• asta reiese dintr-un studiu InfoCons, care ia ca model copioasa masă de Crăciun, la care am participat cu toţii • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă cel mult 5 grame de sare pe zi, precizează sursa citată •”Alegeţi produsele citind eticheta”, este îndemnul preşedintelui InfoCons, Sorin Mierlea
Potrivit preşedintelui InfoCons (organizaţie pentru protecţia consumatorilor), Sorin Mierlea, românii au ajuns să consume, în medie, până la 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31 de grame de sare (adică 15,5 plicuri) şi 71 de grame de zahăr (14 plicuri) într-o singură zi (!), mai ales când este vorba de o masă copioasă, cum a fost cea organizată de Sfintele Sărbători. Asta în condiţiile în care, potrivit recomandărilor OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), cantitatea de sare recomandată este de doar 5 grame pe zi (!). Nu e de mirare că românii sunt fruntaşi în Europa, în ceea ce priveşte afecţiunile cardio-vasculare şi cele legate de nutriţie.
Aperitivele pe care gazda le aşează pe platou - atât de apreciate de musafiri! - conţin, neapărat, Şuncă de Praga, brânză topită (folosită la diverse umpluturi), Bacon, parizer de pasăre, parizer de porc şi cabanos. Nu poate fi vorba de antreu sau de felul II de mâncare fără un sos de ketchup, muştar sau maioneză. Iar toate acestea conţin o cantitate apreciabilă de aditivi (E-uri) şi sare. Chiar şi “pâinea cea de toate zilele”, nelipsită de la masa românului e plină de chimicale. E de ajuns să citeşti eticheta ca să te dumireşti.
Potrivit InfoCons, de la o masă bogată nu poate lipsi desertul, adesea “împodobit” cu ciocolată sau praline de ciocolată, la care se adaugă neapărat unt, margarină şi îngheţată. Sunt nelipsite, de asemenea, băuturile energizante, băuturi răcoritoare tip ceai şi berea cu fructe. Şi pentru ca tabloul să fie complet, la finalul mesei, românii mai consumă şi gumă de mestecat, plină de E-uri şi zahăr.
Aşa se ajunge uşor la un cumul de 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31 de grame de sare şi 71 de grame de zahăr consumate într-o singură zi, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră, mai ales dacă suferim de diverse afecţiuni. Potrivit studiului InfoCons, cele mai întâlnite E-uri (din alimentele menţionate mai sus) sunt: E 300, E 330, E 412, E 440, E 441 şi E 120.
“Puteţi cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau din magazinele online, dar trebuie să fiţi atenţi la ofertele prezentate şi, mai ales, trebuie să vă cunoaşteţi drepturile. Examinaţi cu atenţie ofertele comercianţilor şi analizaţi “chilipirurile” oferite pe diversele site-uri! Mâncarea risipită înseamnă şi bani risipiţi, ore de muncă, timp din viaţa fiecăruia - în final, înseamnă viaţă. Alegeţi produsele citind eticheta, alegeţi serviciile citind condiţiile şi pentru orice nu sunteţi siguri nu ezitaţi să consultaţi site-ul InfoCons”, precizează preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea, într-un comunicat remis presei.