Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Coronavirusul «loveşte» politicienii brăileni: liberalii în autoizolare la domiciliu

• liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a anunţat printr-un comunicat de presă că atât el, cât şi deputaţii Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă s-au autoizolat la domiciliu • aceştia au participat la o şedinţă cu senatorul Vergil Chiţac, care a fost depistat pozitiv cu coronavirus • senatorul PSD Ion Rotaru s-a arătat extrem de îngrijorat de situaţia politică din România în contextul în care nu există un Guvern plin, iar virusul COVID-19 a pătruns în Parlamentul României • Rotaru chiar a vorbit despre necesitatea, din punctul său de vedere, de a se decreta stare de urgenţă

 

Situaţie fără precedent în România, şi mai nou, chiar pe scena politică brăileană. În contextul în care în fiecare zi apar noi cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, vineri, s-a aflat că şi în Parlamentul României un senator PNL a fost depistat pozitiv cu coronavirus. Este vorba despre senatorul Vergil Chiţac, care a participat recent la o întâlnire unde au fost prezenţi şi toţi membrii din conducerea PNL Brăila. Astfel, Alexandru Dănăilă, preşedintele liberalilor brăileni, a anunţat vineri că a luat decizia să se autoizoleze acasă, la fel ca deputaţii Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă, dar şi alţi membri din conducerea organizaţiei locale a partidului.

“Activitatea filialei va continua, comunicarea va avea loc prin teleconferinţă”, au mai spus liberalii. 

Îngrijorător este că această situaţie are loc în condiţiile în care premierul desemnat Florin Cîţu a anunţat joi că îşi depune mandatul, iar în prezent România funcţionează cu un Guvern interimar şi cu un Parlament unde deputaţii şi senatorii sunt testaţi pentru a vedea dacă au sau nu coronavirus. Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat vineri pe Ludovic Orban pentru poziţia de prim-ministru, ca urmare a discuţiilor cu partidele parlamentare, urmând ca votul pentru învestire să aibă loc astăzi, în condiţii speciale. Însă parlamentarii PNL Brăila nu vor putea participa, pentru a nu încălca legea, iar în această situaţie se află mai mulţi aleşi din ţară.

 

Rotaru propune decretarea stării de urgenţă

 

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a vedea dacă s-a întâlnit cu senatorul  Vergil Chiţac, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a afirmat că nu a luat contact direct cu acesta, însă la fel ca mulţi alţi colegi a fost prezent în plen.

“Am văzut şi eu informaţia asta. Sigur că în Parlament interacţionezi. E greu să reconstitui un circuit sau cu cine ai interacţionat. Dar e limpede faptul că fiind într-o sală, fiind Comisii, fiind săli mai mici, te întâlneşti cu colegii în diverse momente şi situaţii. E o problemă destul de serioasă care din păcate vine şi pe ceea ce spuneam zilele trecute, pe o criză politică şi pe un Guvern care nu îşi face treaba. Nu ştiu ce să spun din punctul ăsta de vedere. Sigur că numărul de parlamentari... oamenii aceştia sunt din zone diferite din ţară, vin din zone diferite, se întâlnesc cu tot ce înseamnă salariaţii parlamentului. Au fost acolo o serie întreagă de vizitatori. S-a luat măsura de a sista tot ce înseamnă vizite, începând de zilele trecute. Am văzut că se iau nişte măsuri de dezinfecţie. Mai mult, sigur că da, cred că ar trebui văzut care sunt măsurile de luat în continuare, legat de acest caz care e posibil să fi determinat infectarea şi altor colegi”, a declarat Rotaru, cu precizarea că de joi seară a revenit în Brăila.

Senatorul brăilean s-a arătat foarte îngrijorat de contextul politic actual şi de evoluţia cazurilor de persoane infectate cu coronavirus. Acesta a afirmat că în opinia sa preşedintele României ar trebui să ia foarte în serios să decreteze stare de urgenţă.

“Cert este faptul că ar trebui luate măsuri urgente şi severe din punctul meu de vedere. Adică probabil că în situaţia în care lucrurile merg şi au o evoluţie, ar trebui decretată starea de urgenţă! Pentru că am văzut că Bulgaria a făcut-o la un număr de 23 de cazuri. Noi avem deja vreo 70 din ce am văzut la ştiri. Or, în condiţiile astea, atât timp cât nu ai niciun control privind modul în care se respectă autoizolarea, carantina şi toate celelalte lucruri, ar trebui să fie luate măsuri ferme, pentru că nu e de joacă!

Iar apropo de situaţia legată de Guvern, este exact ceea ce am spus şi în discuţia de zilele trecute. Un gest de iresponsabilitate majoră, având în vedere mai ales situaţia aceasta cu coronavirusul. Ar fi trebuit să avem un guvern stabil care să gestioneze fără niciun fel de restricţii şi de, eu ştiu, posibilitatea de a fi contestate anumite decizii. Şi din perspectiva asta, iată că avem o problemă mare ca ţară. Dacă e să căutăm vinovaţii nu am rezolvat nimic, deşi e clar că vina le aparţine celor de la PNL. Însă e foarte delicat, să vedem în continuare o evoluţie a lucrurilor din punct de vedere al întâlnirilor pe care ar trebui să le facem noi în comisii, în plen, în Parlament, să dăm un vot. E destul de delicată şi de complicată situaţia”, a mai adăugat Rotaru.

Contactat după anunţul preşedintelui României că votul pentru investirea Guvernului Ludovic Orban II s-ar putea da sâmbătă, senatorul brăilean nu a mai răspuns la telefon pentru a preciza dacă se va afla sau nu la Parlament.

 

Varga şi Ioniţă nu vor participa la investirea Guvernului

 

Deputatul PNL Antoneta Ioniţă a postat pe reţelele de socializare că s-a autoizolat la domiciliu deoarece a intrat în contact cu senatorul  de Constanţa Vergil Chiţac, astfel că nu a dorit să infecteze la rândul său pe altcineva. Aceasta a adăugat că a anunţat Direcţia de Sănătate Publică Brăila şi aştepta să i se recolteze probe pentru a vedea dacă este sau nu infectată.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” deputatul Vasile Varga a precizat că a telefonat la rândul său şi a anunţat autorităţile, iar în prezent se află autoizolat la domiciliu. Liberalul a precizat că în aceste condiţii nu poate participa la votul de investire al Guvernului.
Categorie articol: 

Comentarii