună investiţia, în condiţiile în care oamenii au nevoie de mai mult decât un gard. Acesta a subliniat că în satul Vărsătura nu există un cimitir uman, că imobilul în care a funcţionat fosta şcoală de acolo, cu clasele I - IV, se află într-o stare completă de degradare, astfel că ar trebui demolată sau recondiţionată pentru că reprezintă un pericol real pentru cetăţeni. De asemenea, ne-a transmis fotografii cu modul în care locuiesc cei din colonia de la KM 10, fără ca autorităţile din Chiscani să ia vreo măsură pentru a-i scoate din condiţiile mizere.

“Deşi gardul era construit, în proiectul iniţiat de primar acesta vorbea la viitor şi citez: «Proiectul iniţiat vizează împrejmuirea terenului intravilan în suprafaţă de 2.681 mp. Se propune construirea unui gard de împrejmuire. Se va realiza de asemenea împrejmuire la vecinătăţi». Alo! Domnule primar, cum adică propuneţi construirea unui gard când el este deja construit?! D'ale lui Caragiale! Putea dânsul, referitor la acest aspect, având în vedere că gardul era deja construit să vină cu aprobarea valorii, dar nu să vorbească la viitor. Cum se face faptul că o plasă metalică de protecţie costă 513,32 lei, din care 228,62 lei costă materialul şi  284,70 lei manopera?! După semnalarea acestor aspecte, în şedinţa din luna iunie 2019 valoare gardului a scăzut de la 184.363,65 lei la cea de 173.072,96 lei cu TVA, prezentată la şedinţa următoare. Îmi pun întrebarea, dacă devizul de lucrări era aprobat aşa cum a fost prezentat iniţial faţă de varianta a doua, mai mică, în buzunarele cui se ducea diferenţa de 11.290,69 lei?!”, a declarat Gorgan, solicitând intervenţia organelor competente, cu precizarea că în şedinţa din luna august preţul a scăzut şi mai mult, ajugându-se acum la 153.398,98 lei cu TVA. Potrivit liberalului, nici a treia oară proiectul nu a trecut.

 

Scandal şi în tabăra PSD din Chiscani pentru acest proiect

 

Consilierul care a refuzat să voteze acest proiect în luna iulie este Angheluţă Mazâlu (PSD). Gorgan a explicat că acesta a primit ameninţări cu excluderea din partid după votul dat “împotrivă” la acest proiect. Contactat telefonic, PSD-istul a confirmat şi a precizat că a considerat că suma este prea mare pentru un gard, dar a adăugat că tot atunci nu a fost de acord să se aloce 600.000 lei către echipa de fotbal Sportul Chiscani. Consilierul social-democrat ne-a povestit că, după şedinţă, unii dintre colegii săi au venit la el cu un document prin care era înştiinţat că a fost exclus din organizaţia PSD Chicani. Acesta a precizat că nu a dorit să semneze şi a încercat să ia legătura cu preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, însă cum şeful social-democraţilor era în concediu, a discutat cu deputatul Nicu Niţă şi a hotărât să povestească întreg episodul în scris către conducerea partidului. Ulterior, consilierul a revenit şi a precizat că lucrurile s-au calmat, că s-a înţeles să se modifice forma proiectului propus spre aprobare legat de acest gard şi că nu mai riscă să fie exclus din organizaţia PSD Chiscani.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, senatorul Ion Rotaru a afirmat că a auzit despre acest scandal, însă că nu are informaţii de ultimă oră. Chiar şi aşa, Rotaru a promis că se va interesa în legătură cu cele întâmplate la Chiscani.

 

Cojea îl acuză pe Gorgan de campanie electorală şi dezinformare

 

În urma solicitării redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” de a primi un răspuns privind acuzaţiile făcute de Costică Gorgan în privinţa procedurilor administrative legate de realizarea acestui gard, Primăria Chiscani a trimis o adresă. Trebuie totuşi subliniat că în cadrul acesteia nu se face nicio menţiune legată de proiectul dezbătut în Consiliul Local Chiscani, ci doar îi sunt aduse acuzaţii consilierului PNL Costică Gorgan, ba chiar şi ziarului.

“Domnul consilier local Gorgan Costică a candidat la funcţia de primar al comunei Chiscani, judeţul Brăila, la alegerile locale din iunie 2016 şi doreşte să candideze şi la următoarele alegeri locale în luna iunie 2020, fapt pentru care a intrat în campanie lectorală cu un an înaintea alegerilor, denaturând informaţii în mediul public media pentru a-şi face campanie electorală, iar cu ajutorul d-voastră speră să reuşească, insitituţia d-voastră media făcându-i campanie electorală gratis”, se arată în documentul semnat de Cojea.

De asemenea, acesta a precizat că îi invită pe cetăţenii comunei Chiscani la şedinţele de Consiliu pentru a vedea cu ochii lor “anchetele” liberalului Gorgan.

“Menţionăm faptul că cetăţenii comunei Chiscani sunt invitaţi să participe, în limita spaţiului disponibil, la şedinţele de consiliu local, pentru a dezbate problemele comunităţii şi pentru a se vedea cum se transformă totul într-o anchetă a domnului consilier local Gorgan Costică, fost poliţist, care a ieşit la pensie şi a uitat că nu mai este în activitate de câţiva ani”, conchide primarul Chiscaniului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro