Mergi la conţinutul principal

Dincolo de aparenţe. Pasiunea ascunsă a politicianului Marian Dragomir

Îi vedem candidând, îi vedem la televizor, citim despre ei în ziare, îi vedem la catedră, în sălile de operaţii,  alergând după infractori, luptând pentru pace în teatrele de operaţiuni sau pur şi simplu plimbându-se pe stradă. Sunt oameni care ascund uneori nişte pasiuni minunate sau nişte poveşti de viaţă din care noi, restul, am avea ce învăţa. Astăzi, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" lansează o nouă rubrică "Dincolo de aparenţe", o rubrică menită să ne demonstreze tuturor că "Zero Limite" este o realitate. O realitate în care unii oameni au ales să trăiască. Eşti un astfel de om? Cunoşti o astfel de persoană? Contactează-ne! Ne poţi scrie pe adresa de e-mail: redactie@obiectivbr.ro, mesaj cu titlul "Dincolo de aparenţe".

Dincolo de cariera politică, Marian Dragomir, deputat PSD şi candidat la funcţia de primar al Brăilei, are o mare pasiune, iar întâmplarea face ca pasiunea lui să ofere şansa continuităţii pentru o îndeletnicire pe cale de dispariţie în zona noastră. Dragomir are pasiunea îngrijirii şi, mai ales, a altoirii pomilor fructiferi. Într-o curte cu suprafaţă generoasă, din comuna Chiscani, ce aparţine, de generaţii, familiei deputatului PSD, găsim o multitudine de plante de primăvară, înflorite şi învăluite în zumzet de albine, la fel cum sunt şi coroanele celor 309 pomi fructiferi: meri, caişi, peri, cireşi, cu o diversitate de soiuri fie româneşti fie străine. Marian Dragomir are o livadă în toată regula, de care se ocupă singur. "Doar eu mă ocup de pomi. Eu fac altoirile, eu fac tăierile de primăvară. Timpul liber mi-l dedic aproape în întregime acestor activităţi. Aceasta este forma mea de relaxare", ne-a mărturisit politicianul, iar ca să ne convingem că nu e doar o laudă fără acoperire ne-a arătat bătăturile de pe degete.
A învăţat să facă altoiri în urmă cu circa 10 ani, de la un prieten din Chiscani şi, deşi a terminat studii în domeniul juridic, s-a documentat despre domeniul horticol "devorând" zeci de cărţi de specialitate. "M-a prins această pasiune din dorinţa de a dezvolta soiurile tradiţionale şi pentru a-mi urma bunicii, de la care am deprins din copilărie dragostea pentru natură", ne-a mărturisit acesta, arătându-ne cel mai drag pom din livada sa: un măr plantat în urmă cu aproape 70 de ani, de bunicul său. "Fac tot posibilul să îl menţin în viaţă, îl dau cu var pentru a-l steriliza, iar până acum mi-a reuşit. Încă rodeşte şi ne oferă fructe extraordinar de gustoase. Din păcate, nu pot să precizez cu exactitate ce soi este. Am tot căutat, am întrebat, dar nu a putut să îmi spună nimeni ce soi e, denumirea s-a pierdut cu timpul...", spune Dragomir, fericit totuşi că, din bătrânul măr, a reuşit să altoiască până acum cinci pomi.
Deşi nu acum e perioada optimă pentru altoiri, Marian Dragomir ne-a făcut o demonstraţie. A luat o crenguţă înmugurită de pe un pom, a tăiat din ea o mică porţiune, apoi a crestat în formă de T scoarţa unui alt pom din livadă şi a pus sub ea altoiul, astfel încât acesta să se lipească de trunchiul pomului-gazdă. Crestătura se leagă, apoi, strâns cu o bandă, de preferinţă elastică, şi este lăsată aşa câteva săptămâni, până când altoiul se prinde de trunchi şi începe să crească din el o ramură care în timp se dezvoltă într-o creangă ce intră pe rod. Astfel, pe un trunchi de gutui, de exemplu, se poate pune un altoi de păr, iar de pe creanga care rezultă se vor recolta pere al căror gust este mai intens şi are ceva din aroma gutuilor.
"Mie îmi plac foarte mult perele, acesta este şi motivul pentru care am în curte 56 peri atât din soiuri noi: Roşioara de Cluj, Virgiliu Hibernal cât şi din cele vechi, a căror denumire s-a pierdut în negura timpului. Pentru diversitate am adus şi soiuri străine: San Giovani, din Italia, sau soiuri japoneze, cum ar fi Nijiseiki", ne-a spus Marian Dragomir.
Ce-i drept, livada acestuia poate răscoli orgoliul oricărui horticultor care se respectă. Pomii au coroane dirijate în aşa fel încât să se dezvolte mai mult pe orizontală decât pe verticală, iar producţiile sunt mai mult decât generoase. Dragomir spune că fructele culese din pomii săi întrec cu mult capacitatea de consum a familiei sale, astfel că numeroşi prieteni îşi fac aprovizionarea din livada sa. "Nu vând nimic, dau totul gratis rudelor şi prietenilor. Dacă aş vinde, probabil aş fi întrebat dacă am trecut această activitate în declaraţia de avere", spune pe un ton glumeţ deputatul.
Deşi are 10 ani de când a învăţat să altoiască pomii, Marian Dragomir mărturiseşte că întâmpină mereu probleme la altoirea cireşilor: "Altoirea la prun şi măr îmi reuşeşte în proporţie de 80-90%; la piersic şi cais 50%, dar niciodată nu mi s-a prins un altoi de cireş".
Parlamentarul găseşte îngrijirea propriei livezi ca fiind cel mai relaxant lucru. "Locuitorii acestei comune, Chiscani, îşi iubesc baştina, tradiţiile şi mai presus de tot cunosc ce înseamnă truda muncii. Tocmai de aceea, în acestă perioadă de primăvară, mă simt cel mai bine în livada mea, când totul înverzeşte şi se trezeşte la viaţă", adaugă Marian Dragomir.
Din păcate, puţini mai sunt cei care cunosc tainele altoirii pomilor. În judeţul nostru, cel puţin, Dragomir se numără printre ultimii maeştri ai acestei îndeletniciri străvechi. Pe vremuri, existau mulţi specialişti, şcoliţi în principal în cadrul Staţiunii de Cercetări Agricole Brăila. După desfiinţarea acesteia, însă, meseria începe să se piardă, şi dispare implacabil, odată ce bătrânii meşteri trec în nefiinţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro