Mergi la conţinutul principal

Controale la Brăila după scandalul din ”azilele groazei”

* autoritățile brăilene au anunțat demararea controalelor în centrele persoanelor vârstnice și persoanelor adulte cu dizabilități, precum și în cele destinate copiilor * desigur, totul ca urmare a ororilor descoperite în cele trei cămine de bătrâni din Voluntari și Ilfov, unde peste 100 de persoane vârstnice au fost găsite maltratate, cu lovituri, nehrănite * conform datelor oficiale, în județul Brăila funcționează 52 de astfel de stabilimente, care vor fi verificate în aceste zile de către autoritățile statului * până acum, controalele au fost aproape inexistente

 

 

 

 

Ordinul premierului Ciolacu a fost pus în aplicare. După scandalul ”azilele groazei” au început controalele în toate centrele de îngrijire din Brăila și din întreaga țară. Informația a fost confirmată ieri, atât de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brăila cât și de Prefectura Brăila, instituția care, practic, coordonează întreaga activitate la nivel de județ. Numai în Brăila vorbim de un număr de 52 de centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice și persoanelor adulte cu dizabilități, precum și cele destinate copiilor, de stat și private, la care au început verificări începând de luni, 10 iulie.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Prefectura Brăila, în județul nostru au fost dispuse controale cu echipe mixte din cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Brăila, Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila, Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, precum și din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila. Așadar, vorbim de acțiuni comune, anunțate, care vor continua pe tot parcursul acestei săptămâni. În acest context, reprezentantul Guvernului în teritoriu menționează că a organizat o ședință de lucru la sediul instituției, cu membrii comisiei constituite cu scopul de a verifica și identifica toate problemele existente în cadrul centrelor menționate anterior. ”Am solicitat șefilor instituțiilor implicate în acțiunea de control corectitudine, obiectivism și simț de răspundere și, totodată, să mă informeze, de îndată, despre orice problemă constatată în aceste centre. Totodată este esențial să se acționeze cu celeritate și, acolo unde este cazul, reprezentanții acestor stabilimente să beneficieze de sprijinul instituțiilor pentru remedierea situației astfel încât rezultatul controlului să ducă la un mediu sigur pentru persoanele cazate în centrele rezidențiale. Scopul acestei acțiuni este acela de a evalua condițiile de îngrijire, de a verifica normele și standardele impuse pentru cei cazați în astfel de instituții. Nu voi tolera și nu voi accepta abuzurile și umilirea celor aflați în nevoie ”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.

 

Până acum s-a făcut câte un singur control tematic pe an

Contactat și întrebat câte controale tematice au loc anual, în aceste de centre și când a fost ultimul efectuat la Brăila, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila a precizat că de regulă, inspectorii sanitari organizează un singur control tematic pe an în astfel de stabilimente. ”Urmărim aplicarea legislației în domeniu. Ultimele controale au fost făcute la sfârșitul anului trecut, dacă nu mă înșel. Controale tematice cam o dată pe an se organizează, dar sunt controale și atunci când apar sesizări, deci sunt mai multe controale pe an, nu doar cele tematice” a declarat pentru ”Obiectiv”, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină. Multe dintre aceste sesizări despre care spune directorul DSP Brăila au făcut, de-a lungul timpului, și obiectul unor anchete publicate în cotidianul ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, atât în 2017 cât și în 2019.

 

Cum și-a bătut joc de zeci de bătrâni un grup infracțional organizat

După cum se știe, controalele de acum vin ca urmare a abuzurilor la care au fost supuși cei peste 100 de bătrâni maltratați și înfometați din Voluntari și Ilfov și tot după niște anchete jurnalistice. O operațiune premeditată, pe bani mulți, care s-a petrecut sub ochii autorităților statului. Și nu de ieri de azi. De ani de zile! Mai exact, din 2020, când cei care dețin aceste centre au format un grup infracțional organizat, iar de atunci au reușit să obțină un profit ilegal de peste 5 milioane de lei. Sume încasate din plățile făcute pentru întreținerea acestor vârstnici, găsiți nemâncați, cu răni pe corp și în condiții greu de imaginat. Astfel, conform DIICOT, după perchezițiile la centrele pentru persoane vulnerabile, 24 de persoane au fost reținute și două plasate sub control judiciar. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiți, beneficiarii au fost supuși la tratamente inumane ori degradante, fiind lipsiți de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui bătrân în parte, prin lipsa asigurarării igienei celor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro