Mergi la conţinutul principal
Tânăr brăilean, student în paralel la Teatru, Muzică şi Limbi Străine

Fenomen artistic la 21 ani

• este vorba despre Doru Ciutacu, un artist care a adunat până acum peste 200 de premii naţionale şi internaţionale • acesta studiază muzica de la 4 ani, ştie să cânte la pian şi chitară, joacă în piese de teatru, are la activ patru cărţi publicate şi îşi trăieşte visul în fiecare zi • ca actor a jucat în multe piese televizate, chiar şi în 7 filme muzicale, alături de artişti ca Jean Constantin, Alexandru Jula, Benone Sinulescu, Ileana Şipoteanu, Florin Pretorian sau Gabriel Dorobanţu • “Muncesc în fiecare zi pentru a fi azi, mai bun decât am fost ieri”, susţine Doru

 

Studiază muzica de la 4-5 ani, a terminat cu 10 Şcoala Populară de Artă din Bucureşti, a absolvit Liceul de Arte “Hariclea Darclee” din Brăila ca şef de promoţie, are peste 200 de premii naţionale şi internaţionale, cântă la pian şi chitară, joacă în piese de teatru, a publicat deja patru cărţi, iar în prezent este student în anul II la 3 facultăţi din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi: Muzică, Teatru şi Română-Engleză. Numele lui: Doru Ciutacu. Un nume sinonim cu talent, pasiune, perseverenţa. Altfel nu reuşim să ne explicăm cum la 21 de ani reuşeşte să fie implicat în atât de multe proiecte şi să fie mereu plin de energie. Iar dacă ziua ar avea mai mult de 24 ore ar face şi mai multe lucruri.

 

NOTĂ: Povestea lui Doru a aflat-o Florentina Drăgoi, o tânără din Brăila, studentă în primul an la Facultatea de Jurnalism din cadrul universităţii gălăţene. Ea a stat de vorbă cu tânărul artist şi ne-a abordat pentru a-i publica în paginile cotidianului “Obiectiv” materialul rezultat.

 

Un CV impresionant

 

Dorian Ciutacu s-a născut în Bucureşti. Destinul l-a adus la Brăila în urmă cu 7 ani şi de atunci viaţa lui este legată de “oraşul de la Dunăre”. Însă parcursul său artistic a început de mic, prima lui pasiune fiind muzica. Şi nu s-a rezumat doar la asta. A învăţat apoi să cânte la pian şi chitară, s-a apucat şi de teatru şi a început să cocheteze şi cu scrisul.

Primul său contact cu scena şi publicul a fost la Teatrul Naţional din Bucureşti, în cadrul unui spectacol spontan, interactiv, de improvizaţie, sub îndrumarea actorului Marian Râlea. Apoi au urmat numeroase spectacole, show-uri de televiziune în regia lui Titus Munteanu la TVR1, emisiuni-concurs, cum ar fi “Ploaia Steluţelor” (TVR1), “FreshMania” (Naţional TV) sau “Cu pile, fără pile” (TVRM). Un alt spectacol în care a jucat a fost la Teatrul “Ţăndărică” din Bucureşti, un spectacol pentru copii, în regia lui Ovidiu Cuncea, din cadrul Centrului de Excelenţă al României, proiect realizat cu copiii supradotaţi ai ţării, secţia Teatru.

Iar acesta este doar începutul CV-ului său impresionant. În 2011 şi 2012 a jucat ca solist în piesa “Macbeth” pe scena Operei Naţionale Bucureşti. “Am avut atunci marea bucurie să mă văd pe marele afiş, alături de soliştii de operă consacraţi”, ne-a declarat Doru. Un alt proiect a fost spectacolul “Vreau la Operă”, tot pe scena Operei din Bucureşti, unde a cântat alături de tenorul Robert Nagy. De asemenea, a jucat în multe piese televizate, chiar şi în 7 filme muzicale, alături de artişti ca Jean Constantin, Alexandru Jula, Benone Sinulescu, Ileana Şipoteanu, Florin Pretorian, Gabriel Dorobanţu şi alţii.

În 2016 a avut şansa să îl cunoască personal pe regizorul Radu Afrim, fiind selectat să joace în piesa de teatru “Suntrack, în căutarea sunetului pierdut într-un oraş cu soare” (2016-2018), pe scena Teatrului “Maria Filotti” din Brăila, un spectacol în care a şi cântat câteva piese. Tot în piesa “Suntrack” a jucat şi la Bucureşti, la Teatrul Odeon şi la Teatrul de Comedie.

Doru se ţine în continuare de teatru, în cadrul facultăţii fiind organizate multe piese şi concerte. Ba chiar tânărul a evoluat în câteva spectacole pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă “Nae Leonard” din Galaţi.

Atras de tot ce înseamnă artă şi fiind un tânăr serios, ambiţios şi meticulos, Doru a ales să studieze în paralel la trei specializări din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi: Facultatea de Arte Interpretare Muzicală (canto) şi Artele Spectacolului (actorie) şi Română-Engleză. Programul lui este unul extrem de încărcat şi pentru unii poate părea o nebunie să te trezeşti dis de dimineaţă, să alergi între cursuri şi să ajungi acasă seara târziu, însă Doru susţine că nu ar schimba nimic.

“Dimineaţa mă trezesc gândindu-mă cât de minunată este viaţa! Am foarte clar în minte ce vreau să fac, unde sunt şi unde vreau să ajung, şi cred că e suficient pentru a mă motiva pentru întreaga zi!”, ne-a spus tânărul.

Când vine vorba de artistul Doru, acesta ne-a spus că cel mai mult îşi doreşte să fie autentic:”Eu cred că mă caracterizează autenticitatea. Eu asta îmi doresc! Să fiu eu, să fiu autentic în tot ce fac, în tot ce spun şi în tot ce simt. De asta, şi în artă îmi doresc să fiu eu, Doru Ciutacu”

Şi desigur că în viaţa lui agitată au fost multe momente dificile, însă nu s-a pus niciodată problema să renunţe.

“Să renunţ? O, nu, niciodată! Indiferent cât de multe obstacole au fost, şi, în acest domeniu sunt multe, niciodată nu m-am gândit să renunţ. Până la urmă, obstacolele sunt făcute pentru a fi depăşite. Muncesc în fiecare zi pentru a fi azi mai bun decât am fost ieri. Mă consider foarte norocos, dar, în acelaşi timp, ştiu că norocul trebuie susţinut prin muncă”, susţine acesta.

 

“Fără teatru am fi mai săraci”

 

Actoria este o altă mare pasiune a lui Doru. Iar respectul lui pentru această artă se vede din felul în care răspunde când este întrebat “de ce trebuie să vină lumea la teatru?”.

“La teatru, impactul este direct, se creează momente unice, de neuitat. Spectatorul trăieşte emoţii pe care în faţa micului ecran nu le poate trăi. Teatrul e cu şi despre oameni, este un instrument de educaţie continuă pentru toate generaţiile. Mai este şi acea poezie a ambientului, a sălii... Cred că teatrul e un izvor nesecat de creativitate, inspiraţie şi autodescoperire. Fără teatru am fi mult mai săraci!”, susţine acesta.

În ceea ce priveşte viaţa de tânăr actor în România, Doru spune că este una interesantă, dar şi plină de provocări. Şi deşi se spune că nu sunt multe porţi în acest domeniu, el crede în şansa lui.

 

“Pentru mine scrisul e ceva natural”

 

Pe lângă muzică şi teatru, o altă pasiune de-a lui Doru şi un lucru la care este este talentat este scrisul. Deja patru dintre creaţiile lui au văzut lumina tiparului, trei cărţi de proză şi una de poezii: “Cadoul de Crăciun”, “Podul, jocul şi credinţa”, “Seminţe şi lacrimi printre ferestre deschise - Symbolide”, “Zâmbete concave”.

“Pentru mine scrisul e ceva natural, vine din mine, mă încarcă, deci îmi dă energie! Când încep să scriu mă bazez pe ce simt şi pe mesajul pe care vreau să îl transmit”, spune acesta.

Şi cum materialul acesta este scris de o studentă la Jurnalism, tânărul a precizat că a cochetat şi el la un moment dat cu acest domeniu.

 

Experienţa de la “Vocea României”

 

Cum Doru poate fi considerat un fenomen muzical prin prisma numeroaselor premii pe care le-a obţinut, anul trecut tânărul a participat şi la Vocea României, unde a ajuns în echipa lui Smiley.

“Experienţa de la Vocea României a fost o provocare. Am cunoscut mulţi oameni minunaţi, m-am bucurat să fac parte din acest proiect şi să lucrez direct cu Smiley. Au fost foarte multe preselecţii până am ajuns în etapa televizată, foarte mulţi tineri talentaţi. A fost destul de greu, dacă ne gândim la drum, emoţii, timpul alocat pregătirii etc. Şi, să fiu sincer, recunosc, m-am simţit foarte mândru de fiecare dată când am trecut în următoarea etapă”, a afirmat Doru.

Tânărul susţine că emisiunea l-a învăţat foarte multe lucruri iar ceea ce i-a plăcut cel mai mult este că la Smiley a simţit că toţi concurenţii erau o echipă. Da, erau într-un concurs, dar toţi participanţii se încurajau şi se susţineau reciproc, exact ca într-o familie. Şi ca în orice familie, au fost momente în care s-a distrat, a râs şi s-a bucurat la fiecare calificare mai departe în concurs, atât pentru el, cât şi pentru colegii lui. De asemenea, cântăreţul a primit şi sfaturi preţioase de la antrenorul lui, de care va ţine cont în viitor. Şi cum a avut ocazia să lucreze cu Smiley “omul”, nu am putut să nu îl întrebăm cum este acesta.

“Smiley e foarte simpatic, haios, aşa cum îl ştim şi de la televizor, destul de apropiat de oameni, un profesionist. Mie mi-a făcut o impresie foarte bună. Chiar mi-ar plăcea să lucrăm împreună, şi, de ce nu, poate chiar facem un proiect. M-am simţit foarte măgulit când a scris pe Facebook într-o postare a sa despre mine: «Veţi mai auzi de el!»“, a spus acesta.

Un alt lucru pe care am dorit să îl ştim de la Doru este cum îşi stăpâneşte emoţiile atunci când urcă pe scenă.

“Am încercat să nu îmi creez blocaje sau superstiţii. Cred în puterea lui Dumnezeu! Îmi construiesc înainte de a cânta o stare de linişte, de pace. Dacă înainte de a urca pe scenă simt oarecare emoţii, în momentul în care încep să cânt, emoţiile dispar şi acolo mă simt în elementul meu. Orice artist, indiferent de vechime, are emoţii, şi e firesc să fie aşa, pentru că, fără ele, nu poţi transmite. Ele pot fi controlate, nicidecum nu mă simt vreodată eu controlat de emoţii”, susţine acesta.

Deşi cântă de la 4 ani, Doru spune că nu se regăseşte într-un gen anume.

“Am mers până acum pe muzică uşoară, pop, dar îmi place şi muzica clasică, pe care o studiez acum la facultate. Sunt deschis la multe genuri muzicale. Îmi place de asemenea, foarte mult, să mă acompaniez la pian sau la chitară, în timp ce cânt cu vocea”, a declarat tânărul.

 

“Fii fericit cu tot ceea ce eşti!”

 

Fiind o prezenţă pe scenă încă de la o vârstă fragedă, Doru susţine că cel mai valoros lucru pe care l-a învăţat din industria mass-media este perseverenţa. “Să nu te laşi înfrânt, să mergi mereu mai departe!”, susţine tânărul.

Tocmai de aceea, le recomandă şi altor tineri talentaţi să creadă în ei şi să lupte pentru visele lor.

“Cred că cel mai important lucru e să fii fericit cu tot ceea ce eşti şi ceea ce faci, să iubeşti necondiţionat, cu toată fiinţa ta, oamenii din jur, pe tine însuţi, şi, bineînţeles, viaţa cu tot ce înseamnă ea!”, este mesajul lui Dorian Ciutacu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro