Mergi la conţinutul principal

Controale. Firmele de curierat, în vizorul inspectorilor ITM

* la nivelul întregii ţări, inclusiv la Brăila, sunt programate ample acţiuni de control la firmele de curierat, pentru verificarea modului în care sunt respectate normele de securitate şi sănătate în muncă * potrivit Inspecţiei Muncii, transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produc cele mai multe accidente de muncă, ajungându-se până la deces *

 

 

 

Ample acţiuni de control ITM până în trimestrul IV 2022, pentru verificarea modului în care se respectă normele de securitate şi sănătate în muncă la curieratul de mărfuri en-gros şi en-detail. Campania se va desfăşura conform metodologiei transmise tuturor Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din ţară, de către Inspecţia Muncii Bucureşti, iar grupul ţintă este reprezentat de angajatorii care desfăşoară activităţi conform Cod CAEN 5320 ("Alte activităţi poştale şi de curier"), angajatorii care desfăşoară activităţi economice privind primirea, prelucrarea, transportul şi distribuirea scrisorilor, pachetelor şi coletelor (de tip poştal) de către firme ce desfăşoară activităţi în afara obligativităţii serviciului universal. Sunt incluse serviciile de livrare la domiciliu.

"În perioada pandemiei, serviciile de livrare la domiciliu au crescut. Zilnic, în trafic sunt prezenţi curieri aparţinând diferitelor firme care prestează servicii de curierat care sunt expuşi la riscuri majore în aglomeraţia urbană, putând fi angrenaţi în evenimente de trafic care pot avea consecinţe grave pentru sănătatea lor. Curierul este elementul care face legătura între furnizorii de produse, partenerii acestora din mediul de afaceri (restaurante, magazine, etc.) şi clienţii utilizatori, de multe ori, prin intermediul unor platforme informatice", precizează, într-un comunicat, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire.

Potrivit Inspecţiei Muncii, transportul de marfă este unul dintre sectoarele de activitate în care se produce un număr semnificativ de accidente de muncă (locurile 3 şi 4 din ultimii ani), uneori ajungându-se până la deces. O pondere mare în numărul accidentaţilor în muncă o au lucrătorii care se accidentează în condiţiile în care vehiculul se află în staţionare, în timpul operaţiunilor de încărcare-descărcare la sediul beneficiarului transportului.

"Activitatea de prevenire a acestor accidente este o problemă care trebuie să primeze, având în vedere numărul de vehicule implicate, diversitatea acestora, tonajul de marfă transportat şi avântul luat de activitatea de livrare la domiciliu. O mai bună coordonare a activităţii de prevenire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, realizată de angajatorii implicaţi, precum şi de lucrătorii care au diferite sarcini de muncă şi care acţionează conform instruirii primite este punctul de plecare esenţial pentru prevenirea accidentelor de muncă", a mai precizat inspectorul şef al ITM Brăila.

Iată şi câteva dintre obiectivele acţiunii de control: diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale de către angajatori; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în societăţile comerciale care au acest obiectiv de activitate, realizarea şi implementarea evaluării riscurilor de către angajator în ceea ce priveşte expunerea în trafic a curierilor; asigurarea de către angajator a unei instruiri suficiente şi adecvate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toţi lucrătorii şi consemnată în fişa de instruire individuală; implementarea de măsuri care pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro