Mergi la conţinutul principal

GALERIE FOTO Bobotează cu ”campion” nou la Brăila

* vineri, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de 17 preoți, a oficiat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari pe Esplanada Dunării, în prezența oficialitărilor civile și militare și a sute de credincioși sosiți din toate cartierele orașului * „Botezul Domnului Hristos este iertare de păcate. Prin Botez, devenim fiii Lui Dumnezeu!”, a spus ierarhul, îndemnându-i pe brăileni la fapte bune și la ajutorarea celor bătrâni * 10.000 de sticle cu agheasmă au fost prgătite pentru brăilenii de pe Esplanadă, alte 30.000 au fost împărțite la biserici * cinci dintre cei șapte înscriși la confruntarea pentru prinderea Crucii de Bobotează au plonjat în apele fluviului * dacă în alți ani au ieșit câștigători veterani ai competiției care au prins crucea chiar și la mai multe ediții consecutiv, de data asta cel care a înotat cel mai repede a fost Marius Plopeanu, militar la Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, care a participat pentru prima dată la întrecere

 

 

 

 

Așteptată cu sufletul la gură de brăileni, întrecerea pentru prinderea Crucii de Bobotează, desfășurată vineri, la prânz, în marea sărbătoare a Botezului Domnului - când, potrivit tradiției, se sfințesc apele fluviului și se deschid cerurile Lui Dumnezeu - a adunat laolaltă sute de concitadini.

Evenimentul care marchează începutul fiecărui an și care le aduce în case brăilenilor apa sfințită, „spre curățirea sufletelor și a trupurilor, vindecarea patimilor și sfințirea caselor”, așa cum s-a rostit la slujba de pe Esplanadă, a început dis-de-dimineață la Catedrala „Nașterea Domnului”, din Bariera Călărașilor. Acolo, a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți din care a făcut parte și părintele protopop Ștefan Constandache. În jurul orei 11.00, s-a plecat în procesiune, în dangăt de clopote, de la Catedrala „Nașterea Domnului”, pe Calea Călărașilor, până la Esplanadă, cu Icoana Bobotezei în frunte și cu Muzica Militară a Garnizoanei Brăila. Pretutindeni, Părintele Arhiepiscop i-a botezat și i-a binecuvântat pe brăileni, adresându-le cuvinte de îmbărbătare, iar la sosirea la Fântână preoții și toți cei prezenți au intonat vechiul imn al Bobotezei: „În Iordan botezându-Te, Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat...”.

 

„Haideți să facem bine!”

 

A urmat slujba de sfințire a Agheasmei celei Mari, oficiată de ierarhul Dunării de Jos, care și-a luat drept „ajutoare” câțiva copilași. ÎPS Arhiepiscop a avut alături un impresionant sobor format din 17 preoți. Au fost de față sute de brăileni, dar și oficialități militare și civile, în frunte cu primarul Brăilei, Marian Dragomir, viceprimarii Doinița Ciocan și Alexandru Jantea, prefectul Brăilei, Iulian Timofei, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, vicepreședinții CJ, Ionuț Ciprian Dobre și Ionel Epureanu, comandanți de mari unități, consilieri și șefi de servicii.

Rugăciunile ierarhului au umplut  văzduhul, răsunând până hăt, către celălalt mal al Dunării, iar vremea a fost una blândă, primăvăratecă.

„Tu Însuți, dar, iubitorule de oameni, vino și acum, cu pogorârea Sfântului Tău Duh, care sfințește toate, și sfințește și apa aceasta! Fă-o, Doamne, izvor de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, demonilor pieire, depărtarea puterilor potrivnice, pentru ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta din ea să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, vindecarea patimilor, sfințirea caselor și spre tot folosul”, s-a rugat ierarhul Dunării de Jos.

În predica zilei, ÎPS Arhiepiscop a rostit lucruri înțelepte, a îndemnat la bunătate și a explicat înțelesul profund al lucrării Sf. Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului. Nu în ultimul rând, ierarhul le-a mulțumit brăilenilor „pentru bunătate, pentru răbdare, pentru sprijinirea idealurilor de pace, pentru creșterea și educarea copiilor, pentru îngrijirea sănătății oamenilor”. „Haideți să facem bine!” a fost îndemnul ierarhului, rostit în fața sutelor de brăileni sosiți să ia apă sfințită și să se roage Domnului la început de an.

 

„Voi păstra Crucea Bobotezei acasă”

 

A urmat mult-așteptata întrecere pentru prinderea Crucii de Bobotează. Doi dintre concurenți au renunțat între timp, astfel că în final cinci dintre cei șapte brăileni înscriși pe listele Primăriei au plonjat în apele reci ale fluviului, ca să prindă Crucea de lemn aruncată în Dunăre de Înaltpreasfințitul Părinte Casian. Crucea a fost câștigată anul acesta de Marius Plopeanu, în vârstă de 40 de ani, militar de carieră la Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, care s-a înscris pentru prima dată la concurs.

„Este pentru prima dată când particip la întrecerea de Bobotează. M-am înscris pentru că, peste câteva zile, împlinesc 40 de ani și am zis să-mi rămână ca amintire. Ca un cadou de ziua mea. Voi păstra Crucea de Bobotează acasă. Îmi doresc să-mi aducă sănătate și bucurie”, a spus, vădit emoționat, Marius Plopeanu, militar la Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

Campionul Bobotezei de anul acesta a fost răsplătit cu premii în bani de către Primăria Municipiului Brăila și de către ierarhul Dunării de Jos. Daruri au primit toți cei cinci temerari care, în numele credinței, au plonjat, vineri, în apele Dunării, în aplauzele concitadinilor.

Demn de amintit este faptul că, la sărbătoarea Botezului Domnului, numai în municipiul Brăila, au fost împărțite peste 40.000 de sticle cu agheasmă (10.000 de sticle numai pe Espalnadă). În total, în toată Eparhia Dunării de Jos, sute de voluntari au pregătit peste 100.000 de sticle cu agheasmă, cu binecuvântarea ierarhului, pentru a fi date în dar credincioșilor.  

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro