Mergi la conţinutul principal

Consiliul Judeţean, datorie de 3,4 milioane lei către toate primăriile comunale

• banii respectivi au fost cheltuiţi de primării pentru achiziţionarea de dezinfectanţi folosiţi la combaterea pestei porcine africane • la începutul lunii august, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis ca primăriile să cumpere dezinfectant şi să îl distribuie către populaţie, urmând ca banii să fie recuperaţi de la Consiliul Judeţean • deocamdată, primarii au rămas cu paguba, pentru că CJ nu le-a returnat niciun leu • la rectificarea bugetară de săptămâna trecută, consilierii liberali au propus câteva amendamente, solicitând să se aloce fonduri din bugetul judeţului pentru acoperirea cheltuielilor respective • preşedintele CJ a explicat, însă, că banii se dau prin intermediul bugetului judeţului, deci trebuie să vină efectiv de la Ministerul Agriculturii şi de la Ministerul Finanţelor • amendamentele liberalilor au picat, iar momentul când se va face decontarea către primării a rămas neclar

 

La începutul lunii august, când “războiul” cu pesta porcină africană era în plină derulare în judeţul nostru, în Comintetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a adoptat o decizie prin care primarilor li s-a solicitat să achiziţioneze soluţii dezinfectante şi să le dea cu titlu gratuit crescătorilor de porci din toate localităţile judeţului. Fiecare gospodar urma să folosească soluţiile respective pentru îmbibarea unor covoraşe puse în poartă, pentru ca toţi cei care le intrau în curte să îşi poată dezinfecta încălţămintea. În decizia emisă de CJSU s-a menţionat faptul că banii folosiţi de primării pentru achiziţionarea de dezinfectanţi vor fi recuperaţi de la Consiliul Judeţean.

În şedinţa CJ din această săptămână, când s-au împărţit banii proveniţi din rectificarea bugetară, consilierii liberali au venit cu un amendament prin care au cerut să se aloce din bugetul judeţului suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor făcute de primăriile comunale pentru cumpărarea de substanţe dezinfectante. Amendamentul a fost propus de consilierul Alexandru Dănăilă, preşedintele PNL Brăila. Acesta a solicitat ca la rectificarea bugetară să se ţină cont de angajamentul făcut de Consiliul Judeţean, atunci când li s-a solicitat primăriilor să cumpere dezinfectanţi, în cadrul măsurilor de combatere a pestei porcine africane. “Primăriilor li s-a solicitat să achiziţioneze aceste substanţe, în ideea că vor recupera banii de la Consiliul Judeţean. Deocamdată, n-au primit niciun ban, deşi s-au cheltuit sume destul de mari. Înţeleg că, la nivel de judeţ, este vorba despre 34 miliarde de lei vechi (3,4 milioane de lei noi n.n.)”, a spus Dănăilă. Acesta a propus un amendament pentru alocarea de la bugetul judeţului a sumei necesare pentru acoperirea cheltuielilor făcute de toate primăriile comunale brăilene, indiferent de culoarea politică a primarilor, pentru achiziţionarea de dezinfectanţi. Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila, a ţinut să precizeze, totuşi, că decizia adoptată la începutul lunii august de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a sunat în felul următor: “substanţele necesare pentru dezinfectoarele individuale se asigură de către autorităţile publice locale, iar fondurile aferente se asigură prin bugetul Consiliul Judeţean, prin fondurile pentru situaţii de urgenţă pentru PPA (pesta porcină africană n.n.)”.

“Despăgubirile se vor asigura prin intermediul bugetului judeţean, însă banii  pentru situaţii de urgenţă pentru PPA trebuie să vină de la Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor. Dacă ar fi să dăm noi aceşti bani, de la bugetul judeţului, prin rectificarea bugetară, ar trebui să îi luăm de la alte capitole, cum ar fi sănătatea sau sportul”, a explicat preşedintele Chiriac. Acesta a dat asigurări că, până la urmă, banii destinaţi fondurilor speciale pentru combaterea pestei porcine africane vor veni de la Guvern, iar din acel moment vor putea fi distribuiţi către primării. “Săptămâna viitoare voi merge la Bucureşti şi voi insista pe acest subiect”, a promis Chiriac. În ciuda acestor explicaţii şi asigurări, consilierul Dănăilă nu a vrut să renunţe al amendamentul său referitor la alocarea banilor respectivi de la bugetul judeţului. Amendamentul a fost supus la vot, însă a fost respins de majoritatea consilierilor. Liberalii au insistat, totuşi, pe subiect. Astfel, consilierul Ovidiu Nechita a propus un alt amendament, prin care se stipula ca din bugetul judeţului să fie alocată măcar jumătate din suma necesară, adică circa 1,5 milioane de lei. Şi acest amendament a fost respins la vot. În fine, liberalul Florin Cârligea a mai făcut o ultimă propunere, şi anume ca plenul CJ să adopte la rectificarea bugetară un amendament prin care să se stipuleze că, la sfârşitul anului, dacă nu vor veni bani de la Guvern pentru despăgubirea Primăriilor care au achiziţionat soluţii dezinfectante, atunci fondurile necesare să fie alocate de la bugetul judeţului. Ideea a fost parţial acceptată de şeful CJ Brăila, cu precizarea că nu se poate vota un asemenea amendament, însă se va stipula în procesul verbal că membrii Consiliului îşi iau acest angajament.

Insistenţa liberalilor pe acest subiect a iscat suspiciuni în plenul CJ. De exemplu, consilierul Cătălin Iordache i-a acuzat pe aceştia că fac lobby să se aloce sumele în cauză pentru ca firma de la care primăriile au cumpărat dezinfectante să îşi poată primi bani mai repede. Evident, liberalii au respins categoric această variantă, arătându-se deranjaţi de acuzaţiile lui Iordache.

 

Sumele cheltuite diferă de la o Primărie la alta

În funcţie de cât de mult s-au implicat în operaţiunile de combatere a pestei porcine africane, primăriile din judeţ au cheltuit sume de la câteva mii până la 15.000 lei sau mai mult. Movila Miresii, de exemplu, se numără printre comunele unde Primăria a distribuit cele mai mari cantităţi de substanţe dezinfectante către crescătorii de porci de pe plan local. Primarul Dumitru Panţuru ne-a informat că, până în acest moment, a dat câte 10 litri de substanţă, în fiecare săptămână, timp de şase săptămâni, către fiecare deţinător de porci de pe raza comunei. “În total sunt 600 de crescători în Movila Miresii şi satele aferente, Ţepeş Vodă şi Esna. La fiecare le-am dat câte 10 litri de soluţie pe săptămână, de când a început problema asta cu pesta. În total, am cheltuit cam 15.000 lei pe soluţii. Banii i-am luat din bugetul pentru situaţii de urgenţă al comunei şi o să-i recuperăm de la Consiliul Judeţean. Aşteptăm să vedem când o să ni se aloce”, ne-a spus primarul Panţuru. Cât priveşte furnizorul soluţiilor dezinfectante, primarul din Movila Miresii ne-a declarat că nu a dat prea mare importanţă acestui aspect. “E un lanţ de farmacii veterinare, Montero Vet Brăila”, ne-a informat acesta.

În comuna Cazasu s-au achiziţionat doar 85 l de substanţă, atât cât să le fie distribuite câte 250 ml celor 200 de gospodării din comună, o singură dată. Pe substanţele achiziţionate de la Farmavet s-a plătit suma de 2.800 lei, însă primarul Elena Coadă ne-a precizat că Primăria a mai dat 2.200 de lei şi pentru cumpărarea a trei covoare speciale, îmbibate cu dezinfectanţi şi folosite la filtrele amenajate pe şosea, la ieşirile din comună către Tudor Vladimirescu, Romanu şi Brăila. “În total, avem de recuperat de la Consiliul Judeţean 5.000 lei. Noi am făcut aceste cheltuieli ca urmare a unei adrese primite de la Direcţia Sanitar Veterinară şi semnată de directorul Gicu Drăgan, care spunea că substanţele necesare se asigură de autorităţile locale, iar fondurile aferente se vor asigura din bubetul Consiliului Judeţean, din fonduri cu destinaţie specială pentru PPA”, ne-a declarat primarul Coadă.

În comuna Berteştii de Jos nu a mai fost nevoie să se împartă substanţe dezinfectante către crescătorii de porci, deoarece, la începutul lunii august, când s-a dat această decizie în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, acolo toţi porcii erau deja morţi şi îngropaţi. “La noi, pesta a ajuns în luna iulie şi deja îngropasem toţi porcii când s-a dat circulara asta cu distribuirea către populaţie a soluţiilor dezinfectante. Am avut, totuşi, cheltuielile legate de asomarea, transportul şi îngroparea porcilor. În jur de 25.000 lei s-au cheltuit, dar ne numărăm printre comunele care au primit despăgubiri de la Guvern pentru acoperirea acestor cheltuieli. Asta pe lângă despăgubirile alocate crescătorilor de porci. În comuna noastră, s-au dat despăgubiri în valoare totală de 1 milion de lei, aferente celor 1.400 de porci asomaţi, din 250 de gospodării situate în Berteştii de Jos, Spiru Haret, Gura Călmăţui, Berteştii de Sus şi Gura Gârluţei”, ne-a declarat primarul Costel Capbun.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro