Mergi la conţinutul principal

După decenii de suferință, ruine readuse la viață. Noul proprietar al Consulatului Italiei va restaura imobilul vechi de un secol și jumătate

* scoasă la licitație, în urmă cu trei ani, de către Ambasada Italiei, pentru suma de 86.000 de euro, clădirea veche de pe Campiniu, colț cu B-dul Cuza, se află acum în proprietatea unei persoane private * "Clădirea a fost achiziționată de un investitor privat care intenționează să o reabiliteze pe propria cheltuială", ne-a precizat primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir * în urmă cu 100 de ani, în "patria grânelor" erau nouă consulate

 

 

 

Construită în jurul anului 1880, clădirea fostului Consulat al Italiei la Brăila nu mai poartă panourile de avertizare "Pericol de prăbușire", care le dădeau fiori micuților de la Grădinița "Rază de soare", de vizavi. Mai mult, după mai bine de două decenii de suferință - ca să nu mai punem la socoteală perioada comunistă - ruinele consulatului vor fi readuse la viață. Noul proprietar intenționează să reabiliteze imobilul situat în Centrul Istoric al orașului, pe strada Campiniu colț cu B-dul Alexandru Ioan Cuza, motiv pentru care a evacuat molozul, sticla spartă și mizeria acumulată de ani buni pe veche proprietate, populată, cândva, de chiriașii DSP și de boschetarii care, la un moment dat, au și incendiat-o.

Contactat ieri, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, ne-a confirmat faptul că imobilul are, în sfârșit, un nou proprietar care intenționează să redea strălucirea de altă dată a Consulatului, dacă acest lucru mai este posibil. "Clădirea a fost achiziționată de un investitor privat, care inteționează să o reabiliteze pe propria cheltuială", ne-a precizat edilul șef al Brăilei.

Arhitectul șef al municipiului, Corina Anghelescu, ne-a confirmat, de asemenea, faptul că noul proprietar al Consulatului Italiei la Brăila face curățenie în imobil, lucrări de mică anvergură pentru care nu este necesară eliberarea unei autorizații. Asta după ce Primăria Municipiului a renunțat la exercitarea dreptului de preemțiune.

Lăsat în paragină mai bine de douăzeci de ani, după ce a revenit în proprietatea Ambasadei Italiei la București, imobilul de pe Strada Radu S. Campiniu, colț cu B-dul Al. I. Cuza a fost, cândva, o bijuterie arhitectonică a Brăilei. Construită în jurul anului 1880, clădirea a găzduit, ani la rând, Consulatul Italiei la Brăila, fiind mai apoi confiscată și trecută în proprietatea statului comunist. La doi ani de la finele Primului Război Mondial, în anul 1921, ființau la Brăila nouă consulate (Consulatele Italiei, Angliei, Belgiei, Franței, Greciei, Norvegiei, Portugaliei, Spaniei și Suediei).

În perioada regimului comunist, vechiul consulat a făcut parte din fondul locativ al municipalității, fiind locuită de mai multe familii. După '89, însă, cădirea a fost revendicată de Ambasada Italiei la București, fiind mai apoi lăsată de izbeliște. Oamenii străzii au furat tot ce se putea fura din interior - sobe, obiecte de feronerie, ferestre etc - ba, la un moment dat, au și incendiat clădirea. Fiind atât de degradat încât risca să se prăbușească peste trecători, imobilul a ajuns o pacoste pentru brăileni, iar Primăria a solicitat în repetate rânduri proprietarului să ia măsuri pentru consolidarea sa. Singurul lucru pe care l-a făcut acesta a fost să monteze niște plase care să împiedice desprinderea tencuielii și să monteze două afișe care avertizau trecătorii să mențină distanța, pentru că există risc de prăbușire. În vara anului trecut, o furtună a smuls pur și simplu o bucată de acoperiș din vechiul Consulat și a aruncat-o în stradă. Mare minune că nu a accidentat grav vreun trecător.

Clădirea fostului Consulat al Italiei la Brăila a fost scoasă la licitație în urmă cu mai bine de trei ani, în aprilie 2017, alături de alte proprietăți ale Italiei în România. Era vorba de un teren cu o suprafață de circa 470 de mp pe care era amplasată o clădire cu o amprentă la sol de 358 mp. Prețul de pornire fusese fixat la 86.446 euro.

Anul trecut, în iunie, municipalitatea intenționa să trimită o adresă proprietarului fostului Consulat prin care să-i aducă la cunoștință că imobilul transformat în ruine va fi impozitat cu 500% (așa-numita "taxă pe paragină"). Concomitent, Ambasada Italiei purta negocieri cu noul proprietar al clădirii, urmând să încheie actul de vânzare-cumpărare - lucru confirmat, la finele lunii iunie 2019, de avocatul George Alexandru.  

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro