Mergi la conţinutul principal

Contre în CJ la regulamentul de cofinanțare a proiectelor primarilor

* consilierul județean PNL Brăila Dănuț Lungu a venit cu o serie de întrebări, nemulțumiri și amendamente la un proiect privind regulamentul în baza căruia CJ va cofinanța proiectele primarilor din județ în 2021 * acesta a acuzat că nu va fi suficient timp pentru punerea la punct a documentațiilor și chiar că i se dă impresia că vor fi favorizate unele comune * de cealaltă parte, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dat asigurări că regulamentul este corect și că a fost îmbunătățit pe baza situațiilor problematice întâlnite în anii trecuți

 

Consilierii județeni s-au contrat, recent, plecând de la regulamentul pentru finanțarea asocierilor dintre CJ Brăila, comunele și orașele din județul nostru în 2021. Mai exact, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a Consiliului, PNL-istul Dănuț Lungu a dorit să atragă atenția asupra unor situații pe care le consideră problematice sau chiar incorecte la nivelul acestui regulament de finanțare a asocierilor dintre CJ Brăila cu unitățile administrativ teritoriale.

Lungu a atras atenția că, așa cum s-a discutat în anii trecuți, finanțările ar trebui în primul rând să vizeze proiectele privind obținerea autorizațiilor de funcționare ale tuturor unităților de învățământ din județ. De asemenea, s-a plâns că termenul final până la care primarii pot depune cerere de finanțare la Consiliul Județean pentru diverse proiecte noi sau începute în anii trecuți și încă neterminate, este 31 august. Liberalul a apreciat că primarii nu vor avea suficient timp pentru a-și obține certificatul de urbanism, autorizațiile de construire, avize și alte documente necesare.

Dacă îmi aduc aminte bine în anii precedenți, chiar și în 2020 am prelugit termenul până la 30 sau 31 decembrie pentru depunerea acestor dosare de finanțare. Putem să facem acest lucru?”, a declarat Lungu.

De celaltă parte, președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a afirmat că nu poate stabili prioritățile primarilor atunci când fac propuneri pentru comunitățile pe care le reprezintă, însă cu precizarea că aceștia pot să solicite bani pe proiecte privind autorizațiile de funcționare ale școlilor. Cât despre termenele primirii cererilor de finanțare, acesta a precizat că două luni de zile i se par mai mult decât suficiente pentru acest pas.

Și lucrările când le-au mai făcut, domnule consilier? Da, am prelungit la unele, pentru decontare. Pe urmă am prelungit și termenul de decontare. Dacă vreți să vă spun - știe tot aparatul de specialitate -, noi, în ziua de Crăciun eram pe aici și făceam deconturi. Încercăm să mobilizăm și să responsabilizăm și primarii să își facă toate documentele în termen, astfel încât, și lucrările să fie făcute în termen, să nu mai prindem sezonul de iarnă. Aceste lucrări să fie terminate la timp, nu în luna decembrie. Este responsabilitatea lor. Tocmai de asta am pus niște termene destul de bune pentru a-i responsabiliza”, a declarat Chiriac.

 

Amendamentele lui Lungu, respinse pe banda rulantă

Discuțiile au continuat timp de minute bune, consilierul liberal manifestându-și îngrijorarea că regulamentul, în forma sa propusă, nu este corect în egală măsură pentru toți primarii din județ. Lungu a acuzat chiar că i se ”dă senzația” cum că unele UAT-uri vor fi favorizate.

”Domnule consilier, vedeți că faceți niște acuzații! Ați citit proiectul? E pentru toate UAT-urile din județul Brăila! Nu finanțăm doar anumite UAT-uri. Vă rog frumos, când faceți acuzații, fondați-le. «Aveți senzația»?! Nu mai aveți nicio senzație! Că de când sunt președinte am ajutat toate UAT-urile și am dezvoltat județul unitar! Și știți foarte bine. Nu este prima oară când facem asocieri. Nu mai aveți senzații de genul ăsta! Dacă aveați niște senzații, poate ajutați de la Guvern cu niște bani”, a ripostat Chiriac, amintind printre altele, faptul că bugetul național a fost adoptat cu întârziere, de unde termenele mult mai scurte pentru realizarea tuturor proiectelor din plan local.

Lungu a propus patru amendamente, pe care a ținut și să le explice. A făcut propunerea ca solicitanții să aibă un termen limită de 30 de zile și nu 15 cum este în proiect, pentru a-și aduce toate documentele la dosarul ce însoțește cererea de finanțare. De asemenea, a propus o mărire a plafonului de finanțare a CJ Brăila către UAT-uri de la 350.000 lei la 500.000 lei, precizând că la o sumă mai mare și primarii vor fi încurajați să facă investiții mai ample. A propus ca în cazul celor trei orașe din județ cota cofinanțărilor din partea CJ să fie de 60% și nu de 50% cum este acum. Precum și o mărire a plafonului de finanțare în cazul orașelor din județ de la 700.000 la 850.000 lei. Toate amendamentele lui Lungu au fost supuse la vot, însă au picat pe bandă rulantă, având doar sprijinul consilierilor PNL și PMP.

La rândul său, președintele PMP Brăila, Viorel Botea, a solicitat să primească informări lunare despre stadiul tuturor lucrărilor demarate de primari, astfel încât să poată merge să le verifice în teren din când în când. Vicepreședintele CJ Ionel Epureanu a explicat că aceste verificări se fac de către ingineri în anumite momente și că CJ Brăila pur și simplu nu dispune de un număr suficient de specialiști pentru a verifica lunar aceste situații, ci doar din când în când, la depunerea cererilor de plată. De asemenea, vicele CJ a ținut să mai puncteze că regulamentul este unul corect și că toți primarii vor putea să se înscrie cu proiecte. Mai mult, atât acesta cât și Chiriac au adăugat că au fost stabilite anumite date limită pentru a-i impulsiona pe primari să se miște mai repede, dar cu mențiunea că dacă vor exista situații punctuale, bine argumentate privind posibile întârzieri, se va încerca prelungirea termenelor.

După lungi discuții și acuzații între Lungu și Chiriac, proiectul a fost aprobat în forma sa inițială. Precizăm că o parte dintre consilierii PNL și cei de la PMP s-a abținut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro