Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

După 30 de ani, Brăila a ieşit din «fieful roşu»: Iohannis 33,24%, Dăncilă 31,12%

• pentru prima oară în istoria alegerilor, la Brăila, candidatul PSD a ieşit pe locul al doilea în primul tur de scrutin • ieri, Biroul Electoral Central a publicat rezultatele parţiale la Alegerile Prezidenţiale, iar în judeţul nostru lucrurile erau deja clare, voturile din cele 280 de secţii fiind centralizate • Klaus Iohannis a scos cel mai bun scor şi în judeţul Brăila, obţinând 42.633 voturi (33,24%), urmat de Viorica Dăncilă cu 39.907 voturi (31,12%), de Mircea Diaconu cu 15.577 voturi (12,15%) şi de Dan Barna cu 12.281 (9,58%)

 

Premieră pentru Brăila privind rezultatul votului din Turul 1 al Alegerilor Prezidenţiale: candidatul PNL pe primul loc. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat la nivel naţional, preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, a ieşit pe prima poziţie şi în judeţul Brăila, iar Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru Cotroceni, s-a clasat pe locul doi. Potrivit rezultatelor parţiale publicate, ieri, de Biroul Electoral Central ca urmare a centralizării voturilor din toate cele 280 de secţii, preşedintele în funcţie, Klaus Iohannis a obţinut 42.633 voturi (33,24%) în judeţul Brăila, urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă cu 39.907 voturi (31,12%). Pe locul 3 în topul voturilor în judeţul nostru se situează candidatul susţinut de Pro România şi ALDE, Mircea Diaconu cu 15.577 voturi (12,15%), urmat de candidatul USR - PLUS, Dan Barna cu 12.281 (9,58%). De asemenea, candidatul PMP, Theodor Paleologu, a obţinut 5.978 voturi la Brăila (4,66%), urmat de Ramona Bruynseels - 4.991 (3,89%), Alexandru Cumpănaşu - 2.419 (1,89%), Viorel Cataramă - 1.024 voturi (0,80%), Bogdan Stanoevici - 748 (0,58%), Cătălin - Sorin Ivan - 699 (0,55%), Sebastian-Constantin Popescu - 549 (0,43%), John-Ion Banu - 493 (0,38%), Ninel Peia - 485 (0,38%) şi Kelemen Hunor - 458 voturi (0,36%).

Potrivit datelor publicate de BEC, la Brăila avem un număr total de alegători în listele electorale permanente de 287.500, din care au fost prezenţi la urne 130.404. Trebuie subliniat că din numărul alegătorilor înscrişi pe liste  s-au prezentat la urne 121.204. De asemenea, 8.271 nu au fost cuprinşi în lista electorală permanentă, iar 929 au votat prin urna specială. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost de 128.242, în timp ce 2.159 voturi au fost nule.

 

La Alegerile Prezidenţiale 2014, Brăila a votat cu candidatul PSD

 

Surpriza rezultatului votului la Brăila este cu atât mai mare, dacă ne raportăm la Alegerile Prezidenţiale din 2014, când atât în turul 1, cât şi în turul al doilea, brăilenii au preferat candidatul social-democrat. Mai exact, în primul tur din 2014, candidatul PSD Victor Ponta a obţinut 51,54%, în timp ce Klaus Iohannis, susţinut de ACL, a avut doar 20,09%. Atunci, pe locul trei se afla Călin Popescu Tăriceanu, cu 6,03%, urmat de Corneliu Vadim Tudor cu 5,46%, Dan Diaconescu - 5,37%, Elena Udrea - 5,24%, Monica Macovei - 3,23%, Teodor Meleşcanu - 1,17%, Gabriel Brînză - 0,52%, Gheorghe Funar - 0,37%, Constantin Rotaru - 0,38%, Hunor Kelemen - 0,34%, Zsolt Szilagyi - 0,10% şi Mirel-Mircea Amariţei - 0,09%. Atunci, numărul total de alegători care s-au prezentat la urne în judeţul nostru a fost de 154.382, fiind 150.573 voturi valabil exprimate.

Situaţia privind susţinerea candidatului PSD s-a repetat şi în turul II în judeţul nostru. Ponta a obţinut un scor de aproape 58% la Brăila, în timp ce Iohannis obţinuse doar 42,05%, chiar dacă la nivel naţional câştigase alegerile pentru preşedinţia României.

 

Liderii brăileni ai partidelor, în două tabere: debusolaţi şi implicaţi

 

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au luat legătura, ieri, cu liderii organizaţiilor judeţene ale partidelor politice înscrise în alegeri, la scurt timp după publicarea rezultatelor parţiale pentru judeţul nostru. Dacă preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă şi şeful PSD Brăila Ion Rotaru s-au arătat “încălziţi” pentru încă o rundă de alegeri, ceilalţi lideri au vorbit cu un uşor regret în legătură cu scorul obţinut de candidaţii pe care i-au susţinut.

“Este pentru prima dată când în primul tur candidatul Partidul Naţional Liberal câştigă alegerile la Brăila. Este un lucru important pentru noi, care transmite un mesaj cu privire la ceea ce îşi doresc brăilenii. Va fi luat în considerare pentru tot ceea ce urmează să facem noi în perioada următoare. Lupta va continua pentru turul 2, iar în aceste două săptămâni nu trebuie să neglijăm capacitatea PSD-iştilor de a se mobiliza şi de a încerca să recupereze acest handicap pe care îl au la Brăila. Dar aş vrea să le mulţumesc încă o dată celor care au votat cu Klaus Iohannis şi cu PNL. Votul lor a ajutat şi va ajuta la schimbarea culorii oraşului nostru”, a declarat Dănăilă, vizibil încântat.

La rândul său, şeful PSD Brăila a ţinut să le mulţumească susţinătorilor PSD şi să îi îndemne să voteze în turul al doilea cu Viorica Dăncilă. Cât despre rezultatul votului din Brăila: “Ne aşteptam să scoatem un scor bun. Sigur că am fi sperat să şi câştigăm. Dar diferenţa este de doar două procente la nivel de judeţ între candidatul liberal şi candidatul nostru, Viorica Dăncilă. Evident că ne mobilizăm pentru turul 2”, a declarat Rotaru, exprimându-şi speranţa că social-democraţii vor câştiga alegerile în turul al doilea.

Chiar dacă Mircea Diaconu, candidatul susţinut de Pro România şi de ALDE s-a clasat pe locul 3 la Brăila, deputatul Emilia Meiroşu (coordonator Pro România Brăila) a avut o poziţie destul de rezervată. Aceasta a precizat că încercarea partidului său a fost aceea de a le oferi oamenilor un candidat independent la preşedinţie, însă din păcate, românii au ales altceva. Deputatul nu a dorit să se pronunţe în privinţa susţinerii vreunui candidat dintre cei care au intrat în turul 2.

Destul de dezamăgit de scorul scos la Brăila de Dan Barna s-a arătat şi Cătălin Stancu, liderul USR Brăila. Acesta a punctat că se aştepta la un procent mai mare şi a precizat că se va analiza situaţia şi că partidul va fi mult mai bine pregătit la următoarele alegeri. Trebuie subliniat că Stancu a afirmat că el va vota în turul 2 pentru Klaus Iohannis şi i-a îndemnat şi pe susţinătorii USR-PLUS să procedeze la fel, pentru a evita ca Viorica Dăncilă să ajungă preşedintele României.

În ceea ce-l priveşte, preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea s-a arătat destul de mulţumit de scorul scos de Theodor Paleologu în Brăila, însă dezamăgit că acesta nu a fost votat în număr mai mare la nivel naţional. Şi Botea a precizat că PMP-iştii vor susţine candidatura lui Iohannis în turul al doilea. Însă acesta a dorit să tragă un semnal de alarmă privind posibile surprize la următorul scrutin din partea PSD-iştilor, dat fiind faptul că multe dintre voturile candidatului lor au mers către alte opţiuni în primul tur.
Categorie articol: 

Comentarii