Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Documentația pentru Podul peste Dunăre a fost trimisă la Bruxelles

* asta a declarat, vineri, la Brăila, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la Comitetul Executiv Județean al PSD * acesta a precizat că Guvernul încă nu are răspunsul oficial, însă din informațiile pe care le-a obținut, punctul de vedere al Comisiei Europene pentru proiectul investițional este unul favorabil * Teodorovici a anunțat că luni va urma o discuție la CNAIR pentru declanșarea procedurilor legate de plata exproprierilor pentru terenurile adiacente podului

 

 

Mega-proiectul investițional “Pod suspendat peste Dunăre” merge înainte și ar putea primi în curând finanțarea de la Uniunea Europeană. Asta a dat de înțeles, vineri, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, prezent la Brăila, alături de premierul Viorica Dăncilă, cu ocazia participării la Comitetul Executiv Județean al PSD. Acesta a afirmat că documentația privind cererea de finanțare a proiectului a fost trimisă la Bruxelles încă din data de 24 mai, astfel că, deși Guvernul încă așteaptă răspunsul oficial din partea Uniunii Europene, din informațiile pe care le are finanțarea a fost acceptată de Comisia Europeană.

Știți foarte bine, despre acest pod s-au vorbit foarte multe. Partea bună este că încep să se facă foarte multe lucruri bune. Când am fost ministru interimar la Fonduri Europene - ca să nu încep povestea de la început, cum s-a finanțat acest pod -, am trimis pe 24 mai cererea de finanțare la Comisia Europeană. Ăsta este un pas important. Al doilea pas important este că urmează să vină de la Comisia Europeană răspunsul la această aplicație. Chiar acum am verificat încă o dată cu ai mei colegi de la ministere, la Bruxelles, la Comisia Europeană este deja un punct de vedere favorabil. Urmează să vină decizia în mod oficial. Este în circuitul între servicii, pentru a se trimite o opinie, să zicem așa, favorabilă. Deci nu este niciun fel de problemă la Comisia Europeană, a declarat Teodorovici.

Ministrul a mai ținut să puncteze că sumele necesare pentru lucrările la podul peste Dunăre în 2019 au fost prinse în totalitate în buget, astfel că nu există niciun fel de problemă, existând fonduri și pentru plata avansului și pentru restul plăților programate până la finele anului.

“Un lucru și mai important este că dacă facem o vizită la pod, pe ambele maluri ale Dunării vedem foarte clar că este unul dintre proiectele la care se lucrează intens, la care se lucrează chiar înainte de grafic. Este unul dintre proiectele cu care o să se mândrească întreaga țară: podul este al treilea din Europa. Dar și complexitatea acestuia ridică foarte mult clasa, să spunem, pe care ai noștri constructori, și nu numai, cei care sunt implicați în această activitate, au motiv să se mândrească”, a mai punctat Teodorovici.

 

Vin și banii pentru plata exproprierilor

 

Tot cu această ocazie, ministrul Finanțelor Publice a declarat că va avea luni o discuție și la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), astfel încât să se facă și plata pentru exproprierea terenurilor din zona în care se construiește podul peste Dunăre și unde se vor realiza drumurile expres.

“Da, sunt câteva chestiuni pe care le-am discutat și cu domnul președinte Rotaru. Știți foarte bine că țin legătura de la centru cu colegii de pe ambele maluri ale Dunării, și la Tulcea, și la Brăila. O să discutăm luni la CNAIR pentru a declanșa procedurile care au mai rămas, fie pentru partea de exproprieri, fie pentru partea de păduri. Dar de la București se monitorizează, repet, pentru că este un proiect foarte important. Eu sunt și senator de Tulcea, lucrăm foarte bine împreună. Repet, acest proiect va fi în grafic fără niciun fel de întârziere. Se dau bani! Cum să nu se dea bani?! Mai lăsați asta cu neîncrederea că trebuie să fim încrezători în ceea ce urmează. Repet, și v-o spun foarte clar, și mă știți foarte bine: se vor da și banii pe exproprieri, și pe ce mai trebuie! Eu mă rog acum de constructor, i-am spus de foarte multe ori să depună toate documentele pentru a-și lua avansul. Mai sunt câteva lucruri de clarificat între ei. Chestiuni de-ale lor, tehnice. Dar repet, banii sunt prinși în buget. Ei lucrează foarte bine și mă bucură acest lucru. Proiectul va evolua exact cum spune în graficul de lucrări”, a mai adăugat Teodorovici.

La rândul său, prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat că plecând de la problemele semnalate de colegii din teritoriu, va realiza un grafic pentru miniștrii din Cabinet, astfel încât să meargă în teren și apoi să ofere soluții. Dăncilă a punctat că exproprierile din zona podului reprezinta una dintre țintele viitoarelor verificări.
Categorie articol: 

Comentarii