Mergi la conţinutul principal

"E important să petreci o perioadă departe de casă şi atunci îţi vei preţui mai mult familia, prietenii sau ţara"

Nu regretă că a venit aici, întrucât e de părere că din orice experienţă, fie ea rea sau bună, ai de învăţat ceva.  Este vorba de Natia Tsiramua, proaspătă absolventă de Psihologie, aflată în Brăila de aproape patru luni.

- Ei bine, începe prin a spune cum ai aflat de acest proiect şi de ce ai ales România?
- O prietenă de-a mea este membră a organizaţiei de voluntariat din ţara mea şi de la ea am aflat despre acest proiect. Mi-a surâs de la început ideea de a fi voluntar într-o ţară străină, aşa că am trimis CV-ul şi scrisoarea de intenţie acelei organizaţii, apoi am ales acest proiect atât pentru că România este destul de aproape de ţara mea, cât şi pentru că e destul de asemănător cu ce am mai făcut până acum.
- În alte cuvinte, de ce te ocupi aici?
- Depinde. Împreună cu echipa mea mergem în grădiniţe, şcoli generale şi licee. În primele două desfăşurăm diferite tipuri de activităţii cu copiii, utilizând metodele educaţiei non-formale, iar în licee promovăm Sistemul European de Voluntariat şi încercăm să îi atragem pe tineri în astfel de proiecte.
- Ai mai participat şi la alte proiecte asemănătoare până acum?
- Da, în timpul facultăţii am făcut voluntariat cu copii cu dizabilităţi şi am făcut parte dintr-o organizaţie care se ocupa cu drepturile omului. După terminarea studiilor, am participat atât la un proiect prin care ajutam femeile fără prea multe oportunităţi să îşi formeze o carieră, cât şi la diferite traininguri, tot în domeniul voluntariatului.

"În Brăila sunt foarte multe biserici, la fel ca şi în Tbilisi"

- Care a fost prima impresie pe care ţi-ai format-o când ai ajuns aici? Te aşteptai să găseşti ceva anume?
- După un drum de 12 ore, am ajuns în România pe la miezul nopţii, iar a doua zi dimineaţă a trebuit să plecăm la Predeal pentru o primă întâlnire care să ne pregătească pentru următoarele luni ce le vom petrece aici. Prin urmare, nu am apucat să vizitez Brăila chiar după ce am ajuns, dar zona de munte unde am fost atunci m-a făcut să mă simt ca acasă. Cât despre oraş, îmi plac arhitectura veche şi faleza Dunării... pe de altă parte, mi se pare că străzile sunt murdare şi multe clădiri au nevoie de reconstrucţie. Oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de oraş, să încerce cumva să schimbe lucrurile care nu sunt în regulă. Ceea ce vreau să spun e că ei au puterea să facă asta, iar aici ar trebui să dau exemplul ţării mele unde, în 2003, mii de oameni au încercat să schimbe situaţia de atunci într-un mod paşnic. Şi pot să spun că au reuşit.
- În ce sens ţi se pare diferită Brăila faţă de oraşul tău?
- În primul rând, Tbilisi e capitală, şi de aici vin foarte multe diferenţe.. e mai curat, e un oraş viu, energic, plin de tineri şi de locuri unde ei pot să îşi petreacă timpul liber. Însă o asemănare pe care am observat-o e că în Brăila sunt foarte multe biserici, la fel ca şi în Tbilisi.
- Prin urmare, ţi-ar plăcea să locuieşti aici?
- Ştii, oraşul ăsta are ceva care te face să rămâi aici, nu pot să explic ce. Poate faptul că viaţa de aici este destul de liniştită şi de calmă faţă de alte oraşe. Oricum, rămân la părerea că oricât de mult ai călători, în final tot acasă te simţi în largul tău, doar nicăieri nu e mai bine ca acasă.

"Am învăţat să trăiesc departe de cei dragi"

- De când eşti aici, ce îţi lipseşte cel mai mult?
- Sincer, totul.. chiar şi lucrurile cărora înainte nu le dădeam importanţă îmi lipsesc acum. Părerea mea e că e foarte important să petreci o perioadă departe de casă şi atunci îţi vei preţui mai mult familia, prietenii sau ţara ta.
- Ai învăţat ceva în timpul petrecut până acum aici?
- Desigur; în primul rând, mi-am dat seama că trebuie să am mai multă încredere în mine, pentru că aici fiecare din noi este pe cont propriu. Dacă îţi doreşti cu adevărat să reuşeşti, trebuie să te ambiţionezi şi va fi bine în final. Totodată, am trecut prin multe experienţe pe care nu le voi uita curând. Am învăţat să trăiesc departe de cei dragi, care mă ajutau mereu când aveam nevoie, să trec peste dificultăţi. Şi toate astea m-au făcut mai puternică şi mai independentă.
- Cum te înţelegi cu voluntarii români? Dar cu cei străini?
- Voluntarii români sunt cu adevărat minunaţi, nu îmi pot imagina cum m-aş descurca fără ei, ne sunt mereu alături când avem nevoie de ei. Iar despre cei străini, pot spune acelaşi lucru. Sunt norocoasă că i-am întâlnit, iar relaţiile dintre noi se bazează pe înţelegere, respect şi ajutor reciproc. Pe fete, cu care împart acelaşi apartament, simt că le-am cunoscut de o viaţă. Mi-am făcut mulţi prieteni cu care vreau să păstrez legătura şi după ce voi pleca de aici.
- Ai observat aici lucruri ciudate, în comportamentul sau în obiceiurile oamenilor?
- Da, mi s-a părut nu neapărat ciudat, cât neobişnuit şi nou să văd că voi vă pupaţi pe obraji când vă întâlniţi. Săptămâna trecută am fost în Georgia pentru câteva zile şi am descoperit că m-am obişnuit să fac şi eu acelaşi lucru. (Interviu realizat de Irina SIMA)

Natia a ajuns la Braila prin Programul Comunitar "Tineret în Actiune", implementat de A.N.M.R.F "Louis Pasteur" Braila - Club "Voltin", proiect finanţat şi cu susţinere din partea Comisiei Europene. Reprezentanţii "Voltin" spun că în cadrul acestui program poate aplica orice tânăr cu vârsta între 18 şi 30 de ani, care doreşte să aibă experienta unui stagiu de voluntariat într-o ţară europeană. Pentru aceasta trebuie doar să contacteze Clubul "Voltin", acreditat pentru Serviciul European de Voluntariat la adresa: Str. Împaratul Traian nr.7 sau la adresa de e-mail: club_voltin@yahoo.com.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro