Mergi la conţinutul principal
Brăilenii pot cumpăra lemne de foc direct de la ocoalele silvice

Criza de lemne ocolește Brăila

• potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Silvice Brăila, Iulian Scurtu, brăilenii, persoane fizice, pot cumpăra lemne de foc cu prețuri cuprinse între 80 și 400 lei/metru cub „direct de la sursă” • Ocolul Silvic Brăila, Ocolul Silvic Lacu Sărat și Ocolul Silvic Ianca au vândut, anul acesta, către populație peste 12.000 metri cubi de lemn de foc, dintr-un total planificat de 13.000 mc • ar mai fi 1.000 mc disponibili, însă reprezentanții Direcției Silvice spun că această cantitate se poate suplimenta, dacă există cerere •  la începutul lunii octombrie, prețul pentru un metru cub de lemn a fost plafonat la 400 de lei, pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş • a fost plafonat, de asemenea, prețul pentru peleții și brichetele de lemn din marile magazine

 

Brăilenii pot achiziționa lemne de foc direct de la ocoalele silvice ale Direcției Silvice Brăila, cu prețuri pornind de la 80 de lei metru cub, în condițiile în care, la nivel național, se prefigurează o penurie de materiale lemnoase necesare pentru încălzirea locuințelor - lemn, peleți sau rumeguș. Asta după ce, la începutul lunii octombrie a.c., guvernul Ciucă a plafonat prețul lemnului la 400 de lei metru cub pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș.

„În vederea aplicării în mod complet și unitar a prevederilor Codului Silvic, în speță, art. 59 lit. a, respectiv art. 60 lit. d, deplin armonizate contextului socio - economic actual, Direcția Silvică Brăila vinde lemn de foc direct către populație, prin cele trei ocoale silvice subordonate - Ocolul Silvic Brăila, Ocolul Silvic Lacu Sărat și Ocolul Silvic Ianca. Persoanele fizice interesate să achiziționeze lemn de foc au posibilitatea să depună cereri direct la ocoalele sus-menționate”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Brăila, jurist Iulian Scurtu.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu reglementările în vigoare, lemnul de foc (lemn pentru încălzire, care nu poate fi folosit pentru alte utilizări și prelucrări industriale superioare, cum ar fi obținerea de furnire, cherestele etc.) poate fi valorificat direct către populație, unități de interes local finanțate integral sau parțial de la bugetul de stat ori de la bugetul local, care nu desfășoară activități economice în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociațiilor și fundațiilor.  

Pentru anul 2022, Direcția Silvică Brăila a valorificat prin vânzare directă către populația municipiului și județului un volum de 12.000 metri cubi de lemn, dintr-un total planificat de 13.000 metri cubi, cu prețuri variind între 130 lei/metru cub și 400 lei/metru cub, în funcție de specie, tipul de tăiere și locul unde este amplasat. Grămezile de crăci de lemn se vând chiar și cu mai puțin. Chiar dacă, teoretic, ar mai fi disponibili doar 1.000 mc pentru acest an, reprezentanții Direcției Silvice ne-au declarat că, dacă va exista cerere, această cantitate se poate suplimenta.

Potrivit informațiilor care ne-au fost oferite, prețurile pentru un metru cub de lemn de foc, calculat în funcție de speciile de arbori aflați în administrarea instituției, sunt următoarele: salcie, plop, alte specii diverse moi: 130 lei metru cub; cvercinee  (stejar pedunculat, gorun, stejar brumăriu): 250 lei metru cub; salcâm: 400 lei metru cub; frasin: 250 lei metru cub; diverse specii de lemn tare: 200 lei metru cub; grămezi crăci diverse lemn tare: 80 lei metru cub; grămezi crăci diverse lemn moale: 80 lei metru cub. 

„Persoanele interesate de achiziționarea de lemne de foc pot adresa cereri direct pădurarilor cantonați în zona localităților de reședință sau ocoalelor silvice încadrate ca subunități ale Direcției Silvice Brăila, la următoarele adrese: Ocolul Silvic Brăila, situat pe Strada Golești nr. 29, municipiul Brăila; Ocolul Silvic Lacu Sărat, situat pe Strada Principală nr. 50, localitatea Vărsătura, județul Brăila; Ocolul Silvic Ianca, situat pe Strada Gării nr. 3, oraș Ianca, județul Brăila”, a mai precizat sursa citată. 

Reamintim că, urmare a solicitării premierului Nicolae Ciucă, prețul pentru lemn a fost plafonat, la începutul lunii octombrie, la 400 de lei pe metru cub, pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase necesare pentru încălzire în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș. Totodată, s-au plafonat prețurile finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn - maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus și pelete din lemn - maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus. Distribuitorii de astfel de produse au fost nemulțumiți de măsura adoptată de guvern, nu și românii care se încălzesc cu lemne.

„Este o decizie așteptată în peste 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metru cub, la 1.500 de lei/tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți. Prețurile includ TVA. Este un sistem de măsuri care să-i sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine”, a declarat, la acea dată, prim ministrul Nicolae Ciucă.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice şi unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităților de cult. Totodată, măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanță adoptat de guvern.

În aceste împrejurări, potrivit specialiștilor, se anunță o penurie de lemne de foc în România. Distribuitorii au anunțat, deja, că nu mai pun pe piață lemne de foc pentru populație. Vor să beneficieze de compensarea prețului, la fel ca în cazul energiei. În ultimul an, la nivel național, prețul lemnelor de foc s-a dublat, de la 300 pentru un metru cub, până la 600-700 de lei la începutul toamnei. O familie folosește, în medie, în jur de 10 metri cubi de lemne pentru a încălzi două camere, într-o iarnă care nu este foarte friguroasă. Potrivit celor mai pesimiste prognoze, în prima etapă va dispărea lemnul de foc, brichetele de lemn și peleții din oferta marilor retaileri, iar prețurile vor crește alarmant de mult.

Din fericire, Direcția Silvică Brăila are suficient lemn de foc pentru populație, la prețuri accesibile pentru toate familiile care locuiesc la casă, fie în municipiu, fie în mediul rural. 

 

Lemne din belșug și la punctele de vânzare improvizate prin cartiere

Lemne de foc se găsesc din belșug și la punctele de vânzare improvizate în diverse curți private de prin cartierele mărginașe ale municipiu. Astfel, în cartierul Chercea se găsesc lemne de cumpărat din alte surse decât Direcția Silvică în zona pieței  Doi Cocoși, în zona intersecției străzii Comuna din Paris cu Șoseaua Focșani, pe strada Brazdei sau Șoseaua Baldovinești. La toate aceste depozite private erau, la sfârșitul săptămânii trecute, aceleași prețuri: 370 lei per metru cub pentru lemne deja tăiate, cu transport inclus, și 350 lei/mc pentru lemne întregi, inclusiv transport. Ca sortimente, se găseau lemne din stejar și fag, uscate, mai puțin uscate și verzi. Se putea remarca la fața locului că nu prea există cerere. Comercianții se cam ”băteau de muscă” în așteptarea clienților, în timp ce grămezile de lemne din fața curților respective erau destul de consistente. Asta în condițiile în care de lemne de foc au nevoie familiile care n-au avut posibilitatea să se racordeze la rețeaua de gaze. E vorba, în general, de persoane vârstnice, care așteaptă pensia pentru a cumpăra câțiva metri cubi de lemne pe care le drămuiesc în așa fel încât să ajungă pentru o perioadă cât mai mare de timp.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro